„Ambasador în România” – 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Israel”

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv lansează noul format interactiv de întâlniri „Cafeneaua românească” la data de 28 iunie 2018, cu evenimentul intitulat „Ambasador în România”, dedicat aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Israel.

Responsabilii principali pentru relațiile dintre cele două țări au fost ambasadorii români din Israel și cei israelieni acreditați, de-a lungul timpului, la București. La evenimentul din 28 iunie 2018 de la sediul ICR Tel Aviv (str. Shaul Hamelech nr. 8, et. 6) au fost invitați ambasadorii Israelului în România, începând cu Yosef Govrin (perioada 1985-1989), Zvi Mazel (1989-1992), Avi Millo (1997-2001), Rodica Radian-Gordon (2003-2007, actualmente director al Departamentului Europa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Israel) și Dan Ben Eliezer (2010-2015).Lor li se adaugă Colette Avital, diplomat israelian de origine română, fost ambasador la Lisabona și consul general al Israelului la New York, actualmente director al Organizației Supraviețuitorilor Holocaustului în Israel.

Cei prezenți la prima ediție a „Cafenelei românești” de la ICR Tel Aviv vor putea afla de la diplomații invitațimomente-cheie, episoade importante și inedite din mandatul acestora în România.Evenimentul, în limbile română și ebraică, va fi moderat de Martin Ladislau Salamon, directorul ICR Tel Aviv, în prezența însărcinatului cu afaceri a. i. al Ambasadei României în Israel, Ovidiu Ierulescu.

Relațiile diplomatice între România și Israel au fost stabilite la 11 iunie 1948, în același an având loc și deschiderea oficiilor diplomatice (legații conduse de miniștri plenipotențiari). România nu a întrerupt niciodată aceste relați diplomatice cu Israelul, spre deosebire de toate celelalte state din fostul bloc răsăritean, care au făcut-o în iunie 1967, după Războiul de Șase Zile. În anul 1969, nivelul de reprezentare dintre România și Israel a fost ridicat la rang de ambasade. Ambasadorii invitați la „Cafeneaua românească” de la ICR Tel Aviv au dus mai departe ștafeta primului ministru plenipotențiar care a condus legația Israelului la București începând cu anul 1948, celebrul pictor Reuben Ruvin, originar din România.