Revisiting the History of Modern Art - How Politics Has Defined the Art of the Early 20th Century
Prezentare şi discuţie
Marţi 27 mai, ora 19.00
Participă Steven Mansbach şi Anders Kreuger
Rumänska kulturinstitutet, Skeppsbron 20
În engleză, intrarea liberă
Steven Mansbach este Profesor de Istoria Artei la Universitatea Maryland (SUA) şi autorul cărţii Modern Art in Eastern Europe – from the Baltic to the Balkans, ca 1890-1939, alături de alte studii despre politică şi artă în cadrul mişcărilor avangardiste din Europa de Est. A activat în cadrul mai multor universităţi din Europa şi SUA. În România susţine conferinţe la Colegiul Noua Europă din Bucureşti.
Anders Kreuger este director la Universitatea de Artă din Malmö şi curator la Lunds konsthall.
„În anii ´30 şi ´40, peste 200 de istorici de artă au emigrat din Germania, Austria, Ungaria şi din alte ţări din Europa centrală, aflate sub regimuri fasciste, stabilindu-se în Anglia şi în SUA. Printre aceştia se aflau şi viitorii autori ai unor texte fundamentale pentru studiul istoriei artei, precum Ernst Gombrich şi Horst W. Janson. „Poveştile despre artă" relatate de aceşti emigranţi le vorbeau studenţilor americani despre bogăţia de înţelesuri contextuale, sociopolitice şi iconografice ale artei, din antichitate şi până în perioada barocă. În ce priveşte arta modernă, însă, mai ales cea a secolului XX, aceşti autori au exclus orice formă de analiză socială sau contextuală, folosindu-se doar de texte pur formale, care nu aveau nimic de-a face cu condiţiile istorice.
Ce s-a câştigat şi ce s-a pierdut prin decizia acestor istorici de a separa arta modernă clasică de legăturile ei cu istoria şi politica – zone ce aveau de fapt o importanţă crucială pentru înşişi creatorii acestui tip de artă? Care au fost carenţele acestei prezentări formaliste a artei moderne clasice?"(Steven Mansbach)
Răspunsurile vor fi oferite în cadrul discuţiei de la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm dintre profesorul american Steven Mansbach şi curatorul Anders Kreuger.