Recital de chitară și violă la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona

În cadrul Sezonului Cultural Românesc de la Muzeul Național de Arheologie, ICR Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză au organizat miercuri,  28 martie 2018, un recital de chitară și violă, în interpretarea muzicienilor Titus Isfan și Ceciliu Ovidiu Isfan. Concertul a avut loc în Salonul Nobil al Muzeului, aflat în corpul central al Mânăstirii Jerónimos, unul dintre cele mai reprezentative și vizitate monumente din Portugalia.

Seara a fost deschisă de directorul muzeului, domnul António Carvalho (Amicus Romaniae 2015) și de directorul ICR Lisabona, domnul Daniel Nicolescu. António Carvalho a precizat faptul că Sezonul Cultural Românesc reprezintă, pentru Muzeul Național de Arheologie, o inițiativă fără precedent, iar colaborarea excelentă pe care a avut-o cu ICR Lisabona și cu Ambasada României în Republica Portugheză este un model de bune practici, de urmat pe viitor cu alte instituții culturale și diplomatice din Portugalia.

Publicul prezent la eveniment s-a bucurat de selecția de piese tradiționale românești (Aseară vântul bătea, Bun îi vinul ghiurghiuliu, Aseară ți-am luat basma), dar și de repertoriul internațional de chitară clasică (Villa Lobos - Prelúdio nr. 3, F. Tárrega – Adelita, J. Pernambuco - Sons dos Carrilhóes).

Titus Isfan este absolvent al Conservatorului din Évora (chitară clasică), sub îndrumarea artistică a marelui chitarist Dejan Ivanovich. A câștigat premiul I la Concursul de chitară clasică de la Montijo (ediţia a VI-a, 2016) şi menţiune la Concursul Internaţional al oraşului Fundão în 2015. În prezent, este profesor de muzică la Conservatoriul Regional de Arte din Montijo.
Ceciliu Ovidiu Isfan este absolvent de violă la Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. A cântat cu Orquestra Sinfónica Portuguesa, Orquestra Sinfonietta de Lisboa şi Orquestra do Círculo de Música de Câmara. Predă ore de vioară, violă şi orchestră la colegiul Escola Alemã de Lisboa. În prezent, este adjunct al partidei de violă din Orquestra Sinfónica Portuguesa, Lisabona.

Muzeul Național de Arheologie din Lisabona găzduiește, până pe 29 aprilie 2018, în Sala Tezaurului, expoziția „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic“, un filigran evocator care însoțește constant Sezonul Cultural Românesc.