Lumea şi noi - TVR INTERNAȚIONALEmisiune difuzată în data de 17 octombrie 2013
* Conacul Musurus. Istanbul 2013
Realizator Angela Avram
Interviu cu directorul ICR Istanbul, Silvana Răchieru
Urmărește înregistrarea emisiunii aici
---
ICR Bruxelles inaugurează mediateca „Anna de Noailles” - RADIO ROMÂNIA CULTURAL20 septembrie 2013
Institutul Cultural Român Bruxelles inaugurează luni, 23 septembrie, mediateca „Anna de Noailles”. Fondul acesteia, catalogat online, este constituit din peste 100 de titluri de carte în limba franceză (traduceri de literatură română, istoriografie, albume de artă), dar şi din materiale multimedia (muzică, filme). Inaugurarea mediatecii şi cursul demonstrativ gratuit de limba română sunt evenimentele principale ale Zilei porţilor deschise la ICR Bruxelles.Anna Elisabeth Bibesco-Brancovan, contesă de Noailles, scriitoare franceză de origine română (1876-1933), a devenit, în 1921, prima femeie membru al Academiei regale de limbă şi literatură franceză din Belgia. Numele mediatecii a fost ales printr-un sondaj online pe reţelele de socializare. Mediateca „Anna de Noailles” va fi deschisă pentru cercetători şi elevii cursurilor de limba română ale ICR Bruxelles.
Cursurile de limbă română pentru străini sunt organizate de ICR Bruxelles din 2010, iar în acest an are loc o campanie de promovare a lor în transportul în comun din Bruxelles. Înscrierile sunt deschise până pe 28 septembrie.
Citește articolul integral aici
---
Institutul Cultural Român New York a (re)devenit românesc: Splendidă expoziţie de costume populare! - COTIDIANUL.roAutor Grigore L. Culian
23 mai 2013
Vineri, 17 mai 2013, la Institutul Cultural Român New York (ICRNY) a avut loc vernisajul expoziţiei „LA BLOUSE ROUMAINE”, prezentând publicului colecţia personală de costume populare a domnului inginer Cristian Florin Pascu, preşedintele Societăţii Române Creştine „Dorul” (fondată în 1903, în New York, sub numele iniţial de „Clubul Naţional Român Carmen Sylva”). Vernisajul expoziţiei s-a desfăşurat în spaţiul Galeriei ICRNY, fiind precedat de un colocviu la care au luat cuvântul dr. Doina Uricariu, scriitor, noul director al ICRNY, dr. Eduard Andrei, artist plastic, critic de artă, curator al evenimentului, ing. Cristian Pascu, preot, prof. univ. dr. Theodor Damian şi alţii. Expoziţia reuneşte aproximativ 25 de piese de port popular românesc şi explorează, în paralel, prin intermediul unui slideshow, rolul pe care costumul tradiţional l-a jucat în imaginea publică sau privată a reginelor Elisabeta şi Maria, dar şi în plastica românească, preponderent din perioada interbelică. De asemenea, evenimentul pune în valoare statutul costumului popular ca obiect de patrimoniu naţional, expus azi în muzee, sau ca sursă de inspiraţie pentru creaţia vestimentară a unor celebre case de modă precum Yves Saint Laurent şi multe altele.
O semnificativă contrapondere vizuală, tot în format digital, este reprezentată de seria portretelor cu „ie românească”, semnată de pictorul francez Henri Matisse şi datorată în bună măsură prieteniei sale cu pictorul român Theodor Pallady. De altfel, evenimentul împrumută titlul de la una dintre cele mai cunoscute lucrări ale acestei serii. (...)
Citește articolul integral aici
---
Salonul Internaţional de Carte de la Torino; literatură, dar şi politică şi cinema - AGERPRES19 mai 2013
La Torino continuă Salonul Internaţional de Carte, ajuns la cea de-a XXVI-a ediţie, care se desfăşoară în perioada 16-20 mai, iar cea de-a patra zi se anunţă densă de întâlniri importante, informează duminică presa din Peninsulă. Salonul Internaţional de Carte (Salone Internazionale del Libro), găzduit de complexul Lingotto Fiere din Torino, s-a bucurat, în primele trei zile, de un mare succes de public.
(...)
Salonul de Carte din Torino (al doilea ca importanţă din Europa, după Buchmesse de la Frankfurt) este vizitat în fiecare an de peste 300.000 de cititori.
România, ţară oaspete de onoare la ediţia de anul trecut, cea de-a XXV-a, este prezentă şi în 2013 la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, pentru al cincilea an consecutiv. Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român (ICR), organizează participarea României la cea mai importantă manifestare de profil din Italia cu un stand naţional, cu tema "LIBROmania al Salone di Torino". (...)
Citește articolul integral aici
---
CORESPONDENŢĂ Noul director ICR Chişinău îşi propune noi proiecte pentru a promova imaginea culturii române - AGERPRES1 aprilie 2013
Noul director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ din Chişinău, Valeriu Matei, a declarat luni, la prezentarea sa în noua funcţie, că misiunea instituţiei este să promoveze cât mai multe proiecte pentru cultura, limba şi literatura comune ale României şi Republicii Moldova.
„Scopul nostru este de a prezenta o imagine cât mai amplă a culturii române, pentru că aici, unde orizontul de aşteptări este foarte mare, unde este un spaţiu al culturii române, fireşte trebuie să readucem toate valorile autentice ale literaturii, muzicii, teatrului şi valorile istoriei noastre naţionale să fie cunoscute cât mai larg“, a declarat Valeriu Matei. (...)
Citește articolul integral aici
---
Ce poate fi Istanbul de 1 Martie? - UZP.ORG.RO
de Muguraș Maria Petrescu
14 martie 2013
Prima zi de primăvară avea să-mi aducă o bucurie imensă, aceea de a fi invitată de Institutul Cultural Român din Istanbul să particip la activitatea lor dedicată zilelor de 1 martie și de 8 martie. Situat într-o clădire din centrul orasului, Institutul Cultural Român îți deschide porțile, primindu-te într-o locație absolut impresionantă. Odată ce intri ai impresia că te afli undeva în Bucureștiul interbelic, într-un conac boieresc, cu uși masive care deasupra au decorațiuni impresionante sculptate în lemn, tavane casetate ca la vechile case boierești, o scară interioară din fier forjat impresionant lucrată, oglinzi mari din cristal încadrate în rame masive tot din lemn, un ,,Car cu boi’’ al lui Grigorescu ce tronează impunător deasupra șemineului. Nici nu ai crede că ești la portile Orientului, într-o lume total diferită de a noastră. Clădirea Institutului Cultural Român din Istanbul împreună cu tot personalul și comunitatea românească te îmbie cu o bucurie greu de descris în cuvinte. (...)
Citește articolul integral aici