Alexandra Pirici la Manifesta 10 – Bienala Europeană de Artă Contemporană de la Sankt-Petersburg

Artista Alexandra Pirici va reprezenta România la Manifesta 10 - Bienala Europeană de Artă Contemporană, care va avea loc la Sankt-Petersburg în perioada 28 iunie – 31 octombrie 2014. Participarea Alexandrei Pirici la Manifesta 10 este sprijinită de Institutul Cultural Român. Prima dintre cele şase reprezentaţii ale artistei din România va avea loc sâmbătă, 28 iunie, în ziua deschiderii bienalei, lângă statuia Călăreţul de bronz din Piaţa Senatului. Spectacolele sculpturale ale Alexandrei Pirici recontextualizează monumentele şi le estompează încărcătura istorică, aducându-le la scară umană.
Bienala europeană de artă contemporană Manifesta, ajunsă la cea de a zecea ediţie, va cuprinde o serie de de spectacole și evenimente la Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg şi în mai multe spaţii din oraş.

Definită ca o „bienală de cercetare”, Manifesta descrie schimbarea ADN-ului cultural european în toată complexitatea lui, încurajând dialogul critic, care nu examinează doar acțiunile oamenilor, ci şi motivațiile lor. „Manifesta îşi are originea în perioada post-comunistă, în anii 1990, şi a fost iniţiată cu scopul de a echilibra deficitul de informații între Est și Vest, Nord și Sud, din convingerea că arta joacă un rol vital în a ne ajuta să ne înțelegem mai bine locul în această lume complexă”, spune directorul Manifesta 10, Hedwig Fijen. 50 de artişti contemporani au început să instaleze opere de artă la Muzeul Ermitaj și în alte locuri din oraş, iar peste 1.500 de jurnalişti şi artişti profesionişti au confirmat participarea la zilele din deschiderea acestei ediții.

Curatorul celei de-a zecea ediţii Manifesta este profesorul Kasper König, directorul Muzeului Ludwig din Köln. Precedentele editii ale Manifesta au avut loc la Rotterdam, Luxemburg, Ljubliana, Frankfurt, Donostia-San Sebastian, Nicosia, Trentino-Alto Dige, Murcia si Cartagena (Spania), Genk si Limburg (Belgia).
Programul de la deschiderea bienalei include numeroase proiecte de artă contemporană, printre care:

Grrr Jamming Squeak
. Proiectul artistei multimedia Paola Pivi va fi expus la Centrul de Artă Modernă Kuryokin. În cadrul acestui proiect, vizitatorii sunt invitaţi să intre într-un studio de înregistrări complet echipat, unde pot cânta şi înregistra gratuit muzică acompaniată de sunete ale animalelor.
Surplus Leisure. Lucrarea artistului video israelian Guy Ben-Ner va fi amplasată în grădina din Piaţa Voronikin. Echipamentele dintr-un studio de fitness din apropiere, conctate prin cabluri, vor genera energia electrică necesară proiecţiei unui discurs al lui Arnold Schwarzenegger, în care actorul şi politicianul american vorbeşte despre body-building și meritele pieței libere.
Unlooped-KINO înseamnă un studiu cuprinzător al dezvoltării artistice, alcătuit din peste șaptezeci de filme şi înregistrări video realizate în ultimii 44 de an, oferite de curatorii Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher, de la Biroul pentru artă Berlin.
Programul Public al curatorului Joanna Warsza va fi lansat de asemenea în zilele de deschidere a Bienaliei. Parte a acestui program, Apartament Art as Domestic Resistance reflectă istoria expozițiilor de artă din gospodărie, ca formă de rezistență în oraşul Sankt-Petersburg.
Deimantas Narkevicius, în colaborare cu Fundația de Culturii Cazace, va organiza concerte de cântece de război, bazate pe repertoriul tradițional al culturii cazace.
Another Noon este propunerea artistului moldovean Pavel Brăilă, care vrea să atragă atenţia asupra forţei pe care o au convenţiile tacite care le guvernează vieţile. În fiecare zi la ora 12.00 se aude în Sankt Petersburg o lovitură de tun, după care oamenii îşi pot potrivi ceasurile. În data de 28 iunie, artistul moldovean va face să se audă o lovitură de tun şi la ora 13.00.Slavi şi tătari – The Tranny Tease, explorează noțiuni cum ar fi politica de identitate, colonialism și credință, bazându-se pe un set de evenimente care se vor desfăşura la Institutul de Manuscrise Orientale al Academiei Ruse de Științe.

Dialogul # 7: Ce altceva? Despre contextul socio-politic al bienalei și alte evenimente artistice majore este o serie de discuţii publice moderate de Iara Boubnova, la care participă autori precum Hans den Hartog Jager şi artiştii Thomas Hirschhorn, Alevtina Kakhidze și Pavel Pepperstein.
Programul Paralel este o serie de evenimente conexe. Inițiat de Manifesta și realizat în colaborare cu Fundația Muzeul Hermitage Secolul XXI, Programul paralel își propune să prezinte o viziune multiplă a vieţii culturale din Sankt-Petersburg. În total, în cadrul Programului Paralel vor avea loc peste 60 de evenimente culturale implicând 250 de artiști.