5 ani cu „Cele mai Frumoase Cărți din România”

La 1 septembrie 2016, la împlinirea a 5 ani de activitate, în incinta Bibliotecii Naționale a României a avut loc o întâlnire de lucru între partenerii de organizare ai proiectului cultural național „Cele Mai Frumoase Cărți din România”.

Reprezentanți ai Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român, Centrului Național al Cărții, Bibliotecii Naționale a României, Muzeului Național de Artă Contemporană, Asociației Editorilor din România, Uniunii Editorilor din România, Institutului Francez din București, UNARTE, Galeriei Posibile și Clubului Ilustratorilor au discutat reperele implicării partenerilor instituționali și mijloacele prin care pot contribui la dezvoltarea proiectului „Cele Mai Frumoase Cărți din România”.

Organizatorii proiectului au prezentat rezultatele proiectului după 5 ani, au primit feedback în urma colaborării și au inițiat discuții despre acțiuni viitoare. Partenerii au analizat viziunea concursului național de design de carte CMFC care formează o platformă, care sensibilizează atât profesioniștii, cât și publicul larg pentru o mai fină percepție a potențialului designului în economia facerii unei cărți, cât și a funcției acestuia de a capta interesul și a susține lectura.

La întâlnire a fost prezentă și Corina Șuteu, Ministrul Culturii, care a apreciat „Cele Mai Frumoase Cărți din România” ca pe un proiect exemplar pentru industria cărții și a propus începerea demersurilor de înscriere a acestuia printre proiectele strategice, susținute multianual de Ministerul Culturii. De asemenea, Corina Șuteu i-a invitat pe cei prezenți să participe la consultările privind Legea Cărții, aflată în pregătire la inițiativa Cărturești și Humanitas.

Unul dintre subiectele care au stârnit cel mai mare interes în rândul actorilor culturali prezenți a fost cel al manualelor școlare. Participanții au considerat imperativă actualizarea normelor legale, astfel încât condițiile de publicare, conținutul și designul acestora să poată fi adaptate nevoilor copiilor într-o manieră eficientă și de calitate. Angela Rotaru (Editura Humanitas) a vorbit despre problemele grave ale aspectului manualelor școlare în raport cu cultivarea unui simț estetic de bază, iar Luiza Penescu (Editura Corint) a accentuat nevoia unor dezbateri complexe la care să participe atât reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Ministerului Culturii, cât și ai editorilor de manuale școlare. Ministrul Culturii a fost de acord că subiectul e crucial pentru dezvoltarea noilor generații și a promis deschiderea discuției alături de Mircea Dumitru, Ministrul Educației. Dezbaterea va fi organizată în luna septembrie și va expune principalale puncte critice în care este nevoie de intervenție.
 
În cadrul întâlnirii au fost propuse proiecte noi legate de promovarea cărților frumoase din România la târgurile de carte din străinătate, în mod special la viitoarea participare la Târgul de Carte de la Leipzig din 2018, unde România este țară invitată. Matei Câlția (Galeria Posibilă) a punctat și nevoia creării unor punți de colaborare cu profesioniști din străinătate, pentru a construi proiecte comune care creează conținut relevant pentru evenimentele culturale realizate în parteneriat cu alte țări.

Pe de altă parte, Bogdan Popescu (ICR/CENNAC) a susținut identificarea unor evenimente specifice de expunere a publicațiilor de artă / design, cât și a manifestărilor adresate profesiilor implicate în realizarea unei cărți, evenimente unde ICR poate facilita prezentarea cărților frumoase din România și prezența artiștilor români contemporani, cât și a editurilor care se îngrijesc de cărțile-concept și de artă.
 
Participanții au insistat asupra nevoii de a conecta profesioniștii cărții (fie ei designeri, ilustratori, editori, dar și tipografi, librari șamd) în activități inter-profesionale. Ioan Matei (Direcția Cultura Scrisă - Ministerul Culturii) a propus realizarea unor proiecte regionale cu experți din zona designului de carte.
 
Curatoarele Adriana Oprea și Cerasela Barbone (MNAC) și Anca Verona Mihuleț (curatorul expozițiilor CMFC în 2015 și 2016) au subliniat potențialul arhivelor românești de carte frumoasă și carte de artist care pot oferi conținut relevant pentru expoziții de design de carte, punând astfel în context istoric grija pentru realizarea cărților în România ultimelor decenii.
 
Au participat: Corina Șuteu, Ioan Matei, Alexandru Popescu, Edmond Niculușcă (Ministerul Culturii); Bogdan Popescu (Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cărții); Luminița Gruia (Biblioteca Națională a României); Angela Rotaru (Asociația Editorilor din România / Editura Humanitas); Luiza Penescu (Uniunea Editorilor din România / Editura Corint); Dinu Dumbrăvicianu (Universitatea Națională de Arte din București); Cyrielle Diaz (Institutul Francez din București); Matei Câlția (Galeria Posibilă); Veronica Neacșu; Sebastian Oprița; Victoria Pătrașcu (Clubul Ilustratorilor); Adina Pașca; Anca Verona Mihuleț; Cristian Neagoe (CMFC).
 
____________________
„Cele Mai Frumoase Cărți” este un proiect cultural cu desfășurare anuală dedicat designului de carte, organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură. Proiectul a fost inițiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională. — www.celemaifrumoasecarti.ro
 
Proiect cultural finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
 
Parteneri: Institutul Francez din București, Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cărții, Ministerul Culturii, Asociația Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Biblioteca Națională a României, Galeria Posibilă, Delegația Valonia-Bruxelles, Galeria Plan B, Clubul Ilustratorilor, UAD, UNARTE, Alutus, Agressione GROUP, Global Mindscape, Asociația K’arte, Casa Artelor – DJC Timiș, Librăria Engleză Anthony Frost, Minitremu, Librăria Habitus, Asociația Harap Alb, Asociația Idioma, Asociatia de prietenie Ille et Vilaine Sibiu, Radio România Cultural, Clubul Scriitoarelor, Radio France Internationale România, Observator cultural, Liternet, Modernism, Hyperliteratura, Igloo, Designist, Revista Arta, Arhitext, Agenția de Carte, Bookaholic, The Institute.

Contact: Laura Borotea: 0747-815-145; acasa@celemaifrumoasecarti.ro