Alina Gherasim, la Lisabona: „În lucrările mele, am vrut să identific Paradisul microscopic“

După succesul înregistrat anul trecut la Muzeul Naţional de Istorie Naturală şi Ştiinţe de la Lisabona, expoziția de pictură „Dispăruți în Paradis“ a Alinei Gherasim va putea fi vizitată și la galeria ICR Lisabona (Rua de Barão, nr. 10), între 13 februarie și 13 martie 2020.

Vernisajul este programat în data de 13 februarie, la ora 19.00.

Expoziția, curatoriată de cunoscutul critic de artă portughez Sofia Marçal, pornește de la celebra colecție de povestiri și relatări „História Trágico - Marítima“, alcătuită și publicată de Bernardo Gomes de Brito în 1735-1736, precum și de la cronicile marilor descoperiri geografice realizate de călătorii portughezi (Fernão de Magalhães - Magellan, Vasco da Gama etc.).

Alina Gherasim explorează după regulile artelor plastice, imaginarul, instrumentarul dar și aventurile bravilor exploratori lusitani din secolele XV - XVII relatate în operele literare amintite mai sus. Unelte de navigație, obiecte din inventarul călătorilor din secolele trecute ori elemente de iconografie scoase la lumină în cursul unor incursiuni cvasi arheologice în dughenele anticarilor lisabonezi și prezente în cele 28 de lucrări propuse vizitatorilor expoziției, constituie pretexte pentru o „călătorie“ plastică sui generis.

Despre proiect, artista spune: „Am dorit să intru în dialog cu dezastrul și disperarea curajului nemăsurat, să identific Paradisul microscopic aflat în fiecare secundă în fiecare loc, fără început și fără sfârșit. Lucrările mele conțin instrumentele navigatorilor, superbe și glaciale, de multe ori martori ai naufragiilor, alteori călăuze ale succesului, după cum bate soarele, după cum se țes firele destinului. M-a interesat o anatomie subtilă a imprevizibilului, a lucrurilor ce par în ordine dar sunt în același timp supuse hazardului.Ca un joc, ca și cum Cerul se prinde într-un dans cu viețuitorii pământului, dându-le speranță sau disperare“.

În Portugalia, artista a mai participat la expozițiile de grup (organizate de ICR Lisabona) „Desenându-l pe Pessoa. Măștile poetului“ (Lisabona, Casa Pessoa, 2014; Portalegre și Redondo, 2015), „Blouse Roumaine, Femme Roumaine“ (ICR Lisabona, 2015; Alter do Chão și Portalegre, 2016), „Azulejo în viziunea artiștilor români“ (ICR Lisabona, 2016; Viana do Castelo, 2017; Viseu, 2018; Redondo, 2019), „Călătoria Rinocerului. De la București la Lisabona via Nürnberg“ (ICR Lisabona, 2019).