Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" alături de Consulatul General al României la Istanbul au organizat joi, 5 noiembrie 2015, un program cultural pentru a marca Ziua Mării Negre.
Evenimentul a fost plasat în contextul deținerii de către țara noastră a preşedinţiei în exerciţiu a Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Negră (OCEMN), fiind cea de-a doua acțiune desfășurată în acest sens pe teritoriul Republicii Turcia, prima având loc la Ankara în luna iulie 2015, organizată de Ambasada României la Ankara în colaborare cu ICR Istanbul.
Din programul evenimentului au făcut parte o expoziție filatelică dedicată Mării Negre, în premieră la ICR Istanbul, recitalul muzical în interpretarea conf. dr. Corina Bura, la vioară și a conf. dr. Viorela Ciucur, la pian, cadre didactice la Universitatea Națională de Muzică București, precum și un cocktail oferit celor prezenți.
La eveniment au participat: doamna Adriana Ciamba, consulul general al României la Istanbul, doamna Brândușa Predescu, Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a României la OCEMN; de asemenea, ambasadorul Michael Christides, secretarul general al OCEMN, dar și o delegație parlamentară condusă de domnul Vlad Nistor, prezentă la reuniunea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră.
Printre invitații prezenți s-au numărat membrii corpului consular, reprezentanți ai institutelor culturale străine, public turc și român deopotrivă, totalul celor prezenți fiind de apx. 90 de persoane.
Considerăm că prin acest eveniment și, desigur, în colaborare cu misunile diplomatice ale României în Republica Turcia, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul contribuie la îndeplinirea acelor obiective importante pentru prioritățile diplomatice și culturale ale țării noastre în spațiul în care ne desfășurăm activitatea.
În egală măsură, proiectul realizat a oferit publicului, în premieră la ICR Istanbul, o mică expoziţie filatelică, plasând astfel România ca un reper pe harta filateliei internaționale, dincolo de valențele intrinsece ale timbrului și care vizează reprezentarea unei viziuni miniaturale ale patrimoniului cultural, artistic şi istoric al unei ţări.
Totodată, tuturor acestor semnificații li se adaugă și contextul aniversar de anul acesta al Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir", recte împlinirea a 10 ani de activitate la Istanbul.
Nu în ultimul rând, recitalul muzical al celor două artiste românce, dr. Corina Bura la vioară și dr. Viorela Ciucur, la pian, a reprezentat o bună promovare a muzicii clasice, atât a celei românești, cât și a unor compozitori din regiunea Mării Negre.