Premiera suedeză a piesei De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi

Institutul Cultural Român de la Stockholm prezintă în data de8 iunie 2018, ora 19.00, la teatrul Teaterstudio Lederman din Stockholm, spectacolul one-woman show De ce fiebe copilul în mămăligă, conceput şi realizat de actriţa Edith Alibec şi regizoarea Dana Paraschiv, după romanul Warum das Kind in der Polenta kocht, al scriitoarei româno-elvețiene Aglaja Veteranyi.

Spectacolul s-a jucat pentru prima oară în luna martie 2016 la MUCCA — Munich Center of Community Arts şi de atunci a fost prezentat, cu mare succes, în Germania, Elveţia şi România, fiind jucat în limbile germană şi română.

Urmând cu fidelitate structura cărții Aglajei Veteranyi, „De ce fierbe copilul în mămăligă” propune publicului o abordare diferită, plină de dramatism, a unor teme de mare actualitate precum înstrăinarea, experienţa exilului şi condiţia artistului în societatea contemporană. „Un spectacol așa cum trebuie să fie: dens, poetic, foarte vizibil. Niciun cuvânt nu este prea mult, niciun minut prea lung” (Cătălin Dorian Florescu, scriitor român stabilit în Elveția).

Spectacolul va fi jucat în limba engleză şi durează aproximativ o oră.

Aglaja Veteranyi (1962-2002) provine dintr-o familie de artişti de circ. A cutreierat cu trupa nenumărate ţări şi s-a stabilit, în cele din urmă, în Elveţia. În 1999 îi apare volumul de versuri Daruri - un dans al morţilor şi romanul De ce fierbe copilul în mămăligă, tradus în mai multe limbi de circulaţie, pus în scenă la Teatrul Neumarkt din Zürich, în regia Katkei Schroth, şi distins cu premiul pentru Cea mai bună carte a anului (Zürich, 1999), Premiul pentru literatură (Berlin, 2000) şi premiul Chamisso (München, 2000).

Edith Alibec, originară din România, a locuit în Germania timp de 3 ani, unde a luat parte la diferite cursuri de actorie și regie. Experimentând pe propria piele ce înseamnă sa fi străin, și, mai mult de atât, observând la fața locului criza refugiaților din Germania, impulsul de a vorbi despre lipsa unui acasă a devenit pentru ea foarte puternic.

Dana Paraschiv s-a alăturat proiectului ca regizoare, și, pentru o lună jumătate, în februarie 2016, a locuit în Germania, unde împreună cu Edith Alibec, ca actriță, au construit un one woman show în limba germană.