Prelegere susținută de Simona Grüter-Bîrgăoanu în cadrul seriei de întâlniri „Dialogos”

Institutul Cultural Român din Berlin a demarat anul acesta o serie de întâlniri, intitulată „Dialogos”, cu scopul de a oferi un spațiu de interacțiune socială, de a crea o platformă de discuții și de a realiza un schimb de idei. Sunt invitați specialiști români și internaționali din diverse domenii, care își prezinta proiectele de cercetare sau artistice în fața publicului participant.

Seria a ajuns deja la a treia întâlnire, iar vineri, 25 mai 2018, invitata acestui eveniment, arhitecta Simona Grüter-Bîrgăoanu, susține prelegerea „Formal / Informal. România rurală – redefinirea rolurilor în edificarea de locuințe”.

În satele din România, pe fondul alinierii standardelor la cele ale Uniunii Europene, tradițiile vernaculare de construire a locuințelor încep să fie abandonate. Casele noi, pentru care este nevoie de proiect, de autorizații, de firme de construcții specializate, au ca reper estetic o arhitectură străină de loc și de cultura anterioară. Are loc o formalizare a așezărilor informale. În paralel se manifestă însă și un proces invers, de informalizare: oameni simpli, locuitori și comunități, contribuie la edificarea și modificarea mediului construit. Rezultatul este o realitate hibridă, între formal și informal, în cadrul căreia rolurile sunt permanent negociate între actorii implicați. În cadrul prezentării, Simona Grüter-Bîrgăoanu va prezenta trei cazuri concrete, analizate pe baza interviurilor cu locuitori, arhitecți, autorități și meșteri, precum și a documentației fotografice și a observațiilor la fața locului. Miza este de a interoga și redefini paradigma participativă, de colaborare între agenți, în educația și practica de arhitectură.

Simona Grüter-Bîrgăoanu este arhitectă și cercetătoare în domeniile locuirii și al arhitecturii vernaculare. S-a născut în 1983 în Focșani, România, și a absolvit în 2008 Facultatea de Arhitectură a Universității Ion Mincu din București. Între 2008 și 2014 și-a practicat profesia în Hanovra și Berlin, specializându-se în proiectarea participativă de locuințe. Din 2013 este doctorandă a Universității Bauhaus din Weimar, Germania, în cadrul programului de studii doctorale IPP-EU, sub îndrumarea Prof. Dr. Frank Eckardt. Este bursieră Thüringer Graduiertenförderung. Experiența sa ca voluntar pe șantiere din România și Maroc, precum și diversele programe academice de care a beneficiat în Germania și Brazilia, au ajutat-o să își aprofundeze specializarea. A ținut prelegeri la HS-Bremen, UFMG-Belo Horizonte, BU-Weimar, precum și la Școlile de Vară Arhipera, în Belciugatele, România. Proiectul ei de cercetare poartă titlul Dimensiunea vernaculară a edificării de locuințe în România contemporană.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook