ACASĂ la boierii Ollăneşti şi la Amza Pellea

ACASa la boierii Ollanesti si la Amza Pellea

Vineri, 29 aprilie 2016 la ora 19.00, Ambasada României în Portugalia şi Institutul Cultural Român de la Lisabona reiau serile „Acasă". De această dată, invitaţii vor fi Oana Pellea, Cristina Casian şi Barbu Ollănescu-Orendi, întâlnirea desfăşurându-se „Acasă la boierii Ollăneşti şi la Amza Pellea". Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona, din Rua do Barão, nr. 8-10.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate trei cărți publicate de editura Humanitas: Jurnal 2003-2009, de Oana Pellea, Să rîdem cu Nea Mărin, de Amza Pellea şi Aşa a fost să fie. Amintiri din anii mei buni şi răi de Barbu Ollănescu-Orendi. Cu această ocazie, vor avea loc lecturi ale unor fragmente din cele trei cărţi de memorialistică, dar şi discuţii cu publicul prezent, despre familiile boiereşti Ollănescu și Policrat.

Născută Policrat, mama Oanei Pellea a fost obligată la 12 ani de regimul comunist să stea cu părinții în domiciu forțat la Craiova. În această perioadă, când Domnica avea 21 de ani, l-a cunoscut pe Amza Pellea, cu care s-a căsătorit în 1958. Barbu Ollănescu-Orendi, unchiul Oanei Pellea, s-a născut în 1934 într-o familie cu rădăcini în vechi familii boiereşti din Ţara Românească şi Moldova.

 Serile „Acasă" îşi propun să îi reunească pe membrii comnităţii româneşti din Portugalia: artiști deja afirmați sau în curs de afirmare, pe studenți, universitari, medici români, pe toţi cei cărora le este dor de casă.