Ana Blandiana a câștigat Premiul Griffin Trust pentru excelență poetică

Ana Blandiana a castigat Premiul Griffin Trust pentru excelenta poetica

Poetei și eseistei Ana Blandiana i-a fost decernat premiul pentru excelență poetică al fundației Griffin (The Griffin Trust for Excellence in Poetry Lifetime Recognition Award) în cadrul unei ceremonii desfășurate la Toronto pe 6 iunie. Ea este cea de-a douăsprezecea laureată a prestigioasei distincții.

Antologia The Sun of Hereafter & Ebb of the Senses (titlul original: Soarele de apoi. Refluxul sensurilor), tradusă în limba engleză de Paul Scott Derrick și Virica Patea, a fost publicată la editura britanică Bloodaxe la sfârșitul anului trecut, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul TPS. În 2014, cu sprijinul Institutului Cultural Român, aceeași prestigioasă editură a publicat traducerea volumului Patria mea A4 (My Native Land A4).

Distincția este o recunoaștere a meritelor excepționale ale unor poeți de talie internațională, printre laureați numărându-se câștigătorul premiului Nobel pentru literatură Tomas Tranströmer (Suedia) în 2007, Ko Un (Coreea de Sud) în 2008, Hans Magnus Enzensberger (Germania) în 2009 sau Adelia Prado (Brazilia) în 2014.

Ceremonia de decernare a premiului a fost urmată de o lectură publică pe 7 iunie 2018.

Născută în 1942, Ana Blandiana este una dintre cele mai apreciate poete contemporane. Autoare a paisprezece volume de poezie, a două de proză, a șapte culegeri de eseuri și a unui roman, opera sa a fost tradusă în douăzeci și șase de limbi.