A început Festivalul Internațional de Film de la Göteborg

ICR Stockholm este pentru a zecea oară la rând partener al Festivalului Internațional de Film de la Göteborg, care se va desfășura anul acesta în perioada 27 ianuarie - 6 februarie. Festivalul a ales pentru ediția din acest an, printre altele, şi trei filme românești: Călătorie cu tata  / The trip we took with dad (r. Anca Miruna Lăzărescu, România, Germania, Ungaria, Suedia, 2016), care va fi difuzat în cadrul secțiunii Glasuri Noi, Sieranevada (r. Cristi Puiu, România, Franța, Bosnia-Herțegovina, Croația, Macedonia, 2016), care va fi difuzat la categoria Maeștri, și Inimi cicatrizate / Scarred Hearts (r. Radu Jude, România, Germania, 2016), care va fi difuzat la secțiunea Favoritele Festivalului.

Participarea Ancăi Miruna Lăzărescu la festival are loc cu sprijinul ICR Stockholm. Filmul ei, Călătorie cu tata / The trip we took with dad, câștigător al unui prestigios premiu în cadrul Jameson CineFest în Ungaria, este o coproducție româno-germană, în stilul roadmovie caracteristic al Ancăi Miruna.

Este tragicomedia unei familii pornite într-o calatorie, arătând impactul major al istoriei asupra visurilor pline de speranţă ale eroilor într-un viitor mai bun.

După vizionările filmului, Anca Miruna Lăzărescu va participa la o sesiune de Q & A, unde va împărtăşi din experienţele sale şi va raspunde la întrebările publicului.

Sieranevada, care a candidat pentru Globul de Aur în cadrul Festivalului de Film de la Cannes de anul trecut, este o adevărată frescă socială, în care natura personajelor iese la iveală tocmai prin zugrăvirea lor în viața de zi cu zi. În Sieranevada, atmosfera creată de Puiu devine mai bizară ca niciodată. Conspirații în stil "Charlie Hebdo", un "student la arhitectură" amețit, rude care se perindă neîncetat de colo-colo, trântesc uși și livrează dialoguri învăluite în ceață, toate aceste elemente dospesc spiritul critic ascuțit al lui Puiu.

Bazat pe romanul omonim semiautobiogarfic al scriitorului Max Blecher,  Inimi cicatrizate / Scarred Hearts al lui Radu Jude este un film în care întrebările filosofice sunt duse până în pânzele albe, sub forma zugrăvirii elegante a unei neașteptate celebrări a vieții dintr-un sanatoriu de la Maria Neagră la sfârșitul anilor '30.

Avem aşadar de-a face în acest film cu o zugrăvire macabră și în același timp profund umană a așteptării irevocabilului.

Festivalul Internațional de Film de la Göteborg este cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia și are anual peste 35 000 de spectatori. Festivalul oferă zilnic 500 filme din 70 de țări, un număr de 40 de seminarii, precum și multe alte activități adiacente.

Mai multe detalii despre filme și informații despre bilete se găsesc pe site-ul festivalului, www.giff.se.