30 de ani de la căderea comunismului, aniversați prin festivaluri de film în Polonia și Estonia

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la momentul 1989, care a dus la schimbări importante pe scena geopolitică a Europei, la Varșovia, în Polonia, și la Tallinn, în Estonia, la inițiativa EUNIC Varșovia și a ambasadelor fostelor state comuniste la Tallinn, vor avea loc două festivaluri de film cu participarea țărilor care au luat parte la evenimentele care au anticipat și succedat sfârșitul Războiului Rece. Vor fi proiectate filme artistice și documentare din Polonia, Germania, Slovacia, Cehia, Ungaria, România, Estonia, Letonia și Lituania, dar și din Austria, în perioada 13-17 noiembrie 2019, la cinematograful Luna din Varșovia, și în perioada 1 octombrie – 30 noiembrie 2019, la Muzeul Vabamu (Muzeul Ocupației și al Libertății) din Tallinn.

Filmul românesc ales de ICR Varșovia pentru cele două festivaluri este Quod Erat Demonstrandum (2014), lungmetrajul alb-negru semnat de Andrei Gruzsniczki, cu actorii Florin Piersic Jr. și Ofelia Popii în rolurile principale, care relatează povestea a doi oameni de știință luați în vizor de serviciile secrete ale României anilor ‘80. Filmul redă atmosfera de speranță precaută, teamă și trădare care cuprinsese întreaga societate. El se apleacă progresiv asupra istoriei celor doi oameni de știință care intră în conflict cu Securitatea, dezvăluind compromisurile pe care multe persoane au fost nevoite să le facă sub regimul comunist. Filmul va fi proiectat la Varșovia în data de 16 noiembrie, ora 18.00, cu subtitrare în limba polonă, iar la Tallinn în data de 23 octombrie, ora 18.00, cu subtitrare în limba engleză.

La Varșovia, după deschiderea oficială a festivalului - intitulat „Anul de răscruce 1989 în cinematografia europeană“ -, din data de 13 noiembrie, publicul va putea asista la o scurtă evocare a momentului 1989, realizată de doi istorici polonezi care vor prezenta, poziționa istoric și rememora clipele trăite aproape simultan de jumătatea centrală și de sud-est a Europei.

La Tallinn, muzeul dedicat încălcării teritoriale și libertății, Vabamu, este, din data de 1 octombrie, scena unor evenimente care se vor desfășura pe durata a două luni, sub titulatura „Revoluții care au condus la libertate“. Fiecărei țări din fostul spațiu de influență sovietic îi va fi dedicată o săptămână, care va include o proiecție de film și o dezbatere istorică surprinzând momentele trăite în 1989/1990.

Organizatori: Institutul Goethe, Institutul Cultural Român de la Varșovia, Institutul Cultural Maghiar, Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Institutul Cultural Leton, Institutul Cultural Slovac, Ambasada Estoniei în Varșovia, Ambasada Republicii Cehe, Ambasada Republicii Slovace, Ambasada Republicii Letone, Consulatul General al Germaniei la Wroclaw.