Meșteșuguri, tradiții și viață autentică la „Mutat la Țară Festˮ, cu sprijinul Institutul Cultural Român

Institutul Cultural Român sprijină Mutat la Țară Fest, un festival care aduce în prim-plan patrimoniul cultural viu al satului românesc, meșteșugurile tradiționale, bucate rurale și viața simplă, în armonie cu natura.

Evenimentul se desfășoară în două ediții distincte:

· 11–13 iulie, în Poiana cu Goruni, sat Vinerea, orașul Cugir, județul Alba

· 15–17 august, în satul Homorâciu, comuna Izvoarele, județul Prahova

Mutat la Țară Fest este un spațiu viu de întâlnire între artizani, artişti, producători locali, asociaţii civice, copii, tineri și adulți pasionați de meșteșug, natură și stil de viață sustenabil.

Programul festivalului cuprinde:

· ateliere de olărit, tâmplărie, pictură pe lemn și lut, tricotat, cusut, mărgelit, brodat, sculptură, artă botanică, precum și activități de grădinărit și seminarii legate de construcții ecologice și viața la sat;

· activități dedicate copiilor, precum pictură, lectură, modelaj, jocuri interactive, teatru, activități montessori și plimbări călare;

· muzică live cu artiști locali și naționali, între care se numără Paula Hriscu și Nightlosers;

· târg de produse locale: ceramică, bijuterii, produse din lavandă, cosmetice naturale, articole tricotate, icoane, suveniruri, haine, obiecte din piele și lemn și multe altele;

· demonstrații gastronomice cu preparate tradiționale din toate zonele țării, inclusiv rețete pescărești, ciorbe, tocănițe, bulz, produse de patiserie, mic dejunuri țărănești și gustări pregătite la ceaun, pe plită sau la grătar;

· focuri de tabără organizate și supravegheate, ca spațiu de socializare și dialog.

Locația din județul Alba oferă, pe lângă un peisaj natural spectaculos, posibilitatea de campare gratuită în poiana cu goruni, în proximitatea festivalului. Sunt disponibile toalete ecologice și surse de apă potabilă, însă nu este permis focul deschis. Participanții sunt încurajați să utilizeze dușuri solare portabile.

Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei Orașului Cugir, Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir, Institutului Cultural Român, Agenției Naționale a Zonei Montane, Banca de Semințe Suceava, precum și al unor parteneri din mediul privat, asociații și voluntari.

Prin susținerea acestui festival, Institutul Cultural Român își reafirmă angajamentul față de conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial și față de inițiativele care încurajează dialogul intercultural, sustenabilitatea și implicarea comunitară.

Mai multe informații despre festival și programul complet pot fi consultate pe site-ul oficial: www.mutatlatara.ro/fest.

Biletele sunt disponibile pe platforma iabilet.ro sau la fața locului, în limita locurilor disponibile.