97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara

97 de ani de la Unirea Basarabiei cu tara

Cu prilejul împlinirii a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara, Institutul Cultural Român, prin Direcţia Românii din afara graniţelor şi Limba Română, va organiza o serie de evenimente culturale în România şi Republica Moldova, la Bucureşti, Bălţi, şi Cahul. Artişti de pe ambele maluri ale Prutului vor concerta pe aceeaşi scenă, în spectacole dedicate tinerilor şi publicului larg din Republica Moldova şi din România. Parteneri: Consulatul General al României la Cahul, Centrul pentru Integrare și Dezvoltare PRUT, Centrul Pro Europa din Cahul şi Organizația Studenților Basarabeni din București, Mişcarea Civică Tinerii Moldovei.
Joi, 26 martie, ora 19.00, la Bălţi, va avea loc spectacolul de teatru Pasărea măiastră - Maria Tănase susținut de Adriana Trandafir, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din localitate. Piesa, scrisă de George Sbârcea, prezintă aspecte mai puțin cunoscute din viaţa celei pe care Brâncuși o numea, cu mare dragoste, „Pasărea Măiastră” a etnosului românesc. Regia îi aparține lui George Bănică. Spectacolul, prezentat în turnee în ţară şi în străinătate, i-a adus actriţei numeroase premii. Accesul publicului este liber.
Vineri, 27 martie, ora 19.00, Nicu Alifantis și „Fragile“ Band va susţine în premieră concertul „Brațe de aer“ la Palatul de Cultură din Cahul. Intrarea este liberă.
„Am pus laolaltă instrumentele vii, acustice, vibrând cu emoție, aidoma fibrelor pline de viață din care au fost zămislite, cu poezia ce erupe delicat sau cu vigoare sentimente, iubiri, trăiri, patimi, întâlniri, despărțiri, aidoma existenței noastre. Ce-a ieșit din această alchimie? O muzică, un elixir al vieții, care, sper din tot sufletul, să vă bucure!“ - Nicu Alifantis

Tot pe 27 martie, de la ora 19.00, în Bucureşti, la Arenele Romane, va avea loc Festivalul „Zilele Basarabiei“ în cadrul căruia vor concerta formaţiile Zdob şi Zdub, Alternosfera şi Cuibul. Reprezentaţia trupei Zdob şi Zdub este susținută de ICR.

Detalii eveniment: [url=www.facebook.com/events/575064185970567/ ]www.facebook.com/events/575064185970567/
[/url]

Formația etno-rock Zdob și Zdub, înființată în 1994 în Republica Moldova, combină diferite stiluri muzicale și promovează folclorul românesc, susținând până acum concerte în peste 20 de țări europene. Formația a obținut locul 6 la concursul Eurovision în 2005 și a cântat pe aceeași scenă cu artiști și trupe precum Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Red Hot Chilli Peppers, Linkin Park, etc.
Alternosfera, formație de rock alternativ, înființată în 1998, a lansat patru albume și un EP. În ultimii doi ani, Alternosfera a câștigat, în urma votului publicului, titlul de cea mai bună trupă rock alternativ din România, la concursul organizat de metalhead.ro.
Cuibul, formația acoustic funk din Republica Moldova, a fost înființată în 1991 și reactivată în 2012, cu participarea unor instrumentiști de seamă și a tinerei soliste Lidia Scarlat. În ultimii doi ani a cântat în deschidere pentru The Cardigans și Morcheeba.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău şi a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu România. Pentru unire au votat 86 din cei 135 de deputaţi prezenţi la şedinţa Sfatului Ţării. Trei s-au pronunţat împotrivă, iar 36 s-au abţinut. Rezultatul votării a fost însoţit de aplauze şi strigăte: „Trăiască Unirea cu România!”.
Actul de Unire a fost semnat de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, vicepreşedintele Pantelimon Halippa şi secretarul Ion Buzdugan. Proclamaţia Sfatului Ţării suna astfel: „Republica Democrată Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile granite cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România“.