România prezentă la Festivalul Internațional de Marionete din Izmir, ediția a XI-a

Institutul Cultural Român „ Dimitrie Cantemir" de la Istanbul susține  participarea  Teatrului de Păpuși GULLIVER din Galați, cu spectacolul 3D "Călătorie spre centrul pământului" și a Teatrului de Păpuși Ciufulici din Ploiești cu piesa The Dragon la Izmir International Puppet Days. Festivalul  se va desfășura în perioada 1 - 17 martie 2017, la Izmir, cel de-al cincilea oraș ca mărime din Republica Turcia.

Teatrul de Păpuși „Gulliver" este o secție a Teatrului Dramatic „Fani Tardini" din Galați și se află sub entitatea juridică a acestuia, iar Teatrul pentru Copii „Ciufulici" este una din cele trei secții ale Teatrului „Toma Caragiu" Ploiești.

"Călătorie spre centrul pământului" este unspectacol 3D pus în scenă de actorii Teatrului de Păpuși GULLIVER din Galați. Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Dinulescu, scenografia, muzica şi animaţia 3D îi aparțin lui Armand Richelet, construcţia de păpuşi, lui Vlad Tănase, iar din distribuție face parte: Adina Ariton, Gina Geru, Elena Marin, Ramona Păuc, povestitor, Marian Sterian. Spectacolul are o durată de 60 de minute, iar în cadrul festivalului va avea 4 reprezentații:

12 martie 2017, la ora 15:00, la Centrul de Cultură Sabancı  http://sks.deu.edu.tr/tr/sosyal-tesisler/sabanci-kultur-merkezi/

13 martie 2017, de la ora 14:00, la İzmir Sanat http://kultursanat.izmir.bel.tr/

14 martie 2017, de la ora 14:00, la Centrul de Cultură Ziya Gökalp http://www.karsiyaka.bel.tr/tr/neler-yapabilirsiniz/kultur-merkezleri/ziya-gokalp-kultur-merkezi)

15 martie 2017, de la ora 20:00, la İzmir Sanat.  

"Călătorie spre centrul pământului" spune povestea a doi oameni și o calăuză care încearcă să ajungă, prin craterul unui vulcan, direct în centru "incandescent" al pământului, în ciuda tuturor teoriilor stiințifice. Un subiect pasionant, plin de posibilități, pentru un spectacol de teatru care îmbină tehnica cinematografului 3D cu poezia spectacolului viu, cu păpuși și obiecte. O experiență unică, prima de acest gen din lume, un spectacol la modă care poate satisface gusturile tuturor generațiilor. O colaborare inedită între trupa de actori a Teatrului Gulliver din Galați cu regizorul Radu Dinulescu și cineastul belgian Armand Richelet-Kleinberg cel care semnează animația 3D stereoscopică, realizarea filmului, muzicii și a coloanei sonore.

Spectacolul "Călătorie spre centrul pământului" a fost prezentat în cadrul unor festivaluri naționale și internaționale: Festivalul Internaţional de Animaţie "Gulliver", Galaţi, mai 2016; Festivalul pentru Copii ARCADIA în Cetatea din Oradea, iunie 2016; Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, Iaşi,  octombrie 2016; Festivalul Naţional al Teatrelor de Animaţie "Sub bagheta lui Merlin", Timişoara, octombrie 2016; Festivalul Sibiu Magic Show, decembrie 2016.

Piesa "The Dragon" este pusă în scenă de Teatrul de Păpuși Ciufulici din Ploiești, iar regia este semnată de Liliana Gavrilescu, scenografia de Mihai Androne, muzica îi aparține lui Marin Fagu, animația digitală și efectele speciale, lui Lucian Babeanu. Din distribuție fac parte Mihaela Rus, Ruxandra Mihai, Costel Dobrescu, Lucian Orbean,L izica Sterea, Ana Maria Orbean, Nelu Neagoe, Paul Niculae

Spectacolul are o durată de 60 de minute și va avea 2 reprezentații în cadrul Festivalului:

3 martie 2017, de la ora 20:00, la İzmir Sanat  http://kultursanat.izmir.bel.tr/

4 martie 2017, ora 20:00, tot la İzmir Sanat 

Echipa Teatrului de Păpuși Ciufulici din Ploiești care se va deplasa la Izmir este compusă din următorii: Mihaela Rus, Lucian Orbean, Ana Maria Orbean, Nelu Neagoe, Paul Niculae, Daniel Burcea, Lizica Sterea, Mihai Ruxandra Daniela, Mihai Androne, Dragoș Ștefanescu, Iulian Mocanu, Cătălin Cimpeanu, Nicu Vlasceanu, Bebe Oprea.

Invidios pe armonia familiei luptatorului Tahiro, maleficul vrajitor Karura, prin puterea magiei negre îi răpește frumusețea soției sale Komiko și pe fiul lor, Aki, pe care îl transformă în dragon. Sub îndrumarea maestrului Tengu, Tahiro pornește într-o lungă călătorie către Lumea de dincolo pentru a-și salva fiul. În periplul său, el primește o sabie fermecată care îl ajută să învingă demonii și să-și elibereze fiul. Odată rupta vraja, Aki redevine băiețelul vesel de altădată, iar Komiko își recapătă frumusețea atât de invidiată.

Piesa "The Dragon" este un spectacol inspirat de măștile și păpușile teatrului tradițional japonez Bunraku. Scenariul încearcă să amintească și să cultive în conștiința spectatorilor valorile perene ale umanității: iubirea, onoarea și loialitatea. Axat pe imagine și sunet acest spectacol reprezintă o noutate pentru public și este o demonstrație de măiestrie a artei animației și de virtuozitate pentru păpușarii care însuflețesc aceste minunate personaje.

Spectacolul a fost prezent în numeorase festivaluri naționale: Festivalul Internațional de Teatru POVEȘTI, Alba Iulia, 2014; Festivalul Internațional de Animație GULLIVER, Galați, 2014 - premiul pentru mânuire și premiul pentru originalitatea scenică; Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, 2014; Festivalul Internațional de teatru pentru copii PUCK, Cluj-Napoca, 2014; Festivalului Internațional de teatru ,,BUCURII PENTRU COPII. SPECTACOLE DE COLECȚIE", București, 2014; Festivalul de teatru pentru copii „Așchiuță", Pitești, 2016 - premiul pentru cea mai bună scenografie și premiul de interpretare - arta mânuirii păpușii.

Proiectul propus este inclus în programul ICR Istanbul de promovare a teatrului românesc. Una dintre filierele acestei direcţii de activitate este participarea la festivaluri prestigioase, vizibile, care atrag un mare număr de spectatori şi oameni de teatru, așa cum este și  Festivalul "Izmir International Puppet Days"  ales, în urmă cu cinci ani, al doilea ca importanță la nivel european după festivalul internațional de teatru din Sarnafil, Franța. Pe lângă spectacolele de teatru, evenimentul mai cuprinde: workshop-uri, expoziții, conferințe tematice, un carnaval al marionetelor, concursuri interșcolare de teatru pentru păpuși.

Festivalul oferă o bună oportunitate de promovare a artiștilor români, stabilirea unor noi conexiuni între trupele de teatru românești și cele străine, precum și facilitarea schimbului de experiență.

Prestigiul calității evenimentelor alese și prezentate de organizatorii festivalului este certificat de importanța partenerilor, printre ei numărându-se Ministerul turc al Culturii și Turismului, Primăria Generală a orașului Izmir, Institutul Francez, Institutul Goethe, Ambasada Australiei, Consulatul Italiei din Izmir și alții.

Site festival: http://www.izmirkuklagunleri.com/en