Participarea ICR Stockholm la Ziua Europeană a Limbilor 2021

Participarea ICR Stockholm la Ziua Europeana a Limbilor 2021

În 2001, „Anul Limbilor Europene“, Consiliul Europei a desemnat ziua de 26 septembrie ca Ziua Europeană a Limbilor, pentru a marca importanţa comunicării şi a învăţării limbilor străine. La Stockholm, Ziua Europeană a Limbilor va fi marcată pe 28 septembrie printr-o cafenea online a limbilor străine, program în cadrul căruia vor fi ţinute scurte lecţii de: franceză, germană, greacă, română, cehă, daneză, esperanto, estonă, finlandeză, italiană, lituaniană, maghiară, norvegiană, spaniolă și limbajul semnelor pentru elevi între 12 şi 18 ani. Elevii vor avea ocazia să cunoască diferite fenomene lingvistice specifice fiecărei limbi participante. La finalul zilei se va organiza un concurs cu premii.

Programul iniţiat de reprezentanţa Comisiei Europene la Stockholm a fost conceput ca un complement al cursurilor de limbă oferite de diversele institute și ambasade din rețeaua EUNIC. Este o modalitate de a promova aceste cursuri în cadrul elevilor suedezi de liceu, precum și de a promova valorile culturale europene.

Invitata ICR Stockholm, Arina Stoenescu, editor, traducător şi cadru universitar, va prezenta în limba suedeză expresii româneşti şi echivalentele lor în suedeză, exemple ale fenomenulului de false friends (prieteni falşi) si un subiect la alegere, despre cărţile bilingve pentru copii, cu exemple de două titluri de cărţi scrise în limbile română şi suedeză. Prezentarea va avea loc în intervalul orar 11:00-11:20, ora Suediei.

Cafeneaua limbilor străine va avea loc între orele 09:30 și 12:00, pe platformele de social media ale Reprezentanței Comisiei Europene la Stockholm, la acest link https://www.facebook.com/events/159197879720773/?ref=newsfeed şi va fi transmis pe pagina de facebook a ICR Stockholm. Prezentările se vor face în direct de la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene la Stockholm.