Academia itinerantă Andrei Şerban reîncepe la Horezu

După succesul repurtat de Spovedanie la Tanacu începând din 2007, al doilea proiect al „Academiei itinerante Andrei Şerban", iniţiat de Corina Şuteu, directorul Institutului Cultural Român din New York, porneşte la Horezu în 2009. Realizat cu susţinerea ICR Bucureşti, primul atelier al acestei ediţii se va desfăşura în perioada 30 iulie - 12 august 2009 ca o rezidenţă artistică ce va reuni 19 tineri actori din întreaga ţară. Andrei Şerban se va concentra de această dată pe improvizaţii inspirate de texte de autori români clasici şi contemporani, texte literare care vor fi explorate din perspectiva potenţialului lor teatral.
„În spaţiul românesc tutelat încă de instituţii de gen şi producţii care rareori ies din sfera teatrului 'de serviciu', într-un mediu cultural în care experimentul se întâmplă doar pe alocuri sau chiar lipseşte cu desăvârşire, faptul că Andrei Şerban şi Corina Şuteu se încăpăţânează să dea consistenţă şi continuitate unor proiecte teatrale inedite este un gest de o rară generozitate. Şi faţă de cultura română şi faţă de tinerii actori mai mult sau mai puţin consacraţi şi provenind din diverse teatre, care au astfel şansa de a aborda neconvenţional convenţia teatrală. Abordare care sper să ducă, aşa cum s-a întîmplat cu Spovedanie la Tanacu, la cel puţin o recunoaştere pe plan internaţional." – declară Ramona Dumitrean, una dintre actriţele participante la Horezu, şi, deopotrivă, unul din „veteranii" Academiei itinerante.
Pentru Ionuţ Caras „este a 5-a întâlnire cu Andrei Şerban. De la Purificare, care a stârnit un potpuriu de reacţii şi comentarii, până la Spovedanie la Tanacu care a contrazis ceea ce se făcea la noi în teatru, am călătorit, uneori de la distanţă, alteori foarte aproape, alături de acest creator care se redefineşte continuu şi care, în plus, are generozitatea de a împărţi şi cu alţii experienţa sa personală. Această ‚călătorie' într-un univers mai sensibil şi infinit mai subtil m-a schimbat atât ca actor, cât şi ca om.Tocmai de asta, găsesc mai mult decât salutară iniţiativa doamnei Şuteu şi a ICR-ului de a continua această poveste a Academiei itinerante care pare fără sfârşit".
Alături de actori cu care Andrei Şerban a lucrat constant în ultimii ani, noi participanţi au fost selectaţi pentru această fază a programului, care reuneşte actori din Bucureşti, Cluj, Craiova, Piatra Neamţ şi Timişoara. Între aceştia se află: Ioana Barbu, Andreea Bibiri, Maria Dinulescu, Radu Iacoban, Sorin Leoveanu, Marius Manole.La atelierul din acest an va participa, pentru a face jurnalul în bandă desenată al atelierului, creatorul lui Omulan, Matei Branea.
Devenit un program cadru al Institutului Cultural Român, Academia itinerantă Andrei Şerban începe ca atelier-rezidenţă, continuă ca producţie la New York şi are ca partener-producator Teatrul Odeon din Bucureşti. Programul este conceput ca un laborator interdisciplinar de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului Andrei Şerban, reunind actori, scriitori sau artişti vizuali. Din 2007, programul a inclus dezvoltarea, montarea şi itinerarea în ţară şi în străinătate a spectacolului Spovedanie la Tanacu, construit în jurul romanului jurnalistic al Tatianei Niculescu Bran, în dramatizarea autoarei, iar la sfîrşitul lui 2008, ICRNY a organizat la New York o ediţie specială a Academiei itinerante, în care Andrei Şerban a lucrat cu studenţi de la Universitatea Columbia pe textul Gianinei Cărbunariu, Poimâine alaltăieri. Rezultatul atelierului a fost o lectură publică a acestuia în sala Auditorium a ICRNY.

Ediţia Academiei itinerante Andrei Şerban derulată la Horezu între 30 iulie şi 12 august este organizată de ICR New York şi ICR Bucureşti, Direcţia Arte Vizuale. Proiectul beneficiază de sprijinul Primăriei şi al Casei de Cultură „Constantin Brâncoveanu" din Horezu.


Contact:
Ştefania Ferchedău
Coordonator evenimente
Institutul Cultural Român din New York
0740 300 124
stefania@icrny.org