2015

„Tatăl meu, Lucian Blaga". Documentarul despre marele filosof va rula la Astra Film Festival – STIRILE TVR24 septembrie 2015

Puţini români ştiu că Lucian Blaga a fost la un pas de a aduce României în anii '50 un premiu Nobel pentru literatură. Comuniştii i-au minţit însă pe suedezi că marele filosof ar fi fost legionar. Lucian Blaga a fost interzis până la moartea sa, în anii '60. Fiica poetului, Dorli Blaga, este cea care ne-a redat mare parte din scrierile lui. Institutul Cultural Român a readus în atenţia publicului o parte din destinul zbuciumat al filosofului, prin documentarul „Tatăl meu, Lucian Blaga".
Documentarul este povestea de viaţă a lui Lucian Blaga spusă în principal de fiica marelui gânditor. Realizatorii filmului au însoţit-o pe Dorli Blaga prin locurile dragi poetului în încercarea unei duble recuperări: a memoriei lui Lucian Blaga şi a identităţii povestitoarei.

VIDEO: aici



***


Pâlnii de flori în lumina sferelor. Institutul Cultural Român se mută în centru. Sculptorul Duceac face încălzirea - BERLINER ZEITUNG10 septembrie 2015

Priveliştea este spaţioasă, de-a dreptul sferică. Pe socluri de sticlă stau aşezate formaţiuni de metal ce reflectă în mod magic lumina din tavan. Sunt bronzuri, care au însă efectul aurului lustruit. Gândul te duce la pâlnii de flori în lumina sferelor, la planete cu sateliţii lor, la sonde spaţiale şi OZN-uri. Sunt dispuse în faţa unei fotografii de mari dimensiuni de pe perete, pe care se poate vedea „naşterea unei statui”, unde la turnătorie tocmai se separă metalul din matriţa de ipsos. Prin aceste lucrări misterioase, care înghit în egală măsură privirea spectatorului, tânărul sculptor şi designer originar din România şi trăitor la Berlin, Valentin Duceac, preia, să zicem aşa, partea de încălzire a spaţiului Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu”, care va rezida pe viitor în centrul Berlinului. Odată cu galeria a fost inaugurată şi biblioteca, iar la începutul lunii octombrie îi va urma întreaga instituţie din Konigsallee. Să numeşti doar abstract limbajul imagistic al lui Duceac ar fi prea simplu. În lucrările sale, artistul reuneşte acele elemente care vin din contemplare şi duc într-o abstracţiune poetică. El însuşi le numeşte „forme fără început şi fără sfârşit”, cu totul astfel cum poate fi perceput universul cosmic şi cu cel natural-terestru: nesfârşit. Duceac a studiat mai întâi în Canada Relaţii Internaţionale; a lucrat apoi pentru Parlamentul European la Bruxelles. În 2009 a decis să studieze pentru a doua oară, Artă şi Design la Universitatea de Arte. Numeşte lucrările sale „Invisible” – contraponderi strălucitoare la designul industrial lipsit de culoare. Acest lustru maxim şi luciu al metalului fusese inventat la Paris de către avangardistul român devenit celebru Constantin Brâncuşi, el însuşi la vremea sa o punte între secolul XIX al lui Rodin la secolul XX al lui Kandinsky. „Coloana Infinită” (1938) este exemplară. Acum Duceac ne încurajează înspre o percepţie estetică a secolului XXI timpuriu.

Institutul Cultural Român, Bibliotecă / Galerie, Reinhardstrasse 14, Luni-Vineri orele 10-12, 14-20.

Mai multe despre articol la documente atașate.


***

Zeci de cursanţi din 13 ţări învaţă, la Braşov, limba română - STIRILE TVR28 iulie 2015

S-au mutat pentru o lună în România ca să ne înveţe limba şi să afle mai multe despre cultura şi civilizaţia românească. E vorba de zeci de străini, veniţi de pe toate continentele. Unii au ales cursul din pură plăcere, alţii fac cercetări în ţara noastră.

Vicente Pascual este regizor şi iubeşte România. A făcut până acum 5 filme documentare despre ţara noastră.

Dintre cei 36 de cursanţi, doi sunt profesori de latină, o tânără din America îşi dă doctoratul în muzică românescă şi un compatriot de-al ei se specializează în bătăliile lui Vlad Ţepeş. 4 coreeni şi o tânără din Japonia studiază comerţul românesc, un olandez a pregătit pentru lucrarea sa de masterat imnul „Deşteaptă-te, române!" iar un spaniol face filme despre România.

Programul cuprinde şi excursii în satele braşovene, pe Transfăgărăşan, la Mănăstirea Brâncoveanu sau la Muzeul Astra din Sibiu.
La atelierul de actorie cursanţii au pregătit o piesă de teatru, după textul "La lilieci" al lui Marin Sorescu. Replicile le-au dat puţin de furcă cursanţilor.

Şcoală de vară de la Braşov este organizată de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Universitatea Transilvania. La decernarea certificatelor de competenţă lingvistică, cursanţii au dansat "Româna", primul dans de salon românesc, vechi de un secol şi jumătate.

VIDEO: aici


***


Deschiderea oficială a Institutului Cultural Român din Beijing în Galaxy SOHO
15 iulie 2015

În data de 14 iulie a avut loc deschiderea oficial a Institutului Cultural Român de la Beijing în Galaxy SOHO. Institutul va promova în mod sistematic istoria și cultura fiind o platformă de discuții pe termen lung. Institutul Cultural nu va promova doar colaborarea bilaterală în domeniul artelor și culturii, ci v-a avea un rol important și pozitiv în dezvoltarea relațiilor bilaterale. Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe din România domnul Radu Podgorean, directorul ICR doamna Ioana Drăgan, Ambasadorul României în China, domnul Doru Costea, directorul adjunct al Biroului de Relații Internaționale al Ministerului Culturii din China, directorul ICR Beijing, domnul Constantin Lupeanu, împreună cu alte câteva sute de invitați au participat la ceremonia de deschidere.
Directorul Institutului Cultural Român în discursul de inaugurare a menționat că Institutul Cultural Român a fost înființat în 2003, acesta având ca scop promovarea culturii române în străinătate și a schimburilor culturale. În prezent ICR are 19 sucursale în 17 țări. În anul 2007 ICR s-a alăturat organizației centrelor culturale europene (EUNIC), devenind partenerul centrelor culturale din celelalte țări membre UE.

citeşte mai mult aici


Sursa: (文通网)
Editor responsabil: Yue Ming




Emigranţii pot fi salvaţi? Artă digitală la Mons, Capitala Culturală 2015: un spectacol 3D, cu imagini descărcate în timp real14 iulie 2015

Un spectacol de lumini 3D, pregătit de artistul István Szakáts, cu Andrei Roşulescu la chitară şi poeta Iarina Copuzaru recitând un text avangardist despre tema imigraţiei în Europa, a fost reprezentat la Maison Folie, în weekendul cultural românesc, desfăşurat în Belgia, la Mons, Capitala Culturală Europeană din 2015.

Un spectacol 3D despre imigraţie a fost proiectat pe 10 şi pe 11 iulie pe ecranul din curtea de la Maison Folie din Mons Capitala Culturală 2015, în cadrul weekend-ului cultural românesc organizat de Institutul Cultural Român din Bruxelles şi Fundaţia Mons 2015. Arta digitală este un punct major în strategia culturală a noii Capitale Culturale Europene. Eu Space Invaders. Un spectacol vizual interactiv, de 19 minute, bazat pe Kinect (un dispozitiv periferic, care le permite utilizatorilor să se folosească de consola Xbox 360 fără ajutorul unui controller fizic, ci doar folosind gesturi ale corpului şi comenzi vocale),cu muzica lui Andrei Roşulescu la chitară şi Iarina Copuzaru recitând un text. "Un joc în care jucătorul stă pe o insulă şi invadatorii - bărcile cu imigranţi (aplicaţia descarcă în timp real imaginile cu bărcile de imigranţi de pe google) vin în cârduri. Jucătorul trebuie să aleagă dacă salvează bărcile sau nu. Bărcile care se scufundă scad creditul UE", spune artistul István Szakáts, care se ocupă de proiectul Capitalei Culturale din 2021 pentru oraşul Cluj.

"Toţi suntem imigranţi într-un fel saul altul"

"Toţi suntem imigranţi într-un fel saul altul. M-am gândit să combin aceste lucruri: ideea de Europa cu ideea de emigraţie. Pe un proiect de-al meu mai vechi am dezvoltat o aplicaţie Kinect – am dezvoltat o aplicaţie mai veche "first personal shooter"( nr. un gen de joc video în care acţiunea se desfăşoară prin ochii protagonistului), 3D, într-un spaţiu pe care-l parcurg aproape tridimensional. Traiectoria o dirijez cu Kinectul", explică artistul István Szakáts. Totul se petrece în timp real. Artistul, în vârstă de 47 de ani, are studii de Informatică şi de Arta Plastică. "Pentru acest spectacol, am scris un cod special. Imaginile cu vapoare se descarcă în timp real de pe google - ceea ce s-a văzut au fost cele mai recente imagini cu vapoare de emigranţi.

Citeşte articolul integral aici


***
Primul Institut Cultural Român din Asia a fost inaugurat la Beijing14 iulie 2015

Câteva zeci de chinezi şi reprezentanţi ai comunităţii de români din China au participat, marţi, la Beijing, la inaugurarea primului Institut Cultural Român (ICR) din Asia, eveniment anunţat şi aşteptat de mai mulţi ani.

„Suntem martori la un eveniment remarcabil pe care îl înregistăm în cadrul celor 65 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi China pe care i-am celebrat anul trecut. Acest nou Institut Cultural Român din străinătate, al 18-lea, este primul institut cultural deschis în China, dar şi pe întregul continent asiatic, fiind un deschizător de drum din acest punct de vedere", a declarat în cadrul ceremoniei de inaugurare Secretarul de stat în Ministerul român al Afacerilor Externe, Radu Podgorean. Potrivit acestuia, „promovarea marilor valori culturale naţionale şi susţinerea participărilor în cadrul proiectelor internaţionale şi a iniţiativelor din diverse domenii de cunoaştere reprezintă o componentă esenţială a diplomaţiei moderne. Institutul Cultural Român va promova moştenirile culturale ale României şi schimburile în domeniul cultural, educaţional, al ştiinţei şi inovaţiei, toate aceste activităţi aducâd cu sine valoare adăugată în cadrul relaţiilor economice şi diplomatiec privilegiate dintre România şi China".

La rândul său, Yang Zhi, director-adjunct în cadrul Ministerului chinez al Culturii, a declarat că deschiderea, la Beijing, a Institutului Cultural Român, reprezintă „o altă piatră de hotar în instoria relaţiilor dintre cele două ţări, care va dezvolta odată în plus prietenia tradiţională şi înţelegerea reciprocă, lărgind cooperarea şi schimburile culturale, educaţionale, sociale şi politice".

Citeşte articolul integral aici


***
Mass-media portugheze despre prezența lui Matei Vișniec în Portugalia14 iunie 2015

La invitația Institutului Cultural Român de la Lisabona, dramaturgul Matei Vișniec s-a aflat în Portugalia la începutul lunii iunie pentru a asista, în două orașe portugheze, la două dintre spectacolele de teatru al cărui autor este.

Mass-media portugheze a relatat elogios evenimentul. Prezența lui Matei Vișniec în Portugalia a fost consemnată și de postul național de televiziune RTP Informação, în cadrul programului In&Out, difuzat în data de 10 iunie 2015.

“Am mai fost în Coimbra în calitate de turist, acum 25 de ani. Acum am venit pentru că Institutul Cultural Român se implică în diverse activități de promovare ale culturii române în Portugalia. (...) Doresc să spun că România are mulți artiști talentați și poate trimite în Portugalia nu doar muncitori, dar și cultura română. Îmi face plăcere să-i invit pe această cale pe portughezi să viziteze România, avem multe lucruri în comun, țările noastre aflându-se în extremitățile lumii latine”, a mărturisit dramaturgul jurnaliștilor de la Diário de Coimbra.


***
Fotojurnalistul Iulian Zâmbrean participă, în perioada 16 mai – 21 iunie 2015, cu expoziţia de fotografie „Limbo", la cea de-a XII-a ediție a Festivalului „Imaginaria, fotografía en primavera". Expozitia are loc la Sala Gotică a Primăriei din Villafranca, Spania, printre organizatorii evenimentului numarându-se și Institutul Cultural Român de la Madrid.

Momente - JUAN JOVERDURA.comde Juanjo Verdura
4 mai 2015
(traducere din limba spaniolă)

Iulian Zâmbrean este un fotojurnalist român stabilit la Madrid în urmă cu câţiva ani. Mi l-a prezentat Vicente Vallejo, un alt fotograf şi prieten, la prezentarea unei expoziţii a unor colegi din presă.
Iulian e un fotograf de excepție, profesionist, care știe să aştepte atât cât e nevoie pentru a capta exact imaginea dorită. Felul său de a vorbi dezvăluie experienţa celui care a învăţat să privească, conștient fiind de acest lucru. În urmă cu un an, Iulian a câştigat Concursul de Fotojurnalism FotoCAM, organizat de Guvernul Regiunii Madrid, alături de fotograful Alberto R. Roldán. (...)
Cu ocazia expoziţiei „Limbo”, ce urmează să fie itinerată în 2015 în mai multe oraşe, am stat de vorbă despre fotografiile sale, autentice momente atemporale încărcate de semnificaţii. Mă surprinde un fotograf atât de actual, capabil să capteze aceste imagini pe străzile pe care cu toții umblăm zi de zi. Recunosc în ele subtilitatea marilor nume ce se dedică așa numitului street photography. Privind fotografiile lui Iulian, îmi amintesc de cuvintele fotografului spaniol Gervasio Sánchez: cel mai dificil e să surprinzi ceea ce se vede la fiecare colţ, nefiind necesar să călătorești până în India. Şi asta e ceea ce face Iulian, reflectă poveștile ce ne-nconjoară.

Interviul cu Iulian Zâmbrean (în limba spaniolă): http://juanjoverdura.com/blog/tag/instantes/


***
ICR Lisabona, Bach, teatru, film şi o poveste de la EstorilAutor: Ovidiu Șimonca
Aprilie 2015

Joi, 9 aprilie, în Catedrala Patriahală din Lisabona, s-a auzit, timp de 60 de minute, muzica lui Bach, interpretată de un român. E vorba de violoncelistul Răzvan Suma. A fost concertul care a pecetluit mutarea ICR Lisabona în noul sediu, în cartierul Alfama, o zonă de „deal-vale“, în care casele sînt construite în pantă, unde se aude fado şi pe unde trece vestitul tramvai galben, 28, o emblemă a Lisabonei, aşa cum la Londra sînt taxiurile şi autobuzele descoperite. În catedrala patriarhală, timp de 60 de minute nu s-a auzit nici musca, n-a sunat nici un telefon, s-a stat în picioare, la concert participînd peste 500 de persoane. Aceste persoane au venit la concert din proprie iniţiativă, fiind anunţaţi prin două portaluri cu mare audienţă: EGEAC şi Agenda Culturală a Lisabonei. La ICR Lisabona, există o echipă entuziastă, iar directorul Daniel Nicolescu şi directorul adjunct, Gelu Savonea, lucrează cu două fete brici, Marinela Banioti şi Roxana Rîpeanu – referente, în limbajul poziţiilor în ICR –, care, pe lîngă o foarte bună cunoaştere a limbii portugheze, au puterea să deschidă uşi, să fie în contact cu piaţa culturală din Lisabona. Marinela Banioti: „Domnul director Daniel Nicolescu mi-a acordat încredere. Putem să aducem aici ce se cere pe plan portughez, putem să deschidem parteneriate cu România“. Parohul Catedralei, Luis Manuel Pereira da Silva, a oferit sala pentru concertul lui Răzvan Suma fără să perceapă nici o chirie, nici un ban. În Catedrala Patriarhală, au mai fost evenimente culturale cu participare românească: un concert de Crăciun, un altul de Paşte, o expoziţie de icoane.

Personalităţi portugheze, prieteni ai României
La prima vedere, dacă te uiţi pe hartă, Lisabona pare îndepărtată de Bucureşti. La a doua privire, constaţi că România şi Portugalia au foarte multe puncte în comun. Ar fi vorba, în primul rînd, de traduceri. Ana Paula Laborinho, preşedinta Institutului Camões, a declarat, în exclusivitate pentru Observator cultural, înainte de redeschiderea ICR Lisabona: „Traducătorii sînt primii ambasadori ai unei ţări. La Bucureşti, noi avem o Catedră care se numeşte Fernando Pessoa şi asta ajută la promovarea limbii portugheze, ajută la cunoaşterea celor două popoare, şi sperăm ca Institutul Cultural Român să dezvolte şi mai mult relaţia de prietenie dintre România şi Portugalia. E o plăcere să văd ICR Lisabona instalat în centrul oraşului şi mai ales într-un spaţiu atît de frumos, sper să aibă noroc aici, în acest cartier de cultură, Alfama. Este o alegere inspirată, cu multă istorie, cu clădiri vechi, sînt sigură că existenţa ICR-ului aici va apropia cele două culturi. În noua Europă, artele ne ajută să gîndim lumea împreună. Ambasadorul Romaniei la Lisabona a avut un rol important în ceea ce priveşte activitatea ICR-ului şi concretizarea acestui nou proiect în Alfama“.

Ambasadorul României în Portugalia este Vasile Popovici, scriitor, traducător şi eseist timişorean, aflat la Lisabona din 2011. „De la început, am străbătut toată Portugalia, m-am întîlnit cu comunităţile româneşti, am făcut din relaţia cu românii de aici o prioritate, spunîndu-le clar că reprezint România“, ne spune Vasile Popovici. În toamna anului 2014, la alegeri, în Lisabona s-a putut vota, toată lumea a votat, n-au fost problemele din alte capitale europene, deşi sînt circa 40.000 de români în Portugalia. Ambasada României se adresează atît românilor (un program iniţiat de Ambasadă şi de consiliera Mihaela Crăciun se numeşte „Acasă“, a avut deja două ediţii: o întîlnire cu basarabenii, la care a contribuit şi Ambasada Republicii Moldova în Portugalia, şi o întîlnire cu oamenii din Ţara Oaşului, în Vinerea Mare, cu o expoziţie de fotografie a lui Remus Ţiplea şi cu prezenţa primarului din Negreşti-Oaş, doamna Aurelia Fedorca), cît şi portughezilor, Ambasada fiind un partener de nădejde al ICR.

Citeşte articolul integral aici


***
„Nausicaa de Reynaldo Hahn – o reapariţie magistrală” Autor: Laurent Bury
12 februarie 2015

Nausicaa de Reynaldo Hahn – o reapariţie magistrală este titlul cronicii criticului Laurent Bury, publicată în revista „Forum Opéra” în urma celor două reprezentaţii ale operei Nausicaa la Sala Bizantină a Ambasadei României la Paris, în zilele de 9 şi 10 martie. Spectacolul Nausicaa, prezentat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Compania l’Oiseleur, producătorul spectacolului, şi cu Ambasada României la Paris a fost considerat ca unul dintre evenimentele muzicale şi culturale pariziene ale anului 2015 (...)

Citeşte articolul integral aici

Articol despre ICR Berlin in Berliner Zeitung - 10 septembrie 2015