„Adakale - Nesilde Nesile / Adakaleh – de la o generație la alta” la ICR Istanbul

Luni, 2 aprilie 2018, sediul ICR Istanbul a căpătat aura unui loc magic, care a abundat în parfum de poveste, amintiri și nostalgie. De la ora 19.00 a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „Adakale - Nesilde Nesile/ Adakaleh – de la o generație la alta”, semnată de fotograful turc Bașak Balkan. Seara a început cu un scurt film de prezentare a poveștilor de odinioară, locuitori ai insulei și personaje ale timpului de altădată. După secvențele captivante de film, o combinație de alb negru și color, potrivite dibaci pe o muzică aleasă ca să completeze starea de feerie, au urmat câteva alocuțiuni, pline de emoție: dr. Nadia Tunsu, director ICR Istanbul, Adriana Ciamba, Consulul General al României la Istanbul și, bineînțeles, autoarea fotografiilor, Bașak Balkan. Ochii și urechile celor peste 80 de oaspeți nu s-au îndepartat de la spusele fiecăruia dintre vorbitori și au comunicat nonverbal, oferind aplauze și ovații.

Apoi, musafirii și gazdele s-au îndreptat către fotografii – o serie de instantanee, care ilustrează fragmente din viața a trei-patru generații de familii turcești, de pe insula Adakaleh. Imaginile reflectă simbolic destinul locuitorilor insulei în perioada secolului XX, viața de emigrant în Turcia, după scufundarea insulei, ajungând până în zilele noastre.

Prin felul în care a fost structurată de autoare, expoziția a reușit să redea o mică parte a vieții, în fotografii din trecutul și prezentul celor douăzeci și opt de foști locuitori ai insulei Adakaleh, împreună cu familiile lor, care acum locuiesc în orașele Bursa, Gebze, Tuzla, Edirne și Istanbul. O mare parte dintre personajele din fotografii au fost prezente ieri seară, la vernisaj, fapt care a făcut ca atmosfera să fie și impresionantă. Imaginile de familie alb-negru provin din arhiva fotografică personală și au fost îmbinate cu unele actuale, realizate în decursul acestui an.

Bașak Balkan este născută în anul 1956, în Istanbul, iar în prezent locuiește în orașul Edirne. După o carieră în învățământul universitar, ea și-a descoperit pasiunea pentru fotografie, participând la o serie de ateliere de specialitate. În calitate de fotograf, Bașak Balkan s-a alăturat multor expoziții colective de artă fotografică în Republica Turcia și în străinătate. Totodată, a participat la concursuri naționale și internaționale de fotografie unde a obținut numeroase premii importante.

Expoziția „Adakale - Nesilde Nesile/ Adakaleh – de la o generație la alta” poate fi vizitată la sediul ICR Istanbul timp de trei săptămâni.

Prin acest eveniment, ICR Istanbul se alătură misiunilor noastre diplomatice și consulare în Republica Turcia în dorința de a dezvolta și aprofunda relațiile cu membrii comunității foștilor locuitori de pe Insula Ada Kaleh. Un alt aspect major urmărit de ICR Istanbul îl reprezintă evocarea și conservarea în memoria foștilor “insulari” a tradițiilor și obiceiurilor de pe fosta insulă dunăreană.

Organizarea acestei expoziții de fotografie este oportună și în contextul interesului particular pe care îl manifestă Turcia față de istoria insulei Ada Kaleh și foștii săi locuitori, iar pentru ICR Istanbul reprezintă o manieră de a cultiva legăturile atât cu comunitatea insularilor, cât și cu diaspora românească din Istanbul.