Pianista Raluca Ştirbăţ, în turneu londonez

O „vrăjitoare sub ale cărei degete pianul prinde viaţă", cum o numea compozitorul Valentin Timaru, remarcabila pianistă Raluca Ştirbăţ, în același timp o neobosită susținătoare a unor proiecte culturale de impact, revine la Londra pentru două recitaluri de forță: primul va avea loc, în 2 noiembrie 2016, la Biserica St James's de pe Bulevardul Piccadilly, o scenă londoneză consacrată, iar cel de-al doilea, o zi mai târziu, în cadrul popularei serii a „Concertelor Enescu", derulată de Institutul Cultural Român din Londra, neîntrerupt, începând din anul 2007.

Raluca Știrbăț, caracterizată de criticul Dumitru Avakian drept un „muzician al unei maturități artistice consolidate", a pregătit un program irezistibil, de mare dificultate, care îi va pune în evidenţă atât tehnica deosebită, cât și sensibilitatea. Cum e de așteptat de la o pianistă care a terminat de curând înregistrarea integralei Enescu pentru pian, apărută la cunoscuta casă de discuri Hänssler Classic, din program nu lipsesc, pe lângă piese romantice semnate de César Franck ori Franz Liszt, operele marelui nostru compozitor. Cele două recitaluri vor constitui tot atâtea evenimente de lansare a CD-ului enescian, pianista fiind bucuroasă să le poată oferi autografe celor prezenți.

Raluca Ştirbăţ s-a născut la Iaşi, iar după primul an de studiu la Academia de Muzică „George Enescu" din orașul natal, a fost admisă la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, la clasa profesorului Jürg von Vintschger. A debutat la vârsta de zece ani pe scena Filarmonicii Moldova din Iaşi, sub bagheta lui Ion Baciu. A susţinut recitaluri şi concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din ţară, aflate sub bagheta unor dirijori de renume precum Cristian Mandeal, Emil Simon sau Ludovic Bacs. Pianista a concertat și pe scene importante din Austria, precum Konzerthaus, Musikverein, Mozarteum Salzburg sau Stefaniensaal Graz. A realizat imprimări pentru casele de discuri Music minus one (SUA), Radio Zürich, VDE-Gallo și Radio Svizzera Italiana (Elveția), Hungaroton (Budapesta), Gramola și ORF (Austria) şi a câştigat numeroase concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, precum Sanremo Classico și Stefano Marizza - Trieste (Italia), Virtuosi per musica di pianoforte - Cehia sau marele trofeu „Lira de aur" al concursului Ciprian Porumbescu. În 2011, Raluca Ştirbăţ a înființat, la Viena, Societatea Internațională „George Enescu". Pentru meritele artistice excepționale și pentru angajamentul social, Ministerul de Interne al Austriei i-a acordat titlul de „Mesager al integrării" (2013), iar Fundația Pro Patrimonio, pe cel de membru de onoare (2014).

Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/.