Scurt-metrajul de animație „Telefonul” al Ancăi Damian, în selecția oficială a Sundance Film Festival / 26-28.01.2019

După un traseu remarcabil pe care s-au aflat peste 30 de festivaluri internaționale importante, inclusiv cele de la Toronto și Annecy, filmul de scurt-metraj animat Telefonul” al Ancăi Damian ajunge în Statele Unite ale Americii, intrând în selecția oficială a celui mai original festival de film de pe continentul nord-american, Sundance Film Festival.

Participarea românească la ediția din acest an a festivalului, care va avea loc în perioada 28-31 ianuarie cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York, va consta într-o serie de  proiecții urmate de sesiuni Q&A ale celui mai recent film semnat de Anca Damian, precum și în conferința susținută de regizoare în data de 26 ianuarie: „De la ideea de film la realizarea tehnică în animație”.

Mai multe despre participanții și programul Sundance Film Festival 2019 puteți afla de aici: https://www.sundance.org/blogs/news/2019-sundance-film-festival-episodic-shorts-special-events.


Anca Damian, una dintre cele mai inovatoare figuri ale cinematografiei românești contemporane, a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București și este doctor în Arte, Cinema și Media. A lucrat inițial ca director de imagine pentru lung-metrajele „Rămânerea” (1991) și „Drumul câinilor” (1992), precum și la realizarea unei serii de scurt-metraje și documentare premiate. În 2008, a semnat regia primului său film de autor, lung-metrajul de ficțiune „Întâlniri încrucișate”. Au urmat docudrama animată „Crulic - Drumul spre dincolo” (2011), probabil cel mai cunoscut dintre filmele sale, câștigător al premiului Le Cristal d’Annecy, „O vară foarte instabilă” (2013/14), „Muntele magic” (2015), „Perfect sănătos” (2016), „Moon Hotel Kabul” (2018), care a obținut anul trecut Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, și scurt-metrajele „Carré” (2016) și „Telefonul” (2018), toate bucurându-se de o bună receptare critică și de o participare extinsă în festivaluri de film internaționale de prim rang, printre care cele de la Pusan, Chicago, Goteborg, Cottbus, Locarno, Londra, Annecy, Toronto, Goa, Roma, Varșovia și Copenhaga.