TEL AVIV. Ladislau Roth, la 100 de ani: „Ambiția de a oferi ceva umanității îți dă forță, un fel de elixir de întinerire”

Ediția „Cafenelei Românești” online din data de 2 iulie 2020, desfășurată în limbile română și ebraică, prin live streaming, pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv, a fost dedicată personalității lui Ladislau Roth, compozitor, dirijor, prim-dirijor şi pianist recunoscut şi apreciat atât în România, cât şi peste hotare, un adevărat ambasador al artei şi culturii româneşti, în preajma împlinirii vârstei de 100 de ani. Moderată de directorul ICR Tel Aviv și avându-i ca invitați pe Ladislau Roth, Cristian Rudic, directorul Operei Naționale Române din Timișoara și Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara, discuția a urmărit traseul biografic și artistic al lui Ladislau Roth, legăturile cu Timișoara și relația cu Israelul. Evenimentul a inclus fragmente din concerte la al căror pupitru dirijoral a fost Ladislau Roth, precum și prezentarea cărții recent apărute la Editura Hasefer, Ladislau Roth: un secol de muzică și măiestrie, de Elvira Cimponeriu. Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, a adresat, prin intermediul unei înregistrări video, salutul și urările sale.

Întrebat despre persoanele care i-au influențat viața în decursul celor 100 de ani, Ladislau Roth i-a amintit pe cei care i-au marcat atât parcursul personal, cât și cel profesional, conturându-i devenirea ca om, persoane cărora le-a rămas profund recunoscător, în tumultoasele perioade istorice pe care le-a trăit. Totodată, acesta a menționat rolul salvator al muzicii în viața sa. În ceea ce privește secretul longevității, Ladislau Roth a mărturisit că nu îl deține, dar că „ambiția de a oferi ceva omului de lângă mine, umanității, publicului, îți dă o oarecare forță, un fel de elixir de întinerire. Lumea sunetelor îți dă puterea de a învinge lucrurile negative. Muzica e un mister. Sunt numai 12 sunete... uitați-vă ce au putut să facă din ele compozitorii începând cu Bach, Mozart, Beethoven, până la compozitorii contemporani.”

Referindu-se la maestrul Roth, Cristian Rudic, directorul Operei Naționale Române din Timișoara, a subliniat că „seninătatea acelei priviri se trage dintr-o generozitate a maestrului Roth care nu se poate învăța. Unele lucruri nu se pot învăța nici în muzică, pentru unele lucruri trebuie să fi avut har.”

Întrebat de Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara, ce sfat are pentru noile generații, maestrul Roth, un adevărat „manifest de umanizare” cum l-a caracterizat Cristian Rudic, a declarat că mesajul său pentru noua generație este „să iubească omul, să fie conștienți de faptul că toți venim de la același Dumnezeu, suntem creați din același material, nu contează culoarea pielii sau limba pe care o vorbim, ci contează să trăim în pace cu toată lumea”.

Ladislau Roth este născut pe 4 iulie 1920, la Satu Mare. În anul 1944 este închis, alături de părinţii săi, în ghetoul din Oradea, deportat apoi în lagărul de exterminare de la Auschwitz, unde mama sa a murit, iar el și tatăl său au fost ulterior trimiși la lagărele de muncă din Austria. După eliberare, Ladislau Roth şi-a continuat studiile muzicale, absolvind Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. În semn de recunoaștere a operei și moștenirii lăsate de Ladislau Roth, care și-a lăsat amprenta asupra vieții culturale timișorene, acesta a fost recompensat cu titlul de cetățean de onoare al Timișoarei. Numeroasele comentarii, venite de la timișoreni, dar și de admiratori de pe toate colțurile mapamondului, în timpul evenimentului organizat și găzduit de ICR Tel Aviv, sunt dovezi ale aprecierii de care se bucură maestrul Roth.

Ladislau Roth este una din figurile emblematice ale Timișoarei muzicale și iudaice. Din 1946 până în 1958 a activat la Opera de Stat Timișoara ca dirijor, apoi prim-dirijor. În anii 1967-1968 a dirijat în Africa de Sud, în anul 1968 a colaborat cu Radiodifuziunea daneză la Copenhaga, iar în anul 1970 a dirijat o stagiune la „Landestheater” din Salzburg. Timp de 11 ani a fost dirijor la Opera din Mexic. În anii 1985 și 1987 a lucrat ca dirijor în Statele Unite. După 1989, în România, a dirijat spectacole și concerte la Opera Națională Română din Timișoara, la Brașov, Arad, București și la Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare. În Israel, Ladislau Roth a fost dirijor al Orchestrei simfonice radio din Ierusalim, al Corului de cameră din Tel Aviv, al Corului Tzadikov, director muzical al Ansamblului israelian de folclor „Anahnu Kan”, a compus adaptări muzicale pentru numeroase spectacole și discuri.