PARIS. Un fragment din romanul „Le chant du cygne mécanique” de Petrika Ionesco, recitat de autor în cadrul Nopții Literaturii

Cea de-a VIII-a ediţie a Nopţii Literaturii de la Paris, organizată de Forumul Institutelor Culturale Străine de la Paris (FICEP), s-a desfăşurat online sâmbătă, 30 mai. ICR Paris, membru al FICEP, a susţinut prezenţa scriitorului franco-român Petrika Ionesco, care a citit, într-o înregistrare video, un fragment din romanul său, „Le chant du cygne mécanique”, apărut în urmă cu doi ani la editura pariziană Saint-Honoré și, de curând, în traducere în limba română la editura RAO.

La nuit de la littérature, festival francez care se derulează întotdeauna pe parcursul unei singure nopți, a reunit scriitori sau oameni de litere venind din partea institutelor culturale participante, care au citit cu voce tare în fața unui public virtual, de data aceasta, fragmente din operele lor. La final, ei au răspuns întrebărilor puse de public.

Alături de scriitorului Petrika Ionesco, au mai participat luxemburghezul Jean Portante, germanul Arne Ulbricht, grecul Haris Vlavianos, portughezul Mia Couto, într-un extraordinar caleidoscop de lecturi și interviuri.

„Am avut parte de o ediție cu totul inedită, online, dar care, surprinzător, ne-a permis să acceptăm o altă dinamică a acestui eveniment reusit, din punctul nostru de vedere, afirma Bérénice Dziejak, directoarea FICEP. Am decis astfel, întocmai pentru că înregistrările noastre video au beneficiat de un public în continuă creștere, menținută astfel de colaborarea cu site-ul literar ActuaLitté.com, să permitem vizionarea celor 15 înregistrări pentru încă o jumătate de an”.

„Parisul nu este doar o mare capitală culturală (cu mai mult de 1000 de evenimente culturalecare se derulează zilnic), Parisul este și capitala în care se află cel mai mare număr de centre și institute culturale străine. Haideți să călătorim împreună prin literatura universală!", scria astfel echipa de redactori a site-ul ActuaLitté.

Petrika Ionesco, regizor de teatru și operă, scenograf, cineast, scriitor, creator de evenimente speciale, Petrika Ionesco realizează spectacole în cele mai importante instituții culturale din lume. De curând a pus în scenă « La Cenerentola » la Opera din Beijing, « Cyrano » , cu Placido Domingo, la Châtelet Paris, și apoi la San Francisco Opera și Madrid ; « Olandezul zburător » la Liège și San Francisco și « Visul unei nopți de vară» ca și « Burghezul gentilom » la Teatrul Național din București. A colaborat îndeaproape mai ales cu Nureev, Carolyn Carlson, și multe alte personalități; este în același timp profesor la Conservatorul de la Cité de la Musique (Paris), Ofițer al Artelor și Literelor (Franța) și Comandor al Ordinului Artelor (România).