”Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, la Varşovia şi Łódz

Institutul Cultural Român din Varşovia a prezentat, la Varşovia şi Łódz, două spectacole-lectură cu piesa "Amalia respiră adânc", urmate de discuţii cu autoarea piesei, Alina Nelega. Spectacolele au avut loc în 13 martie, la Clubul "Szafa" din Łódz, şi în 14 martie, la Cafeneaua „Chłodna 25" din Varşovia, în interpretarea Małgorzatei Lipmann şi în regia Nataliei Sołtysik.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa autoarei, Alina Nelega, cu care publicul, aproximativ 80 de persoane, a avut prilejul să se întâlnească şi să discute. Pe lângă publicul amator de teatru, la evenimentul varşovian au luat parte Gabriel Bârtaş, ambasadorul României în Polonia, şi Szymon Wcisło, traducătorul piesei în limba polonă.

Proiectul şi-a propus să facă cunoscut în Polonia teatrul românesc contemporan şi să stimuleze producţiile poloneze pe texte româneşti. Pentru a mări impactul evenimentului ICR Varşovia a preferat un format de eveniment oarecum inedit, care să îmbine expresia teatrală cu dialogul literar-intelectual. Cele două reprezentaţii se situează undeva între spectacolul-lectură şi spectacol propriu-zis, mai aproape de ultima formă.

„Chłodna 25" este unul din cele mai importante spaţii culturale alternative ale capitalei poloneze. În anul 2006, clubul a obţinut Premiul "Gazetei Wyborcza" pentru cel mai bun spaţiu cultural din Varşovia. Clubul dispune de o cafenea dotată la subsol cu o sală teatrală de tip studio, unde a şi avut loc spectacolul-lectură.

Spectacolul va fi reluat şi în cadrul festivalului "Zilele culturii române" de la Cracovia, din luna aprilie, într-o formă şi mai aproapiată de spectacolul teatral propriu-zis. 

Unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi şi oameni de teatru din România, Alina Nelega a fost bursieră a Teatrului "Royal Court" din Londra (1999) şi este membră fondatoare a „Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru UNITER" şi a fundaţiei "Dramafest". În aprilie 2001, a obţinut „Premiul UNITER – Piesa Anului", pentru www.nonstop.ro. Alina Nelega a reuşit, prin povestea personajului Amalia, să cuprindă 50 de ani de istorie românească într-un mod esenţial şi foarte precis. Amalia parcurge situaţii tipice pentru destinul unei femei obişnuite care trăieşte sub dictatura comunistă: copilăria în batalioanele de pionieri, iluziile ideologice ale tinereţii, maturitatea ca ratare şi, în fine, pregătirea pentru moarte şi inevitabilele concluzii pline de amărăciune.

Amalia respiră adânc a avut premiera absolută în ianuarie 2006, la Teatrul Ariel din Târgu-Mureş, în interpretarea Monicăi Ristea-Horga şi în regia lui Gavril Cadariu. Spectacolul a participat la Festivalul Dramaturgiei Contemporane de la Timişoara, la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti şi la Festivalul de Monodrame de la Eger. Varianta radiofonică, produsă de Radio Târgu-Mureş, a fost nominalizată, în 2006, la premiile UNITER. Piesa a fost tradusă în mai multe limbi europene și a mai fost prezentată în lectură scenică la New York, Heidelberg şi Praga.