Scriitorul Dan Lungu la festivalul „VO-VF, le monde en livres“

Institutul Cultural Român de la Paris susține prezenţa scriitorului Dan Lungu la cea de-a șaptea ediţie a Festivalului „VO-VF, le monde en livres“, desfășurată în perioada 4-6 octombrie 2019 în localitatea Gif sur Yvette, și la o dezbatere găzduită de Auditorium BULAC – Biblioteca universitară de limbi și civilizație a Institutului Național de Limbi și Civilizații Orientale (INALCO) din Paris. Scriitorul va participa alături de traducătoarea sa din Franţa, Laure Hinckel.

Între 4 și 6 octombrie, festivalul „VO-VF, le monde en livres“, dedicat literaturii străine traduse în Franța, propune ca rolul de ambasador al romanelor sau nuvelelor apărute în Hexagon să fie jucat nu de autori, ci de traducătorii acestora. Vor fi trei zile de întâlniri, de mese rotunde și de dezbateri la Castelul de la Gif-sur-Yvette și în alte câteva spații din oraș.

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, ora 17.30, la Castelul Val Fleury 2 din Gif sur Yvette va avea loc o dezbatere la care vor participa scriitorul Dan Lungu, traducătoarea Laure Hinckel, Nicolas Pitsos, coordonatorul departamentului Europa balcanică, centrală și orientală, și Clotilde Monteiro, responsabila departamentului Comunicare al BULAC.

Luni, 7 octombrie 2019, ora 19.00, la Auditorium BULAC – Biblioteca universitară de limbi și civilizație a Institutului Național de Limbi și Civilizații Orientale (INALCO) este programat un dialog între scriitorul Dan Lungu și cercetătoarea Cécile Folschweiller, despre « metamorfozele care au acționat asupra literaturii române în urma profundelor schimbări politice, economice, sociale, care au urmat căderii Zidului de la Berlin și prăbușirii blocului sovietic. Este vorba și despre locul ocupat de literatură în societatea română actuală ca și de emergența uor noi tematici (anul 1989 și anii de tranziție sunt oare surse de inspirație în literatură ?) sau despre noile tehnici de scriitură (se poate oare vorbi de un Nou Val literar în România ?) ».

Dan Lungu s-a născut la Botoșani și este licențiat al Facultății de Filosofie, Secția Sociologie-Politologie. Între 2001 și 2002 este redactor-șef al revistei de cultură Timpul. Este membru al ASPRO și al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2013, a inițiat și organizat anual festivalul FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași), împreună cu scriitorii Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici. Autor al mai mult de 10 volume de proză, eseuri, a primit mai multe distincții naționale și internaționale pentru scrierile sale. Are un doctorat în sociologie, cu tema „Ipostaze sociologice ale propagandei și manipulării”. Scriitorul român este autorul mai multor volume traduse și publicate în Franța, Le Paradis des poules (2005), Je suis une vieille coco (2008) și Comment oublier une femme (2010), toate la editura „Jacqueline Chambon”. A fost unul dintre scriitorii invitați la evenimentul anual literar francez „Les Belles Etrangeres”, dedicat României în 2005.