„20 Years After...” / Colocviu internaţional dedicat anului 1989 în Europa Centrală şi de Est

Marţi, 24 noiembrie şi miercuri, 25 noiembrie 2009, Institutul Cultural Român şi Institutul de Cercetări Politice de la Universitatea din Bucureşti găzduiesc colocviul internaţional „20 Years After… ", dedicat evenimentelor care au avut loc în ţările Europei Centrale şi de Est în 1989. La eveniment vor participa personalităţi academice şi politice, analişti şi diplomaţi de prestigiu: Rajk László (Ungaria), Erhard Stackl (Austria), Jan Carnogursky (Slovacia), Jan Rychlík (Cehia), Coen Stork (Olanda), Wojciech Zajączkowski, Andrzej Halicki, Patryk Pleskot (Polonia), Patricia Guy (SUA), Ana Blandiana, Emil Hurezeanu, Daniel Barbu, Ioan Stanomir, Alexandra Ionescu.
Vor fi discutate caracteristicile schimbărilor de sistem, în termenii evenimentelor propriu-zise şi a premiselor din fiecare ţară, dar şi modul în care aceste caracteristici au influenţat sistemele politice instaurate ulterior. Natura şi impactul pe termen scurt al schimbărilor, forţa mişcărilor de disidenţă în diferite ţări ale Europei Centrale şi de Est, rolul lor în renaşterea sistemului multipartit sunt câteva dintre temele colocviului. Dezbaterile vor fi ilustrate de o serie de imagini realizate de artişti fotografi din Austria, Cehia, Germania şi România, grupate generic sub titlu „1989: Anul care a schimbat lumea".
Erhard Stackl (n. 1948), a studiat la Şcoala Superioară de Comerţ Internaţional din Viena, ariile sale principale de interes fiind istoria socială şi cea a economiei. A fost membru fondator, redactor de politică externă şi redactor şef adjunct pentru revista săptămânală Profil. Din 1993 se află la conducerea ziarului "Der Standard". A primit Premiul pentru Umanitate al Crucii Roşii Austriece pentru "Jurnalism pacifist" în anii de tranziţie de până în 1989. Membru al organizaţiei "Reporteri fără Frontiere Austria".
Jan Rychlík (n. 1954) a studiat istoria şi etnologia la Facultatea de Arte a Universităţii Carol din Praga şi a devenit, în 1985, doctor în etnologie şi folclor la Universitatea St. Kliment Ohridski din Sofia. Este profesor de istorie modernă a Cehiei şi Slovaciei la Facultatea de Arte a Universităţii Carol din Praga şi predă istoria modernă a Europei la Universitatea Sf. Cyrill şi Metodius din Trnava, Slovacia. Lucrează, de asemenea, la Institutul şi Arhivele Masaryk al Academiei de Ştiinţe ale Republicii Cehe.
Jan Carnogursky (n. 1944) este licenţiat în drept al Universităţii Carol din Praga. Susţinător al oponenţilor politici ai regimului comunist, a fost închis din motive politice în anul 1989. A fost prim-ministrul Slovaciei în perioada 1991-1992 şi ministrul justiţiei între 1998-2002.
Rajk László (n.1949), arhitect, scenograf şi politician, este fiul fostului ministru de interne Rajk László, executat în 1949. Fiind implicat în opoziţia artistică, prin mişcarea de avangardă, din 1980 i s-a interzis să lucreze ca artist. A fondat Editura de samizdat Független AB, a conceput imaginea grafică a majorităţii publicaţiilor samizdat şi a deschis, la el acasă, "Butikul Rajk", pentru difuzarea publicaţiilor. A fost membru fondator a Reţelei de Iniţiative Libere, apoi a Uniunii Democraţilor Liberi (SZDSZ). Membru al Parlamentului începând cu primele alegeri libere din 1990 până în 1996, an în care s-a retras din politică. Din 2002 este membru permanent al Institutului Regal al Arhitecţilor Britanici (RIBA), predă la Universitatea de Artă Teatrală şi Film din Budapesta şi este membru al Consilului de Conducere a Televiziunii Publice Maghiare.
Wojciech Zajączkowski (n. 1963) este Ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti. În anul 1987 a absolvit Facultatea de Istorie de la Universitatea Catolică din Lublin, iar din 1999 este doctor în ştiinţe politice al Institutului de Ştiinţe Politice, Academia Naţională de Ştiinţe din Varşovia. Între anii 1998-2000 a fost consilier la Ambasada Republicii Polone la Moscova, iar în perioada 2000-2004 consilier I al Ambasadorului Republicii Polone la Kiev.
Andrzej Halicki (n. 1961), absolvent al Facultăţii de Comerţ Interior a Şcolii Principale de Planificare şi Statistică din Varşovia (SGPiS), a participat, în perioada 1986-1989, la acţiunile opoziţiei, fiind membru în conducerea asociaţiilor studenţeşti aflate în ilegalitate. În perioada 1990-1992 a deţinut funcţia de purtător de cuvânt şi membru al conducerii naţionale a Congresului Liberal-Democratic (KLD). Din 1996 a condus agenţia GGK Public Relations, al cărei fondator a fost. Din 2001 face parte din Platforma Civică (PO), iar în decembrie 2007 a devenit deputat. În prezent este preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe a Seimului.
Patryk Pleskot (n. 1980), istoric, a studiat la Universitatea din Varşovia, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris şi la Universitatea din Nancy. În prezent lucrează la Institut of National Remembrance in Warsaw. Este autorul a numeroase lucrări şi articole pe tema comunismului, printre care The Ideology of French Communist Party towards the Collapse of URSS (2006), The Television in the Daily Life of Poles in the 60's (2007); The Scientific School of Survival. Polish Academy of Science in Paris from 1978 to 2004" (2008) The Hampered Academy. Polish Academy of Sciences in the Documents of Security Apparatus 1967–1987 (2009), The Intelectual Neighbours. Relations between Polish Historians and the Annales Mouvement from 1945 to 1989 (2010).
Ana Blandiana (n. 1942), scriitoare, militantă pentru libertăţi civice în România comunistă, este absolvit Facultatea de Litere din Cluj şi a beneficiat de burse de studiu la Universitatea Iowa (S.U.A.), Universitatea din Heidelberg şi DAAD Berlin. A fost distinsă cu Premiul Herder Prize în 1982. În anii 1960 şi 1980, operele sale au fost oprite de la publicare. Cărţile ei au fost traduse în 23 de limbi. A refondat PEN Club Romania, a iniţiat în 1990 şi prezidat, în perioada 1991-2001, Alianţa Civică şi a fondat, împreună cu Romulus Rusan, Memorialul Victimelor şi al Rezistenţei de la Sighet.
Emil Hurezeanu (n.1955), publicist şi analist politic, a urmat cursurile Facultăţii de Drept la Cluj şi a făcut parte din grupul literar Echinox. A părăsit România în 1982, iar din 1983 a devenit una dintre vocile postului de radio Europa liberă. A studiat Ştiinţe Politice, Relaţii Politice Internaţionale şi Strategice la diverse universităţi din Statele Unite. Revenit în România în 1990, a luat parte la manifestaţiile de protest din Piaţa Universităţii. Până la restabilirea în ţară, în 2002, a continuat să lucreze la posturile de radio Deutsche Welle şi Europa liberă.
Daniel Barbu (n. 1957), doctor în istorie al Universităţii Babeş-Bolyai şi doctor in filosofie al Universităţii din Bucureşti, conduce Şcoala Doctorală, Institutul de Cercetări Politice şi catedra de Teorie politică din cadrul Facultăţii de Ştiinte Politice a Universităţii din Bucureşti. Autor a numeroase cărţi şi articole de specialitate, printre care Politica pentru barbari, Editura Nemira, Bucureşti, 2005, Republica absentă. Politică şi societate în România postcomunistă, ediţia a doua revăzută şi adăugită, Editura Nemira, Bucureşti, 2004 (traducere germană: Die abwesende Republik, Frank & Timme, Berlin, 2009), Bizanţ contra Bizanţ. Explorări în cultura politică românească, Editura Nemira, Bucureşti, 2001, O arheologie constituțională românească. Studii şi documente, Editura Universităţii din Bucureşti, Bucureşti, 2000.
Alexandra Ionescu este prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, Doctor în ştiinţe politice al Institut d'Etudes Politiques de Paris, Doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, Titular al cursurilor de Partide şi ideologii politice, Democraţie şi guvernare, Totalitarism, autoritarism şi democraţie.
Ioan Stanomir este titular al cursurilor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti. Printre volumele pe care le-a publicat se numără Reacţiune şi conservatorism (2000), În căutarea comunismului pierdut (coautor, 2001), A fi conservator. O antologie comentată (2002) şi Între pravilă şi Constituţie. O istorie a începuturilor constituţionale româneşti (coautor, 2002). Libertate, lege şi drept. O istorie a constituţionalismului românesc (2005).
Invitaţi speciali Coen Stork, ambasador al Olandei în România între 1988-1993, o figură emblematică printre occidentalii care au sprijinit disidenţa româneasca în vremea comunismului.
Patricia Guy, consilier pentru Diplomaţie Publică a Ambasadei SUA la Bucureşti, a fost jurnalist la USA Today şi a mai activat ca diplomat în Germania, Ucraina, Belarus.
Marţi, în prima zi a colocviului, lucrările se vor desfăşura la sediul ICR, începând cu ora 9.30, iar miercuri la Institutul de Cercetări Politice. În deschiderea lucrărilor de miercuri, de la ora 16, va avea loc vernisajul expoziţiei „1989" cuprinzând fotografii realizate de artistul Vlad Columbeanu în zilele de 21-23 decembrie 1989 pe străzile Bucureştiului. Vernisajul va fi urmat de o dezbatere purtată de o parte dintre invitaţii străini şi profesorii Daniel Barbu şi Ioan Stanomir, de la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti, cu studenţii secţiei în limba engleză a facultăţii.

Lucrările se vor desfăşura în limba engleză.

Acces: pe baza invitaţiei/legitimaţiei de student.


Program