„Nu mă atinge-mă”, filmul premiat cu Ursul de Aur al Adinei Pintilie, la Muzeul de Artă Modernă din New York / 11-17.01.2019

„Nu mă atinge-mă”, cel mai recent film al Adinei Pintilie, premiat cu Ursul de Aur pentru Regie la Festivalul de la Berlin în 2018, o explorare curajoasă și tulburătoare a noțiunilor convenționale de frumusețe, atracție și intimitate, va fi prezentat în luna ianuarie la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York, instituție legendară de promovare a artei și artiștilor contemporani din toate domeniile. Seria de proiecții, dintre care unele vor fi însoțite de discuții la care vor participa atât regizoarea, cât și o parte din distribuția filmului, este curatoriată de Rajendra Roy, șeful programului de film de la MoMA, și organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York.


Program:

11 ianuarie, 18:30, MoMA, etajul T2, Sala de proiecții 2, proiecție + Q&A

12 ianuarie, 15:00, MoMA, dezbaterea „'Nu mă atinge-mă' și politicile corpului” - o conversaţie extinsă cu protagoniştii filmului Christian Bayerlein şi Grit Uhlemann, pasionaţi activişti pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, care se alătură regizoarei Adina Pintilie şi producătoarei Bianca Oana pentru a discuta cu publicul american despre subiectele sensibile şi de actualitate explorate în film (prezenţa echipei filmului la MoMa este posibilă datorită sprijinului oferit de ICR New York)

12 ianuarie, 18:30, MoMA, etajul T2, Sala de proiecții 2, proiecție + Q&A

13 ianuarie, 16:00, MoMA, etajul T2, Sala de proiecții 2

14 ianuarie, 16:00, MoMA, etajul T2, Sala de proiecții 2

15 ianuarie, 18:30,MoMA, etajul T2, Sala de proiecții 2

16 ianuarie, 16:00, MoMA, etajul T2, Sala de proiecții 2

17 ianuarie, 16:00, MoMA, etajul T2, Sala de proiecții 2


„Nu mă atinge-mă” a fost primit cu entuziasm de presa americană şi de cei mai importanţi critici de film din SUA. Prestigiosul The New York Times a publicat de curând o cronică excelentă: „Ghidat de intuiţie, emoţie şi interogare filosofică, Touch Me Not explorează ce înseamnă, cum este şi de ce e important să trăieşti în interiorul unui corp. O experienţă neliniştitor de intensă, uneori dificil de confruntat, apoi şi mai dificil de uitat. (...) O meditaţie despre natura corporalităţii care examinează puzzle-urile şi paradoxurile intimităţii, reuşind nu doar să transceandă categoriile normative legate de gen şi sexualitate, ci şi să pună în discuţie, într-un mod impresionant, înseşi limitele limbajului cinematografic, să pătrundă dincolo sau măcar să conteste impenetrabila graniţă stabilită de însuşi ecranul de cinema.” (A.O. Scott).

Potrivit celebrei publicaţii The Hollywood Reporter, filmul este „un tur de forţă captivant. O explorare a sexualităţii care deschide noi orizonturi. Frapant prin inteligenţă, siguranţă de sine şi originalitate” (Deborah Young).

Criterion, editorul celei mai importante colecţii de filme clasice şi contemporane, consideră filmul Adinei Pintilie „una dintre marile descoperiri ale anului 2018”.

Potrivit Indiewire, „Nu mă atinge-mă” este o operă cinematografică „de un umanism radical, (...) un film imposibil de clasificat, (...) o curajoasă explorare a relaţiei complicate (şi adesea înstrăinate) pe care care o avem cu propriile noastre corpuri”.


Regizoarea Adina Pintilie s-a născut în 1980 la București. A absolvit secția Regie Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în anul 2008. La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artele vizuale, filmele sale sunt o apariţie distinctă în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual personal, experimente curajoase în limbajul cinematografic şi explorarea fără compromis a psihologiei umane. Primul său mediu metraj, „Nu te supăra, dar...” (2007), a primit Premiul pentru cel mai bun documentar la DOK Leipzig și a fost selecționat în 50 de festivaluri internaționale, printre care cele de la Salonic, Montpellier, Trieste, Namur, München, Moscova, Sarajevo, Varșovia și Cracovia. Următorul său film, tot un mediu metraj, intitulat „Oxigen”, a avut premiera la Rotterdam IFF în 2010, fiind de asemenea selectat în mai multe festivaluri. „Nu mă atinge-mă”, cel dintâi film de lung metraj semnat de Adina Pintilie, a obținut Ursul de Aur la Berlinală în 2018.