Prietenia dintre Emil Cioran şi scriitoarea argentiniană Alina Diaconu, o imagine caleidoscopică

Cartea memorialistică „Dragă Cioran. Cronica unei prietenii”, de scriitoarea argentiniană Alina Diaconu, în traducerea Gabrielei Banu, apărută la Editura ICR, a fost lansată joi, la standul Institutului Cultural Român de la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus 2019.

Au participat la eveniment: Anca Sîrghie, Gabriela Banu şi Aureliu Goci. Actrița Genoveva Preda a citit fragmente din carte.

„Este o carte plină de realitate românească, o reflectare a experienţei familiei sale”, a spus Anca Sîrghie la evenimentul de lansare. „Cartea de faţă are importanţa omului care a trăit realitatea prieteniei cu un mare scriitor, Emil Cioran. Prietenia lor se reflectă în această carte într-o imagine caleidoscopică. Alina Diaconu a stors ca pe o lămâie toată această poveste pe care a trăit-o. Capitolele cărţii sunt alerte, foarte diferite”, a adăugat criticul.

Ceea ce a realizat Alina Diaconu „este un portret care se constituie din amintiri directe, din convorbiri telefonice, din vise, din comentariile făcute în presă, este un spectru extraordinar de larg în care Emil Cioran este abordat”, a adăugat Anca Sîrghie.

Prezent la eveniment, criticul Aureliu Goci a spus că această scriere „schimbă cumva o perspectivă asupra omului. Cioran, inabordabilul, s-a deschis în faţa acestei doamne din Argentina. El are aici un fel de efuziune care nu-l caracteriza”.

Traducătoarea Gabriela Banu este de părere că Alina Diaconu „l-a surpins pe Cioran cu o măiestrie şi sensibilitate rare. Găsim în cartea Alinei Diaconu interviuri cu întrebări extrem de dure la care Cioran răspunde şi chiar este foarte încântat că are prilejul să spună asemenea lucruri. Una dintre ultimele afirmaţii pe care le-a făcut Cioran şi care se regăseşte şi în carte este: "Toată viaţa m-am gândit la moarte, dar când m-am apropiat de ea mi-am dat seama că nu mi-a folosit la nimic”.

Volumul poate fi cumpărat de la stand, pe perioada târgului, la preţul de 14 lei.

Alina Diaconu s-a născut la Bucureşti, România. În anii ’60 a ajuns cu părinţii la Buenos Aires, unde s-a stabilit şi a luat cetăţenia argentiniană. Este prozatoare şi colaborează la diferite publicaţii, semnând editoriale şi articole. A scris în pagina de „Opinii” a ziarului La Nación, în La Nación-online, în Clarín, în ziarul Perfil, iar în prezent, în suplimentul cultural al ziarului La Gaceta din Tucumán. Este autoarea a nouă romane (La Señora - Doamna; Buenas noches, profesor - Noapte bună, domnule profesor; Enamorada del muro - Îndrăgostită de un zid; Cama de Angeles - Pat de Îngeri; Los ojos azules - Ochii albaştri; Los devorados – Sfâşiaţii; El penultimo viaje - Penultima călătorie; Una mujer secreta - O femeie misterioasă; Avatar), cărora li se adaugă o carte de povestiri, o carte intitulată Preguntas con respuestas. Entrevistas a Ionesco, Borges, Girri, Sarduy y Cioran - Întrebări cu răspunsuri. Interviuri cu Ionesco, Borges, Girri, Sarduy şi Cioran, şi Calidoscopio - Caleidoscop, volum ce reuneşte note şi reflecţii pe teme cotidiene.

Alte lucrări: Ensayo general (2009), carte editată de Fundaţia Internaţională “Jorge Luís Borges” din Buenos Aires, şi o biografie a lui Buddha (2014) în Colecţia „Bărbaţi şi femei care au făcut istorie”, Ed. Aguilar, Buenos Aires.

În 2015, Alinei Diaconu i-a apărut Relámpagos. Máximas y MínimasFulgere. Maxime şi minime, prima sa carte de aforisme, iar în 2016 i s-au editat Gritos y Susurros. 30 años de argentinidad – Strigăte şi şoapte. 30 de ani de argentinitate, cuprinzând o selecţie a editorialelor scrise de-a lungul a 30 de ani.

Cărţile sale de poezie sunt: Intimidades del Ser - Intimităţile Fiinţei (2005); Poemas del Silencio - Poemele Tăcerii (2007); Aleteos - Fâlfâit de aripi (2015), volum ilustrat cu gravuri de Guillermo Roux.

A fost tradusă în engleză, franceză şi română, volumele apărute în România fiind: Penultima călătorie (trad. Mirela Petcu, Editura Univers, 1994), Noapte bună, domnule profesor! (trad. Tudora Șandru, editura Cartea Românească, 1995) şi Ochii albaștri (trad. Mirela Petcu, Editura Paralela 45, 2007). Un amplu reportaj despre Borges din 1978 a fost publicat ca volum în Franţa, la Éditions du Capucin, în 2002 (Alina Diaconu, Entretien avec Jorge Luís Borges).

A primit numeroase premii naţionale şi internaţionale, între care Eşarfa de Onoare a SADE (Societatea Argentiniană a Scriitorilor) sau Meridianul de Argint, precum şi Bursa Fulbright. În 2009 şi în 2013 Guvernul român i-a conferit Medalia şi Diploma de Excelenţă pentru difuzarea culturii române şi a imaginii României în afara graniţelor.

În 2018 a fost declarată Personalitate Distinsă a Culturii de către Primăria oraşului Buenos Aires şi a primit premiul internaţional Prix Asolapo Italia.