Actorii Maia Morgenstern și Marius Bodochi duc spectacolul "Marina & Ulay" în Festivalul de Teatru din Albania

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru SKAMPA, unul dintre cele mai mari evenimente de teatru internaționale din Albania, va avea loc  în perioada 9 - 16 octombrie 2019, la Elbasan. Festivalul, unul dintre cele mai mari evenimente de teatru internaționale din Albania, are loc anual în fiecare toamnă în Elbasan, un oraș cu un patrimoniu cultural special. Din anul 2006 festivalul s-a extins în capitala Albaniei, Tirana. 

În cadrul acestui eveniment, Teatrul Dramaturgilor Români din București va participa, în perioada 11 - 14 octombrie, cu spectacolul Marina & Ulay, în distribuție avându-i pe actorii Maia Morgenstern și Marius Bodochi. Regia artistică este semnată de Alexandru Nagy, iar regia tehnică e asigurată de Bogdan Vladu. Scenariul îi aparține dramaturgului Edith Negulici.  Piesa Marina & Ulay este povestea de dragoste, zbuciumul artistic, amintirea unora dintre cele mai impresionante performance-uri artistice din istorie, ale Marinei Abramović şi Ulay.

Forţa creativă şi spiritul puternic al Marinei Abramović este exprimat cu putere de interpretarea remarcabilă a Maiei Morgenstern, ea însăşi un artist desăvârşit, o prezenţă impetuoasă şi un talent excepţional al scenei româneşti şi internaţionale de teatru şi film. La fel şi Ulay, fostul partener de viaţă al Marinei, un artist adevărat, a cărui operă a fost mereu umbrită de scandalurile avute cu fosta sa iubită, rolul lui fiind interpret de Marius Bodochi, un actor de mare profunzime şi un reper al teatrului românesc.

În perioada 11 - 14 octombrie, în cadrul festivalului, artiștii români vor susține două reprezentații ale spectacolului Marina & Ulay, în zilele de 12 octombrie și 13 octombrie. Dincolo de cele două spectacole, Maia Morgenstern va susține, de asemenea, un masterclass în 13 octombrie, de la ora 11.30, la centrul artistic național ArTurbina din Tirana. Framaturgul și regizorul tehnic va participa la o serie de întâlniri programate de organizatorii festivalului, cu personalități din lumea culturală, dialoguri culturale și schimburi de experiență cu artiștii participanți invitați din alte țări și cei locali.

Festivalul SKAMPA a oferit publicului anual o selecție de spectacole ale unor trupe performative albaneze și internaționale, găzduind peste 2500 de artiști din Albania și alte țări precum Olanda, Italia, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Rusia, Argentina, România, Bulgaria, Moldova, Germania, Lituania, Franța, Macedonia, SUA, Bulgaria, Muntenegru, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Belgia, Serbia. În cadrul evenimentului sunt prezentate principalele curente artistice, atât pe ​​scenele teatrelor albaneze, cât și cele internaționale, creând, în același timp, un spațiu pentru dialog intercultural și noi concepte artistice.

Profilul acestui festival din primele ediții a fost constituit pe schimbul de experiență și idei dintre artiști, interpretări alternative și prezentarea valorilor din domeniul artelor scenice și teatrale. La ediția din acest an, festivalul rămâne fidel originalității sale, evitând toate abordările tradiționale și fiind deschis către toate expresiile artistice și formele inovatoare de exprimare. Astfel, vor fi prezentate spectacole din diverse genuri, de la teatrul non-verbal și piesele clasice, până la spectacole alternative, atmosfera fiind îmbogățită de evenimentele conexe: ateliere, prezentări, concerte, expoziții, întâlniri și discuții pe marginea temelor artelor dramatice.

Festivalul Internațional de Teatru Contemporan SKAMPA este organizat de Asociația Albaneză de Teatru Contemporan A.T.K și este susținut de Ministerul Culturii din Albania, precum și de Municipiul Elbasan.

Institutul Cultural Român susține participarea artiștilor Teatrului DramaturgilorRomâni din București,cu sprijinul Ambasadei României în Republica Albania, pentru prezentarea spectacolului Marina & Ulay, la a XXI-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru SKAMPA din Elbasan, Albania.