7.000 de spectatori la Festivalul Filmului European. Ana Lungu câștigă Premiul Publicului pentru „Autoportretul unei fete cuminți“

Filmul Autoportretul unei fete cuminți, debutul în lungmetraj al tinerei regizoare Ana Lungu a obținut Premiul Publicului joi seară, la finalul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Filmului European. Premiul Publicului, un premiu onorific și de popularitate decernat filmului cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro, a fost înmânat la Cinema Elvire Popesco de Nagy Mihály Zoltán, vicepreședintele ICR.Regizoarea Ana Lungu a urcat emoționată pe scenă și a declarat că este „foarte bucuroasă pentru acest premiu“. Ea le-a mulțumit tuturor celor care au ajutat-o să ducă la bun sfârșit acest proiect, a mulțumit publicului care a votat filmul său și a anunțat că pelicula va intra în cinematografe în data de 25 septembrie.

Gala de închidere a Festivalului Filmului European a avut în prim-plan filmul Viktoria al regizoarei Maya Vitkova din Bulgaria, un film despre realitățile ultimilor ani ai regimului comunist din Bulgaria și primii ani de tranziție. Urmărind povestea eroilor acestui film, spectatorii români au descoperit numeroase similitudini cu lucruri și întâmplări trăite de ei înșiși în ultimii 35-40 de ani. Proiecția a avut loc în prezența regizoarei bulgare și a producătoarei Anca Puiu (Mandragora, România), care au răspuns întrebărilor din sală, în cadrul unei sesiuni Q&A, care a fost moderată de criticul de film Andrei Rus.

Potrivit organizatorilor, la ediția din acest an a Festivalului Filmului European au asistat aproximativ 7.000 de spectatori, care au umplut sălile celor trei cinematografe-gazdă: Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și Cinema PRO, plus sala ICR, unde a fost proiectat filmul de Oscar Ida.
Numărătoarea merge însă mai departe, pentru că Festivalul Filmului European s-a încheiat la București, dar continuă în patru orașe din țară după următorul program:
Craiova (15-17 mai)Iași (22-24 mai)Tîrgu Mureș (22-24 mai)Hunedoara (29-31 mai)
În fiecare din cele patru orașe vor fi proiectate 10-11 filme. Pentru program, consultați aici.

De asemenea, în București, în Sala de curs ICR (str. Biserica Amzei 21-23) va avea loc sâmbătă, 16 mai, între orele 11.00 – 18.00, un atelier de critică de film susținut de criticul Andrei Rus.
Date despre Festivalul Filmului European
Festivalul Filmului European a avut loc în perioada 7 – 14 mai la Bucureşti (Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, Cinema PRO și Sala ICR) şi va continua la Craiova (15-17 mai – Teatrul Colibri, plus proiecții în aer liber în Centrul istoric), Tîrgu Mureș (22-24 mai – Cinema Arta), Iași (22-24 mai – Casa de Cultură Mihai Ursachi) și Hunedoara (29-31 mai – Casa de Cultură și proiecții în aer liber la Castelul Corvinilor). În București au fost proiectate 56 de filme, multe dintre acestea urmând a fi reluate în celelalte patru orașe de pe harta festivalului.
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an, este regizorul Tudor Giurgiu, cel care a realizat și clipul de promovare al acestei ediții.
Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Elvire Popesco, Clorofilm, Independența Film, Festivalul Internațional al Educației 2015, Primăria Municipiului Craiova, Primăria Municipiului Tîrgu Mureș, Primăria Municipiului Iași, Primăria Municipiului Hunedoara, Asociația K'arte, Teatrul Colibri, Cinema ARTA, Casa de Cultură Mihai Ursachi Iași Castelul Corvinilor,.
Parteneri media: All About Romanian Cinema, Anthony Frost, Blog de Cinema, Bucureşti FM, Calea Europeană Cinemagia, Dilema Veche, Dor de ducă, Evenimentul zilei, Europa FM, Film Menu, Film New Europe, Film Reporter, Gratuitor, Igloo, Kooperativa 2.0, LiterNet, Mediafax, Modernism, Observator Cultural, Radio România Cultural, The Institute, TVR, Ziare.com.
Pentru relaţii media:
Institutul Cultural Român, tel. 031-71.00. 622, e-mail: biroul.presa@icr.ro
Călin Hera: tel. 0729-729 586, e-mail: contact@ffe.ro

Foto: Sorin Nainer

www.ffe.ro
www.facebook.com/ffeRomania