Aferim! prezentat la Zilele Filmului European Contemporan de la Milano

Aferim! prezentat la Zilele Filmului European Contemporan de la Milano Aferim! prezentat la Zilele Filmului European Contemporan de la Milano Aferim! prezentat la Zilele Filmului European Contemporan de la Milano

După succesul înregistrat de Festivalul noii cinematografii europene, festival organizat de cluster-ul EUNIC Roma, cluster-ul EUNIC Milano prezintă prima ediție a Zilelor filmului european contemporan ce vor avea loc la Milano, în Sala de Cinema a Institutului Francez, în perioada 25-27 februarie 2016.

O prezentare a producțiilor cinematografice europene din ultimii ani, cu filme ce au fost proiectate în cadrul marilor festivaluri sau care au obţinut premii internaționale, dar care nu au rulat încă în nicio sală de cinema din Milano.

Țările participante: Franța, Spania, Germania, Austria, Republica Cehă, România şi Polonia.

Filmele prezentate îmbogățesc programul festivalului prin proiectarea unor povești despre oameni obișnuiți, reliefați în dimensiunea lor umană, fiecare cu specificul lor cultural.

Un băiat care fuge de situația insuportabilă de acasă, femei în căutare de fericire în singurătatea contemporană, relația dintre părinți și copii, dezamăgirea în fața nerecunoașterii propriilor merite și efortul de a se dedica celor care se află într-o situație economico-socială defavorizată, descoperirea pe neașteptate a unei puternice dimensiuni spirituale. Acestea și alte problematici, abordate și din punct de vedere istoric, se regăsesc în filme uneori dramatice, alteori tragicomice.

EUNIC Milano (Rețeaua Națională a Institutelor Culturale Europene), fondat în aprilie 2008, constă într-un parteneriat între Institutele Culturale și Reprezentanțele consulare europene, al cărui scop este crearea de contacte durabile și forme de cooperare între instituțiile partenere în vederea dezvoltării și promovării diversității culturale, a înțelegerii reciprocă între națiunile europene, a consolidării dialogului internațional și a colaborării cu țările din afara Europei.

Au participat și au contribuit la organizarea festivalului:

Centrul Ceh din Milano

Consulatul General al Republicii Polonia din Milano

Forumul Cultural Austriac din Milano

Goethe-Institut Milano

Institutul Francez din Milano

Institutul Cervantes din Milano

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția

Programul complet:

Joi 25 februarie 2016, ora 19.30

A cambio de nada

Regia şi scenografia: Daniel Guzmán (Spania, 2015)

Durata: 93'

Actori: Miguel Herrán, Antonio Bachiller, Antonia Guzmán, Felipe García Vélez, Luis Tosar, María Miguel, Miguel Rellán

Darío, un băiat de 16 ani, se bucură de viață împreună cu Luismi, vecinul şi prietenul său. Prietenia lor este necondiționată, se cunosc din fragedă pruncie şi împreună au parcurs toate descoperirile din viața lor de copii. Darío suferă datorită despărțirii părinților săi şi fuge de acasă pentru a scăpa de "iadul" din familie. Începe să lucreze în garajul lui Caralimpia, un bătrân ce-l învață meserie şi despre beneficiile vieții. Darío o cunoaşte şi pe Antonia, o femeie în vârstă care adună mobilier abandonat, şi împreună cu ea descoperă un alt mod de a vedea viaţa.

Joi 25 februarie 2016, ora 21.30

Ein Geschenk der Götter

Regia: Oliver Haffner (Germania, 2014)

Durata: 102'

Actori: Katharina M. Schubert, Adam Bousdoukos, Paul Faßnacht.

Totul începe cu o minciună uşor de devoalat. Directorul teatrului, cel care deţine întregul control, îi spune Anei că este mult prea performantă pentru a continua să activeze în micul teatru orăşenesc şi susține că, în realitate, concedierea îi va permite actriței de treizeci şi şase de ani, în cele din urmă, să evolueze şi să se afirme pe scene teatrale mult mai importante. Această umilinţă şi tranziția neaşteptată spre şomaj o pregătesc pe Ana spre a-şi îndeplini cu pasiune viitoarele îndatoriri profesionale: cei opt "elevii" ai săi, aflați în şomaj de foarte multă vreme, sunt frustrați şi răniți în propria demnitate, pierzându-şi orice speranță de a-şi găsi de lucru. De fapt, aceştia ar fi trebuit să participe la un curs de informatică, dar fondurile în acest sens au fost tăiate pe neaşteptate.

Vineri 26 februarie 2016, ora 19.30

Aferim!

Regia; Radu Jude (Romania, Bulgaria, Republica Cehă, 2015)

Durata: 105'

Actori: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Mihaela Sîrbu, Alexandru Bindea, Adina Cristescu, Dan Nicolaescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Puiu Mircea Lascus, Daniel Vişan, Liviu Ornea, Mihaela Drăgan

Premiat la Berlinala 2015 cu premiul Ursul de Argint, drama istorică în alb şi negru Aferim! de Radu Jude este o dovadă că cinematografia românească explorează noi genuri şi teme: evenimentele au loc în Țara Românească în 1835 (în sudul actualei Românii), unde zapciul Costandin (Teodor Corban) începe o călătorie cu fiul său, Ioniță (Mihai Comănoiu), pentru a căuta un sclav rom fugit de pe moşia boierului în slujba căruia se află, după ce avusese o aventură cu soția sa. Miza este mare pentru Costandin.

Vineri 26 februarie 2016, ora 21:30

Warsaw by Night

Regia: Natalia Koryncka-Gruz (Polonia, 2015)

Durata: 102'

Actori: Stanisława Celińska, Izabela Kuna, Joanna Kulig, Roma Gąsiorowska-Żurawska, Marta Mazurek, Łukasz Simlat, Józef Pawłowski, Marian Dziędziel, Piotr Nowak

Un film despre relaţii, o poveste universală despre singurătatea contemporană şi despre căutarea fericirii într-un oraş mare. Patru femei în vârstă şi cu diferite experiențe: Helena, Iga, Maja, Renata, se află din întâmplare, în aceeaşi seară, în acelaşi club Warsaw by Night şi drumurile lor se intersectează pentru un moment, dar ele par să nu înțeleagă ... Iga, fericită şi căsătorită cu un artist, este în căutare de emoții intense. Acest lucru le face să experimenteze diferite nuanțe de dragoste: femeia fatală şi femeia trădată ... Premiul pentru debut muzical Aleksander Gruz, Los Angeles (FFP).

Sâmbătă 27 februarie 2016, ora 15.30

Pojedeme k moři

Regia: Jiří Mádl (Republica Cehă, 2014)

Durata: 92'

Actori: Petr Šimčák, Jan Maršál, Ondřej Vetchý, Lucie Trmíková, Jaroslava Pokorná, Anastásia Chocholatá, Michaela Majerníková, Ondřej Veselý, Zdeněk Bařinka, Miroslav Táborský, Lukáš Hrabák, Miloslav Šmídmajer, Roman Nevěčný

Pojedeme k moři este o comedie relatată din punctul de vedere al unui băiat, care oferă o nouă poveste despre familie şi relațiile dintre părinți şi copii. Filmul spune o poveste aparent banală: este vorba despre un băiat de unsprezece ani care vrea să devină regizor şi care, atunci când primeşte cadou o cameră video, se decide să facă primul film despre familia sa şi despre cel mai bun prieten al său. Această activitate aparent nevinovată va aduce la lumină un secret, o descoperire şocantă, dar, în acelaşi timp, pură şi umană.

Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film pentru copii de la Montreal, Canada.

Sâmbătă 27 februarie 2016, ora 17.30

Superwelt (Superworld)

Regia: Karl Markovics (Austria, 2015)

Durata: 120'

Actori: Ulrike Beimpold, Rainer Wöss, Nikolai Gemel, Angelika Strahser, Thomas Mraz, Sibylle Kos, Michael Scherff, Harri Stojka

Gabi, angajată într-un supermarket, duce o viață anostă, împărţită între familie şi locul de muncă. Hannes, soțul ei, lucrează pentru serviciul rutier, fiul lor Ronnie stă acasă, fiica Sabine locuieşte la Viena, trecând pe la domiciliul părinților la sfârşit de săptămână. Într-o zi ceva se schimbă brusc în viața ordonată şi sigură a lui Gabi. Nu se vede, nu se aude, dar loveşte ca un trăsnet din senin - întâlnirea cu Dumnezeu.

Festivalul Internațional de Film, Berlin 2015: Premieră mondială. Diagonala Graz 2015: Premiul pentru cel mai bun film: Michael Bindlechner. Österreichischer Film Awards 2016: Cea mai bună actriță: Ulrike Beimpold.

Sâmbătă 27 februarie 2016, ora 19.30

Tristesse Club

Regia: Vincent Mariette (Francia, 2014)

Durata: 90'

Actori: Ludivine Sagnier, Laurent Lafitte, Vincent Macaigne

Dacă vă plac vânătorile de comori, vechile maşini de lux, surorile care nu sunt surori, tații nu chiar defuncţi, lacurile şi secretele lor, bun venit în club! Odată cu decesul detestatului lor tată, frații Leon şi Bruno se întâlnesc pentru a participa la incinerarea defunctului. Cu toate acestea, ajunşi la adresa indicată, ei nu găsesc nici urmă de ceremonia funebră. În schimb, îi aşteaptă acolo o fată, Chloé, care se prezintă ca fiind sora lor. Această neaşteptată întâlnire generează o serie de evenimente imprevizibile, care nu pot decât să ne facă să râdem în hohote.


Calendar

Joi 25 februarie 2016

ora 19.30 - A cambio de nada

ora 21.30 - Ein Geschenk der Götter

Vineri 26 febuarie 2016

ora 19.30 - Aferim!

ora 21.30 - Warsaw by night

Sâmbătă 27 februarie 2016

ora 15.30 - Pojedeme k mori

ora 17.30 - Superwelt

ora 19.30 - Tristesse ClubCinéMagenta63

Institut français Milano

Corso Magenta 63, Milano

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Toate filmele sunt proiectate în versiunea originală cu subtitrare în limba italiană.


Pentru informații:

Institut français Milano

Corso Magenta, 63

Milano

milano@institutfrancais.it

Tel. +39 02 4859191


Biroul de presă

Chiara Sermoneta

Programe culturale

Goethe-Institut Mailand

Via San Paolo 10

20121 Milano - Italien

Tel. +39 02 7769132

Fax. +39 02 76009186

sermoneta.kultur@mailand.goethe.org

www.goethe.de/mailand