Alexandru Tomescu, ovaţionat la Istanbul

Joi, 10 aprilie 2014, orele 20.30, Sinagoga Neve Șalom din Istanbul a fost gazda recitalului Alexandru Tomescu în cadrul festivalului Bach Before and After. Violonistul român a interpretat, în fața unui public entuziast și rafinat, sonate de Bach și Ysaÿe. La eveniment au participat aproximativ patru sute de persoane, printre care diplomaţi, muzicieni, jurnaliști, public larg care l-au ovaţionat îndelung pe artistul român. Concertul a fost o urmare firească a succesului înregistrat de violonist cu ocazia primului său recital pe malurile Bosforului, la Istanbul Bach Days 2013. Din program au făcut parte: Sonata No.1 în Sol minor, BWV 1001, Sonata No.2 în La minor, BWV 1003 și Preludiul în Mi major de Johann Sebastian Bach, precum și Sonata pentru vioară Op.27 No.2 în La minor și Sonata pentru vioară Op. 27 în Re minor de Eugene Ysaÿe.
În anul 2013, Alexandru Tomescu a inițiat proiectul Bach to Basics, proiect în cadrul căruia a concertat în 12 catedrale din România, interpretând integrala Sonatelor şi Partitelor de Johann Sebastian Bach într-un spectacol de muzică şi lumină. După concertul de la Catedrala Sent Antuan din toamna anului trecut, muzicianul român își diversifică paleta de concerte în spații nonconformiste cu ocazia participării la Bach Before and After.
Bach Before and After este organizat anual de Hakan Erdogan Productions, fiind o continuare a concertelor din festivalul Istanbul Bach Days, desfăşurate în spaţii speciale. În această primăvară, Sinagoga Neve Șalom a fost pentru prima dată deschisă evenimentelor culturale. Construită în anii 1950, Sinagoga Neve Shalom, cel mai mare templu sefard din Istanbul, a fost una dintre ţintele atacurilor cu bombe din 2003, fiind ulterior închisă pentru o lungă perioadă. Concertul Alexandru Tomescu, recomandat în presa turcă drept „un regal muzical care nu trebuie ratat” a fost organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Istanbul.

Detalii festival: http://www.bachistanbulda.com