100 de ani Sergiu Celibidache: evenimente în memoria marelui dirijor

Marele dirijor român Sergiu Celibidache (1912-1996), director muzical general al oraşului München, ar fi împlinit anul acesta 100 de ani. Cu acest prilej, faimosul cor A-cappella Monteverdi din München, sub conducerea lui Konrad von Abel, în cooperare cu solişti renumiţi şi cu proiectul orchestral Neue Internationale Philarmonie, va susține două concerte având în repertoriu Misa nr.3 în fa minor de Anton Bruckner. Peste 180 de muzicieni din peste 10 ţări, printre care se află şi România, participă la acest proiect. Concertele vor avea loc sâmbătă, 14 iulie 2012, ora 19.00, la Heilig-Kreuz-Kirche din Landsberg am Lech și duminică, 15 iulie 2012, ora 11.00, la Herkulessaal din München. ICR Berlin este partener al proiectului.
În cadrul aniversării va fi organizată şi o expoziţie care reunește portrete ale lui Sergiu Celibidache, realizate de Konrad Rufus Müller, artistul devenit faimos ca „fotograf al cancelarilor“. Portretele vor fi expuse în perioadele 5-20 iulie şi 5-30 septembrie 2012 în foaierul Filarmonicii din Gasteig, München. Vernisajul este programat miercuri, 4 iulie 2012, ora 18.30.
Marele dirijor de origine română Sergiu Celibidache s-a născut la Roman şi a trăit la Iaşi, Bucureşti, Paris şi Berlin. Talentul său excepţional a fost remarcat de la vârsta de patru ani, când a început să cânte la pian. A studiat la Filarmonica din Berlin şi a fost profesor de muzică în Germania şi Franţa. În 1953 şi 1988 a primit Premiul Internaţional de Muzică Léonie-Sonning, în 1954 a fost distins cu Crucea de Merit a Federaţiei pentru Meritele obţinute cu ocazia reconstruirii Orchestrei Filarmonice din Berlin după război , iar în 1992 cu Crucea de Merit cu Stea. În acelaşi an, Sergiu Celibidache a primit Cetăţenia de Onoare a oraşului München.

Corul Monteverdi din München (MCM) a fost fondat în 1991 de Konrad von Abel, asistentul artistic al lui Sergiu Celibidache, și își propune prelucrarea detaliată a pretenţioasei literaturi A-cappella cu ajutorul muzicienilor experimentaţi.

Mai multe informaţii: www.monteverdichor.de și www.celibidache2012.de