Adrian Munteanu, premiat la Fiera Internazionale del Libro di Milano – 2012

Poetul român Adrian Munteanu, autorul a şapte volume de sonete, membru al Uniunii Scriitorilor din România, va fi premiat în cadrul ediţiei inaugurale a Târgului Internaţional de Carte de la Milano. Adrian Munteanu este invitatul de onoare al manifestării, care va avea loc între 26 și 29 octombrie 2012, Comitetul de organizare a Salonului Internaţional al Cărţii de la Milano nominalizându-l pentru Premiul Internaţional de Literatură NUX. Decernarea va avea loc pe 28 octombrie 2012.
Printre cei trei scriitori din Europa, invitaţi de onoare ai manifestării aflată sub patronajul Consiliului Europei, alături de poetul nord-irlandez Desmond O’Grady si scriitorul francez Daniel Maximin, se numără şi sonetistul român.

Evenimentul a fost trecut sub tăcere de majoritatea autoritaţilor române, deşi era anunţat încă de la începutul anului. Organizatorii au trimis adrese tuturor instituţiilor româneşti care îşi asumă sarcini culturale, adrese prin care anunţau că un scriitor român urmează să deschidă seria premiilor acestui eveniment, îşi exprimau „onoarea de a celebra cultura română în Europa”, şi îi invitau să devină, în mod gratuit, parteneri ai manifestării, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Adrian Munteanu.

Tot organizatorii Târgului Internaţional de Carte de la Milano sunt cei care au editat un pliant de prezentare a scriitorului premiat, intitulat „Şoaptele clipei – Parole sussurrate dall’istante”, ce conţine un CV în ambele limbi si un grupaj de sonete traduse în italiană de poetul Eugen D. Popin. Pliantul va fi distribuit în câteva sute de exemplare în perioada manifestării de la Milano. De asemenea, au invitat-o și pe cântăreața Maria Răducanu să susțină un recital.

Adrian Munteanu s-a nascut la 21 august 1948 la Braşov. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română la Constanţa și este, printre altele, autorul volumelor de sonete Tăcerea clipei (Sonete 1), apărut la editura Arania, Braşov, 2005, Casa fără ziduri (Sonete 2), Arania, 2006, Paingul Orb (Sonete 3), Arania, 2007, Ferestre în Cetate (Sonete 4), Arania, 2008, Femeie !…( Sonete 5), editura Minerva, 2009, Orele Tăcerii, Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2010 şi 7, editura Arania, 2011.

Sonetele sale au apărut în numeroase reviste de cultură din România şi din străinătate, printre care Apostrof, Astra, Oglinda Literară, Luceafărul, Atheneum (Vancouver), Destine (Montreal), Observatorul (Toronto), Lumina Lină (New York), Vatra Veche, Cafeneaua literară.

Detalii suplimentare despre Târgul Internaţional de Carte de la Milano: milanobookfair.com