1 ianuarie 1897, Brăila – 20 mai 1988, Bucureşti
pionier al gerontologiei medicale pe plan mondial
Medic român specializat în cardiologie, gerontologie şi geriatrie, a evidenţiat importanţa procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Experimentează procaina în afecţiunile reumatice pe un pacient tânăr, apoi continuă cercetarea într-un azil de bătrâni, având rezultate remarcabile.
Între 1946 şi 1956, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, elaborează primul medicament special pentru întârzierea procesului de îmbătrânire – vitamina H3, cunoscută sub numele Gerovital. Acest produs farmaceutic cu acţiune în tratamentul fenomenului de îmbătrânire, precum şi în bolile bătrâneţii, în ateroscleroză, vitiligo, sclerodermie ş.a. a fost prezentat pentru prima dată lumii ştiinţifice şi medicale în 1956, la Congresul Internaţional Therapiewoche de la Karlsruhe, apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel. Produsul se bazează pe descoperirea proprietăţii regeneratoare a troficităţii procainei aplicate în tratament cronic. Din 1958, începe prepararea produsului pe scară largă şi introducerea sa în circuitul farmaceutic. Gerovital-ul a fost brevetat în peste 30 de ţări.
În 1952, Ana Aslan pune bazele primului institut de geriatrie din lume, Institutul de Geriatrie din Bucureşti, având ca obiect de activitate asistenţa medicală geriatrică, cercetarea şi gerontologia socială. În 1964 preşedintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii l-a propus ca model de institut de geriatrie ţărilor dezvoltate.
În 1960 începe experimentarea unui nou produs geriatric, Aslavital, care conţine pe lângă procaină şi un factor activator şi antiaterogen. Produsul este brevetat şi introdus în producţie industrială în scurt timp.
Ana Aslan a fost membră a numeroase foruri de profil naţionale şi internaţionale, membră a Academiei Române din 1974, având multe titluri ştiinţifice, universitare şi academice. Recunoaşterea internaţională a Anei Aslan a venit la foarte scurt timp după descoperirea formulei Gerovital H3, în 1952 Organizaţia Mondială a Sănătăţii oferindu-i premiul şi medalia „Leon Bernard", prestigioasă distincţie pentru contribuţia adusă la dezvoltarea gerontologiei şi geriatriei. De asemenea, multe prsonalităţi ale vremii au solicitat tratamentul cu Gerovital, precum Tito, Charles de Gaulle, Hruşciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali.
Şcoala românească de gerontologie deţine o serie de priorităţi pe plan mondial:
• Înfiinţarea primului institut de geriatrie din lume (22 ianuarie 1952), având ca obiect de activitate cercetări de gerontologie clinică şi asistenţă me¬di¬cală a vârstei a treia.
• Orientarea tridirecţională a cercetărilor gerontologice: clinică, experimentală şi socială; această structură este astăzi recomandată şi de O.M.S. (Kiev, 1963) ca model pentru institute similare.
• Elaborarea unui medicament cu eficienţă în profilaxia îmbătrânirii şi în terapia stărilor patologice ale vârstei a treia – Gerovital H3.
• O strategie terapeutică în profilaxia şi terapia bătrâneţii.
• Organizarea unei reţele sanitare naţionale de profilaxie a îmbătrânirii.
Surse:
http://www.ana-aslan.ro
http://www.gerovital.ro
http://www.ici.ro/romania/ro/stiinta/aslan.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ana_Aslan