Actrița Mălina Manovici la Festivalul Internațional de Film din Stockholm 2018

Publicul din capitala suedeză va avea ocazia de a viziona, în cadrul ediției din acest an a "Stockholm International Film Festival", desfășurat între 7-18 noiembrie, filmul de debut al regizoarei Ioana Uricaru, Lemonade, care a avut premiera mondială la ediția din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul a fost selectat în programul oficial al festivalului, urmând să fie difuzat la secţiunea Discovery de trei ori pe parcursul festivalului. Actrița română Mălina Manovici, protagonista filmului, va participa cu sprijinul ICR Stockholm la proiecția din data de 15 noiembrie, la cinematograful Sture, unde va vorbi despre realizarea filmului și va răspunde întrebărilor din partea publicului.

Lungmetrajul Lemonade, care are la bază întâmplări reale, prezintă contrastul dintre două feluri de a vedea lumea şi imposibilitatea de a le reconcilia. America descrisă în film nu este deloc cea la care visează imigranţii înainte să plece din ţara natală. Sentimentul de a fi prins între două lumi, dureros de familiar oricărui imigrant, se rezumă la o singură întrebare: merită?

Lemonade spune povestea Marei, în vârstă de 30 de ani, care se stabileşte în Statele Unite împreună cu Dragoş, fiul ei de nouă ani, după ce s-a căsătorit cu americanul Daniel. Filmul prezintă mai multe întâlniri pe care eroina le are pe parcursul a câtorva zile şi în urma cărora descoperă că “visul american” rămâne un ideal greu de atins.

“«Lemonade» este un film care aparţine atât cinematografiei româneşti, cât şi celei americane, aşa cum mă văd şi pe mine ca aparţinând celor două culturi. (…) Reuşeşte asta prin natura temei propuse, a producţiei (care s-a desfăşurat pe două continente) şi a esteticii”, spune Ioana Uricaru.

Filmul rulează în cinematografele din România începând cu 26 octombrie.

Malina Manovici, care o interpretează pe protagonista Mara, a primit primul ei rol major ca Sandra în filmul de lungmetraj regizat de către Cristian Mungiu, Bacalaureat, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes în 2016. A studiat artele dramatice în Timișoara, iar în 2008 a început colaborarea cu Teatrul Național dn localitate. În anul 2017, actrița a primit primul ei rol principal în co-producția romano-canadiană Lemonade.

Prezenţa românească la Stockholm International Film Festival a fost constantă şi aclamată de-a lungul anilor. În 2007, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, de Cristian Mungiu, a câştigat Marele Premiu al festivalului, iar Anamaria Marinca premiul pentru cea mai bună actriţă. În 2008, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj i-a fost acordat filmului Megatron în regia lui Marian Crişan. George Piștereanu a primit în 2010 premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din Eu când vreau să fluier, fluier,iar lungmetrajul "Poziţia copilului" (r. Călin Peter Netzer)a fost distins în 2013 cu Premiul Telia, acordat celui mai bun film din festival care nu beneficiază încă de distribuţie în Suedia.

Programul proiecţiilor:

Lemonade,regizor Ioana Uricaru

  • 7 noiembrie, ora 11.00, cinematograful Skandia;
  • 11 noiembrie, ora 12.00, cinematograful Zita;
  • 15 noiembrie, ora 21.30, cinematograful Sture;Programul oficial al ediţiei 2018 a Stockholm IFF poate fi consultat aici:

https://www.stockholmfilmfestival.se/sv/program/2018/festival