„Ambulanța pentru patrimoniu” a ajuns în Spania

Ambulanta pentru patrimoniu a ajuns in Spania Ambulanta pentru patrimoniu a ajuns in Spania Ambulanta pentru patrimoniu a ajuns in Spania Ambulanta pentru patrimoniu a ajuns in Spania Ambulanta pentru patrimoniu a ajuns in Spania

În perioada 5-15 octombrie 2016, cu sprijinul Institutului Cultural Român, o echipă mixtă, româno-spaniolă, compusă din opt cercetători de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 (România), în colaborare cu cercetatori și profesori de la Universitatea „Pablo de Olavide" din Sevilia (Spania), IVCR - Instituto Valenciano de Conservacion y Restauracion și IAPH - Instituto Andaluz de Patrimonio Historico propune realizarea unui jurnal cu știri și imagini dintr-o campanie de cercetare pentru cele mai avasate practici în restaurare.

Echipa realizează studii de cercetare, pe teren, la Cordoba, Sevilia și Valencia, utilizând aplicațiile optoelectronicii în domeniul investigării și prezervării patrimoniului cultural. Astfel, grupul de cercetare în domeniul investigațiilor pentru bunuri culturale analizează lăcașuri de cult din Cordoba, Sevilia și Valencia, în vederea oferirii unor soluții optime de conservare.

Prima oprire a fost la Moscheea din Cordoba, unde au fost realizate scanări ale fundației, analiza complexă a materialeor din mozaic, controlul gradului de consolidare a mozaicului prin vibrometrie cu fascicul laser. Analiza a fost completată de analiză la nivel molecular utilizând tehnici spectroscopice în infraroșu. Pentru întâia oară a fost testat un sistem pe bază de fibră optică ce permite analiza spectrală in situ, fără prelevare de probe, răspunsul spectral furnizând informații din straturile superficiale.

Campania a continuat în Sevilia, unde echipa a cercetat cinci biserici din secolele XIII-XV (Omnium Sanctorum, San Roman, San Julien, Santa Marina, San Marco) și biserica barocă Santa Magdalena (secol XVII), toate aflate în centrul istoric al orasului Sevilia. De asemenea, o parte a echipei a răspuns invitației arheologilor și a făcut investigații geo-radar în zona sitului arheologic Italica. 

Miercuri, 12 octombrie 2016, grupul de cercetători se va deplasa la Morella - Castellon de la Plana, în apropiere de Valencia, unde va face, pentru prima oara în Spania, investigații pentru exteriorul unei fațade istorice, utilizând drone cu senzori.

La acest proiect iau parte, sub coordonarea prof. univ. Pilar Ortiz (Universitatea „Pablo de Olavide") și a dr. Roxana Rădvan (INOE), cercetătorii Alexandru Chelmuș, Lucian Ratoiu, Laurentiu Angheluță, Claudia Constantin, Luminita Ghervase, Ioana Maria Cortea, Javier Becerra, Ana Tirado, Rocío Ortiz și Juan Manuel Macías.

Din partea României, echipa din cadrul Institutului Național pentru Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică - Centrul de Restaurare prin Tehnici Optoelectronice (CERTO-INOE) utilizează tehnici de investigare, caracterizare și digitizare multistrat, disponibile în autolaboratorul mobil ART4ART. Aceleași tehnologii au fost utilizate pentru restaurarea și conservare monumentelor brâncușiene de la Târgu-Jiu. Gândit să ajute restauratorul și arheologul în luarea deciziilor și în aplicarea procedurilor optime, laboratorul mobil pentru restaurarea și conservarea monumentelor poate acționa precum o ambulanță pentru patrimoniu, demonstrându-și funcționalitatea pe numeroase șantiere din țară și străinătate.

Rezultatele campaniei vor fi comunicate la întoarcerea echipei în România, după procesarea datelor culese.