La evenimentul din capitala Spaniei ICR Madrid îşi propune să promoveze în context european patrimoniul literar al României, prin intermediul literaturii pentru copii şi tineret, să contribuie la prezentarea şi promovarea patrimoniului nostru de basme, poveşti, legende, dar şi povestiri, romane sau cărţi ilustrate, relativ puţin cunoscut în Spania sau chiar în alte ţări europene. Seminarul are loc în timpul Târgului de Carte de la Madrid, programat astfel pentru a avea cât mai mult public din breaslă şi presă specializată.
Simpozionul TRADUCEREA EUROPEI va promova dialogul intercultural şi profesional prin intermediul contactelor directe între traducători, editori şi organisme implicate direct în sprijinirea traducerilor sau publicarea şi difuzarea acestui gen de cărţi, într-o Europă multilingvă şi în condiţii de globalizare. Seria de întâlniri de la Institutul Cervantes îşi propune să definească rolul traducerii în soluţionarea conflictului între dorinţa de a face Europa mai unită, păstrând însă bogăţia şi eterogenitatea culturilor regionale, limbajul şi expresiile copilăriei, să promoveze o imagine de unitate şi inovaţie într-un domeniu-cheie pentru educaţia cetăţenilor europeni de mâine. În proiect sunt implicate 11 ţări europene, la care se adaugă Spania, ca ţară-gazdă.
Programul Seminarului EUNIC Spania din 9 iunie 2009 se axează pe trei mese rotunde ale căror teme sunt Încurajarea lecturii, Sprijinirea traducerilor şi Noi provocări şi oportunităţi pentru traducere. Este un prim proiect dintr-o lungă serie, încurajată de Uniunea Europeană şi Reprezentanţa Comisie Europene la Madrid şi care se va extinde şi cu o convocare pentru un Premiu de ilustraţie de carte pentru copii şi tineret.
Centrul Naţional al Cărţii funcţionează din anul 2007 în cadrul Institutului Cultural Român. Activitatea sa sprijină traducerea şi promovarea literaturii române, prin programele TPS (Translation and Publication Support Programme), 20 de autori, Publishing Romania şi programul burse pentru traducători (în formare şi profesionişti). CENNAC (http://www.cennac.ro/index.php) organizează participarea la târguri internaţionale de carte, întâlniri cu editori din diverse spaţii lingvistice, întâlniri între autori şi traducători şi asigură prezenţa scriitorilor români la evenimente culturale internaţionale.