Acord de colaborare între editurile românești și chineze, semnat la Târgul de Carte de la Beijing

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (21-25 august),  la care România participă în calitate de țară invitată de onoare, prin Institutul Cultural Român, cu reprezentanţa sa din capitala Chinei şi Centrul Cărţii, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, a continuat cu o serie de manifestări editoriale. Printre acestea, şi ceremonia de semnare a Acordului de colaborare între Asociația Editorilor din România (AER) și Asociația Editorilor din Republica Populară Chineză. Actul a fost semnat de Ana Nicolau, directorul editurii Nemira, reprezentantă AER, și Hu Zhigang, secretarul de partid adjunct al Universităţii pentru Studii Străine din Beijing. La eveniment, au participat Béla Dan Krizbai, vicepreședinte ICR, Zhao Haiydun, ministrul adjunct al Departamentului pentru Promovare din China.

„Acordul reprezintă un instrument util şi eficient de dinamizare a colaborării în domeniul editorial, segment extrem de prolific dar nereglementat până la acest moment. Semnarea acestui document va deschide canale nebănuite ale cooperarii culturale dintre ţările noastre”, a declarat Béla Dan Krizbai, vicepreşedinte ICR.

În cea de-a doua zi a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing, vicepreşedintele ICR, Béla Dan Krizbai, a fost prezent la evenimentul de lansare a "Chinese Cultural Editorial Center". De asemenea, au fost prezentate cinci volume traduse în limba română, apărute la editura Libris-Braşov.

La Pavilionul României, ţară invitată de onoare, a avut loc şi dezbaterea „Poezia română contemporană”. „China este un unicat, pentru că de 5000 de ani, are o civilizație în deplină unitate. China are o puternică amprenta genetică a culturii”, a spus Corneliu Zeană, la evenimentul de lansare a cărţii „Trezirea dragonului”.

La standul ţării noastre au avut loc, joi, întâlniri profesionale între editori români şi chinezi, reprezentanți ai editurilor Şcoala Ardeleană, Integral, Pro-universitaria, Junimea, Ideea Europeană, Shandong, Liaoning, Anhui. A fost marcată, de asemenea, la Pavilionul României, expoziţia filatelică „România-China, 70 de ani mai târziu”.

Standul României de la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing este organizat de Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa  de la Beijing şi prin Centrul Cărţii, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. MCIN a finanţat o serie de evenimente: recitalul Trio Zamfirescu & Adrian Nour, recitalul naistului Nicolae Voiculeţ, lansarea cărţii „La hotarul dintre milenii: Mineritul, încotro?”, de Nicolae Bud, spectacolul de teatru „Infractorii”, regizat de Dan Tudor, care face parte şi din distribuţie, alături de actriţa Ada Navrot. De asemenea, în preambulul acestui spectacol, are loc joi, 22 august, de la ora 18.00, o prezentare de Horia Gârbea: „Teatrul românesc contemporan între specific naţional şi căutarea universalităţii”. MCIN este reprezentat la Beijing prin Irina Cajal Marin, subsecretar de stat.

În cea de-a treia zi a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing, directorul Printing Museum, Sun Baolin, a fost primit, la standul României, de Mirel Taloş, preşedintele interimar al Institutului Cultural Român. Tot vineri, a avut loc şi ceremonia de semnare a Acordului de Cooperare Strategică între SDX Joint Publishing şi editura Integral.
La concertul Trio Zamfirescu a fost un public numeros. De asemenea, volumul "Mineritul încotro?", de Nicolae Bud, apărut la editura Academiei Române, a fost lansat în limba chineză la Editura de Ştiințe și Tehnologie a provinciei Liaoning. Evenimentul a fost organizat în baza acordului dintre ICR și Academia Română. La eveniment, a participat Song Chunzhi, președintele editurii. Autorul face în acest volum o analiză a perspectivelor mineritului la nivel mondial, temă de interes atât în China cât și în România, ambele țări având o tradiție minieră consistentă.