6000 de spectatori la Festivalul Filmului European. Vlad Petri a primit Premiul Publicului pentru „Bucureşti, unde eşti?”

6000 de spectatori la Festivalul Filmului European Vlad Petri a primit Premiul Publicului pentru Bucuresti, unde esti?

Filmul Bucureşti, unde eşti? al regizorului român Vlad Petri a obţinut Premiul Publicului la Festivalul Filmului European, ediţia a XVIII-a, care s-a încheiat la Bucureşti, vineri seară, la Cinema Elvire Popesco. „Nu e doar un film despre proteste. Cred că e despre societatea în care trăim, cu bune şi rele. E un film prin care ne dorim să problematizăm, să deschidem discuţii, să punem semne de întrebare şi nu neapărat să oferim soluţii”, a spus Vlad Petri, care le-a dat o veste bună cinefililor români: filmul său va intra în cinematografe în data de 13 iunie.
Premiul Publicului, un premiu onorific și de popularitate decernat filmului cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro, a fost acordat, în numele organizatorilor, de Liviu Jicman, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român. „Ediţia din acest an a fost un succes”, a declarat Liviu Jicman, care a arătat că Institutul Cultural Român, împreună cu partenerii tradiționali, speră să ducă anul viitor Festivalul Filmului European în mai multe oraşe din ţară.

Nouă din filmele care au putut fi urmărite la Bucureşti, la Cinema Studio şi Cinema Elvire Popesco, vor fi proiectate în perioada 16-18 mai la Cinema Arta din Târgu Mureş.

Cifrele Festivalului Filmului European, ediţia a XVIII-a2 săli de cinema, Studio şi Elvire Popesco au găzduit filmele festivalului din Bucureşti. Lor li se adaugă Cinema Arta din Târgu Mureş.7 evenimente conexe au avut loc în preajma şi în timpul festivalului - cele mai multe, 5, la sediul Institutului Cultural Român14 proiecţii au avut loc în cea mai aglomerată zi (sâmbătă, 10 mai) – 5 la Cinema Elvire Popesco, respectiv 9 (incluzând scurtmetrajele lui Adrian Sitaru şi ale studenţilor la UNATC) la Cinema Studio 18 minute a durat cea mai scurtă proiecţie din cadrul festivalului – scurtmetrajul Chefu’ (România, 2012), al regizorului Adrian Sitaru 25 de ţări au avut filme în festival 29 de vorbitori au prezentat sau comentat în sălile de cinema, incluzând actori, regizori, critici de film, reprezentanţi ai ambasadelor şi ai institutelor culturale, organizatori ş.a.m.d. 42 de filme au fost proiectate 64 de minute a durat cel mai scurt lungmetraj – drama romantică Excentricităţile unei blonde (Portugalia/Spania/Franţa, 2009) a regizorului Manoel de Oliveira105 ani are cel mai vârstnic regizor care a avut un film în festival – Manoel de Oliveira (Portugalia), considerat patriarhul cinematografiei europene140 de minute a durat cea mai lungă proiecţie – thrillerul Noua Call Girl (Suedia, 2013) regizat de Mikael Marcimain2014 este anul celei mai noi producţii prezentate în festival – documentarul Bucureşti, unde eşti?, regizor Vlad Petri, care a obţinut Premiul Publicului5.988 spectatori au vizionat filmele din cadrul festivalului; cei mai mulţi au fost la Gala de deschidere de la Cinema Studio (filmul Miss Violence): 372
Puteţi descărca fotografii de la evenimentele din cadrul festivalului accesând Jurnalul de festival.

Date despre Festivalul Filmului European
Festivalul Filmului European a avut loc în perioada 9 – 15 mai la Bucureşti (Cinema Studio şi Cinema Elvire Popesco) şi 16-18 mai la Târgu-Mureş (Cinema Arta), aducându-le cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare și de animaţie) din 25 de ţări. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European, ediţia 2014, este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajele Valuri, Lord, Colivia şi lungmetrajele Pescuit sportiv, Din dragoste cu cele mai bune intenţii, Domestic. Clipul de promovare al acestei ediţii oferă o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului său în cinematografia mondială.


Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Elvire Popesco, Asociația K'arte, Cinema ARTA, Primăria Municipiului Tîrgu Mureș.

Parteneri media: Agerpres, All About Romanian Cinema, Anthony Frost, Bucureşti FM, Calendar Evenimente, Cărtureşti, Cinemagia, Cocor, Cocor Media Channel, Decât o Revistă, Dilema Veche, Dor de ducă, Evenimentul zilei, Euractiv, Europa FM, FEEDER, Film New Europe, Film Menu, Film Reporter, Frontline Club, Gratuitor, Igloo, Kooperativa 2.0, La un ceai, LiterNet, Metropotam, Modernism, Money Magazine, Observator Cultural, PORT, Radio România Cultural, Realitatea.net, RFI, Senso TV, Șapte Seri, Times New Roman, TVR.

Pentru relaţii media:
Direcţia Comunicare a ICR: tel. 0317-100 622, e-mail: biroul.presa@icr.ro
Călin Hera: tel. 0729 729 586, e-mail: calin.hera@ffe.ro

www.ffe.ro
www.facebook.com/ffeRomania