Amourg, spectacol de dans-teatru la ICR Paris

Institutul Cultural Român și Ambasada României în Franța prezintă miercuri 22 februarie, de la ora 19.30 spectacolul original și inovator Amourg, cu actrița Codrina Pricopoaia și coregraful Daniel Pop la Teatrul Bizantin al Hôtel de Béhague,123, rue Saint Dominique.

Amourg este un spectacol complet și complex care îmbină poezia cu muzica și dansul, cu expresivitatea și emoțiile pe care le exprimă chipurile și corpurile artiștilor, pornind de la poeziile scriitorului francez de origine română Gherasim Luca. Este un produs hibrid, la intersecţia dintre un limbaj arborescent, o pulsaţie între decadenţă şi lumină, tradiţie şi reînnoire, tinereţe şi bătrâneţe. Alimentat de imaginea Senei şi de versurile poetului Gherasim Luca, Amourg oferă un univers subteran pentru a marca locul obscur din care apa izvorăşte, dar şi inconştientul care ne poartă şi ne face să acţionăm. Dimensiunea cromatică a spectacolului este construită prin opoziţie – există partea tenebroasă şi austeră şi bucuria agilă a culorilor vii, vitale.

Amourg este o coproducție realizată de Compania Azacusca Paris, Institutul Cultural Român de la Paris și casa de producție „4everfilms Productions”. Spectacolul este pus în scenă de actrița regizoare Codrina Pricopoaia care evoluează alături de dansatorul coregraf Daniel Pop.

De la crearea sa, în 2017, cu sprijinul ICR Paris, artiștii au fost invitați să prezinte această creație inedită în diverse săli de spectacole franceze și românesti, inclusiv în cadrul Sezonului cultural România-Franța.

Daniel Pop, dansator și coregraf, a crescut prin dans și călătoriile sale între Europa și America de Sud. Discipol al lui Gigi CĂCIULEANU, Director al Centre Chorégraphique de Rennes et de Bretagne, Director al Baletului Național din Chile, și-a construit cariera datorită întâlnirilor cu Ruxandra RACOVITZA, Carolyn CARLSON, Marie-Claude PIETRAGALLA și Olivier DUBOIS. Absolvent al Conservatorului Regional din Boulogne-Billancourt, colaborează cu numeroase companii: Karma Dance Project (direcția artistică: Alice VALENTIN), Ballet de l'Ouest Parisien (Alice PSAROUDAKI), Compagnie Ephata (Catherine CADOL) și participă la atelierele lui Olivier DUBOIS, Wuppertal Tnaztheater Pina Bausch și Gaga People Paris. De asemenea abordează „dansul-teatru” cu Compagnie Azacusca Paris și transversalitatea „dans-text-parfumuri-fotografii” pentru editura „ENTRE CHIEN ET LOUP” sub conducerea artistică a Sophiei JACQMIN. Daniel Pop conduce platforma ART12PM cu obiectivul de a experimenta, de a căuta proiecte și încrucișări artistice, de a merge înainte și înapoi între mai multe discipline, toate legate de corp.

Codrina Pricopoaia este actriță și regizor. După studii de filozofie, a absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din BUCUREȘTI în 2002 și a participat la numeroase creații contemporane (Poate Eléonore de Gellu NAUM – BUCUREȘTI). S-a mutat în Franța în 2004, dar și-a continuat munca interculturală între Franţa și România, de exemplu cu piesa Alice în țara fără minuni de Dario FO, prezentată la AVIGNON, Hamlet Intolerable de SHAKESPEARE, The istoria comunismului pentru bolnavii mintal de Matei Vişniec. În 2013, a jucat rolul principal în lungmetrajul Umbra lui Venus de Jean-Luc PIACENTINO, apoi a jucat timp de trei ani în Amalia respiră adânc de Alina NELEGA, apoi CUT de Emmanuelle MARIE. În 2007, a început să regizeze, prima piesă fiind De l'art ou du porc de Emmanuel BEAUFILS la Off d'AVIGNON, iar mai recent Opéra Panique de Alejandro JODOROWSKY, apoi Parler with you de Ana-Maria BAMBERGER, la Théâtre du Guichet Montparnasse din Paris. În prezent, semnează, în calitate de regizor, creația hibridă dans-teatru Amourg, piesă scrisă împreună cu coregraful Daniel Pop.