Adrian Enescu – Premiul pentru întreaga carieră la TIFF

Adrian Enescu - Premiul pentru intreaga cariera la TIFF

Compozitorul Adrian Enescu va fi onorat cu Premiul pentru întreaga carieră / Lifetime Achievment Award la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
Artistul român va primi trofeul la gala de închidere TIFF, pe 8 iunie, la Teatrul Național din Cluj. În onoarea sa, pe 7 iunie, ora 12.15, la Cinema Victoria, va fi proiectat Pas în doi (r. Dan Pița), unul dintre filmele pentru care artistul a compus muzică originală.

Adrian Enescu (n. 31 martie 1948) este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni şi compozitori români, renumit pentru coloanele sonore a circa 65 de titluri ale cinema-ului românesc şi european. Este unul dintre pionerii muzicii electronice din România, abordând noul gen încă din anii '70. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a fost audient al Facultății de Muzică Electronică a Universităţii Stanford (California) și este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Primul său LP, „Basorelief” (1977), pe versuri de Ioan Alexandru, croit pe structura muzicală a unei misse, este prima încercare de pop simfonic din muzica românească. Au urmat „Cele 12 lumi ale visului” (1978), comparat cu albume similare de Vangelis și Isao Tomita, „Funky Synthesizer I” (1982), o combinație de muzică electronică și instrumentiști în direcția rock-ului și jazz-ului progressive, și „Funky Synthesizer II” (1984), cu influențe dance.

„Bună seara, iubito!”, albumul de debut al Loredanei Groza, compus și produs în întregime de Adrian Enescu şi lansat în 1988, a devenit cel mai popular material discografic din istoria României, cu peste un milion de copii vândute.

În aceeași perioadă, Adrian Enescu a compus muzică de film, devenind unul dintre cei mai prolifici compozitori de gen din istoria cinematografului românesc. Apare pe genericul a aproximativ 65 de titluri, unele dintre ele premiate la festivaluri internaţionale, altele succese de casă în ţară.

A colaborat cu regizori ca Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Dinu Tănase, Radu Gabrea şi alţii. Tănase Scatiu, Bietul Ioanide, trilogia Ardelenilor (17 milioane de bilete vândute), Ciuleandra, Să mori rănit din dragoste de viaţă, Ringul (trei milioane de bilete vândute în 1984), Faleze de nisip, Pas în doi, Concurs, Mircea, Adela, Hotel de lux (Leul de Argint pentru regia lui Dan Piţa la festivalul de la Veneţia 1992) sunt doar câteva dintre titlurile la care Adrian Enescu a contribuit cu muzică originală. Una dintre compoziţiile sale a fost inclusă în colecţia Buddha Bar.

A compus muzică de teatru şi balet pentru companii prestigioase din Belgia, Italia, Olanda, Japonia, China sau Australia, și în țară pentru spectacole de operă și teatru montate, printre alții, de Alexandru Darie (Orfeu și Euridice, Anatomie. Titus. Căderea Romei, Triumful dragostei etc.) și Alexander Hausvater. În ultimii ani, compune muzică electro-acustică, muzică simfonică și jazz – big band.

Sursa: http://tiff.ro/tiff/stiri/adrian-enescu-premiul-pentru-intreaga-cariera-la-tiff