#140ROMÂNIASPANIA. Muzicieni români, în concert la Academia Regală de Arte Frumoase din Madrid

Un concert special interpretat de Romanian Chamber Orchestra Quartet va avea loc vineri, 9 aprilie, de la ora 12.00, în sala Salon de actós a Academiei Regale de Arte Frumoase din Madrid, în prezența oficialilor țării gazdă, membrilor corpului diplomatic acreditați în capitala Spaniei, a membrilor comunității românești și a publicului iubitor al muzicii clasice. Concertul va fi înregistrat și retransmis pe canalul YouTube și pagina de Facebook ale ICR Madrid, de la ora 19.00, ora Spaniei (ora 20.00, ora României). Evenimentul se desfășoară în contextul aniversării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Spania și este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, cu sprijinul Academiei Regale de Arte frumoase San Fernando din Madrid.

Concertul este un omagiu adus muzicii române și spaniole și tuturor celor care au contribuit la fundamentarea relațiilor româno-spaniole în cei 140 de ani de relații diplomatice bilaterale între cele două țări două țări aflate la extremitățile continentului european, dar unite încă din Antichitate prin originea latină comună.

Romanian Chamber Orchestra Quartet, compus din patru membri ai Orchestrei Simfonice a Teatrului Regal din Madrid, Margarita Sikoeva (vioară), Laurențiu Lucian Grigorescu (vioară), Ana María Alonso (violă) și Dragoș Alexandru Bălan (violoncel), va interpreta suite din repertoriul românesc, precum și lucrări ale compozitorilor spanioli Juan Crisóstomo de Arriaga și Joaquín Turina. Doi dintre muzicieni, violoncelistul Dragoș Alexandru Bălan și violonistul Laurențiu Lucian Grigorescu, fac parte din Romanian Chamber Orchestra (RCO), care reprezintă, prin valoarea componenților săi și contribuția adusă patrimoniului național, un punct de reper pentru cultura românească.

În viziunea reputatului violonist Alexandru Tomescu și a violistului Cristian Andriș, directorii artistici ai Romanian Chamber Orchestra, proiectul constă în crearea unei orchestra de instrumente cu coarde formată din 22 de muzicieni. Unul din scopurile ansamblului este acela de a promova muzica clasică, compusă pentru această formulă orchestrală, interpretată la un nivel excelent comparabil cu cele mai bune orchestre de cameră din lume.

„Suntem încântați, eu și colegii mei, să facem parte din acest frumos eveniment ce marchează 140 de ani de relatii diplomatice dintre România - patrie mama pentru noi - și Spania - patria adoptivă. Credem că prin repertoriul ales vom cuprinde atât folclorul celor două țări, cât și muzica clasică și sperăm să vă bucurați alături de noi! La mulți ani, Spania! La mulți ani, România!”, a declarat Dragoș Alexandru Bălan pentru ICR Madrid.

„Participarea la acest eveniment special, care celebrează o colaborare bilaterală glorioasă, cu o istorie remarcabilă, ne aduce o mare onoare. Avem convingerea că muzicienii extraordinari ai Romanian Chamber Orchestra vor completa, cu o armonie desăvârșită a sunetelor, această întâlnire grandioasă. La mulți ani fantastici, împreună, celor două țări!”, a adăugat Ovidiu Andriș, manager al Romanian Chamber Orchestra.

Concertul „Rezonanțe hispano-române” se desfășoară în cadrul programului „România în muzică”, inițiat de Institutul Cultural Român de la Madrid, în 2020, în parteneriat cu Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando, una dintre cele mai reprezentative instituții culturale spaniole.

Intrarea este liberă, accesul în sala de concerte este permis în limita locurilor disponibile. Purtarea măștii de protecție este obligatorie.