„21 de fotograme care au intrat în istorie -Toate generațiile trebuie să știe”, episod din seria „Memorialul durerii”, proiectat la Roma

Documentarul  cunoscutei regizoare și producătoare Lucia Hossu Longin „21 de fotograme care au intrat în istorie -Toate generațiile trebuie să știe”, un episod din celebrul  serial „Memorialul durerii-O istorie care nu se învață la școală”, va fi proiectat în sala de conferințe a Accademiei di Romania in Roma, joi, 5 decembrie 2019, la ora 19, cu ocazia comemorării a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România.  Vizionarea  episodului selecționat pentru această ocazie  din filmul care a făcut epocă și a marcat generații de telespectatori români, va oferi, în prezența regizoarei, ocazia purtării unor discuții libere cu publicul prezent la eveniment.

Filmul „21 de fotograme care au intrat în istorie -Toate generațiile trebuie să știe”aduce mărturie, prin imagini autentice, asupra revoltei din decembrie 1989 la Cluj-Napoca.

„Sunt 21 de imagini din Piața Libertății din Cluj, surprinse de un tânăr, imagini care rămân și azi, după 30 de ani, cea mai tulburătoare probă a confruntării din 21 decembrie 1989. Sunt documente imposibil de mistificat. Iar dacă morții nu mai pot vorbi, dacă gloanțele extrase n-au fost retușate, cum s-a întâmplat la Timișoara, dacă ordinele pot fi interpretate, iar cei vinovați au devenit din acuzați, autori de cărți și de tratate despre revoluția română, filmul reconstituie războiul din Piața Libertății. Cele 21 de fotograme rămân în istoria noastră un adevărat moment al adevărului. Din acelea menite să dureze și să înfrunte în eternitate minciuna. Și, așa cum spune chiar autorul acelor imagini, Toate generațiile trebuie să știe.

În tabloul represiunii care a avut accente coșmărești la Timișoara și Sibiu, la București și Arad, momentul din Piața Libertății deține un anume grad de originalitate a cruzimii. Nu s-a tras doar o rafală, ci pur și simplu trei – deși trotuarele erau pline de oameni răniți, îngenunchiați sau căzuți. Răniții au fost lăsați să sângereze pe caldarâm, și când au apărut salvările, militarii, la ordinul lui Carp Dando, comandantul lor, le-au întâmpinat cu rafale, alungându-le de la misiunea lor. Dacă războiul din Piața Libertății ar fi fost o tragică eroare, de ce a persistat în eroare secunde, minute, ore?” (cfr. Lucia Hossu-Longin)

Producători: Dan Necșulea, Alexandru Munteanu

Imagine: Valentin Ilie

Montaj: Sebastian Chelu

Serialul „Memorialul Durerii” a fost creat de Lucia Hossu-Longin în 1991 și este primul proiect documentar pentru televiziune dedicat perioadei comunismului în România.

Proiectul oferă cea mai complexă și atent documentată radiografie a perioadei comuniste și reprezintă unul dintre cele mai importante demersuri din istoria jurnalismului.

„Memorialul Durerii” prezintă evenimentele care s-au desfășurat între sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și începutul anilor '90, perioada cea mai întunecată și mai sângeroasă a istoriei României moderne.

Lucia Hossu-Longin va vorbi publicului și despre acest serial, despre nevoia de a păstra vie amintirea istoriei recente