Marcarea Zilei Naționale Constantin Brâncuși: volumul Doinei Lemny, lansat în premieră la Luxemburg, 28 februarie 2022

Ambasada României la Luxemburg și Institutul Cultural Român de la Bruxelles, în parteneriat cu Editura Academică Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, aduc în atenția publicului din Marele Ducat al Luxemburgului o apariție editorială deosebită, menită să marcheze Ziua Națională Constantin Brâncuși.


Lansarea, în premieră, a volumului „BRÂNCUȘI – Ansamblul de la Târgu Jiu”, semnat de Doina Lemny – cercetător și doctor în istoria artelor, va avea loc la sediul Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului, în data de 28 februarie, în prezența E.S. Livia Rusu, Ambasadorul României la Luxemburg, a membrilor ambasadei, precum și a unor parteneri, personalități din lumea culturală, diplomatică, membri ai comunității românești. Evenimentul se va desfășura în format restrâns, cu respectarea condițiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Volumul, ce conține și un album de fotografii semnat de Ion Miclea, va fi prezentat de către autorul său, fiind un omagiu adus lui Constantin Brâncuşi a cărui operă a marcat creaţia artistică a secolului XX, devenind un punct de reper pentru arta modernă şi contemporană. Această apariție editorială oferă comunităţii internaţionale o nouă percepţie asupra reprezentativităţii şi unicităţii ansamblului brâncuşian de la Târgu-Jiu, a valorii sale universale, în contextul recentelor cercetări întreprinse de specialişti şi al numeroaselor studii ştiinţifice apărute în existenţa de 80 de ani a operei lui Constantin Brâncuși.

La eveniment, vor susține scurte alocuțiuni E.S. Ambasadorul României la Luxemburg, doamna Livia Rusu și directorul ICR Bruxelles, doamna Liliana Țuroiu.

Manifestarea este organizată urmare a cooperării dintre Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului și Institutul Cultural Român de la Bruxelles, încadrându-se în seria evenimentelor culturale menite să pună în valoare contribuţia și rolul creatorilor români la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii europene și universale.

De asemenea, evenimentul reprezintă o continuitate a colaborărilor dintre Reprezentanța ICR Bruxelles și curatori și artiști români prezenți în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA România, dar și a parteneriatelor cu misiunile diplomatice ale României în Benelux.

*****

Doina Lemny este doctor în istoria artei, curator al multor expoziții internaționale dedicate operei și personalității lui Constantin Brâncuși, una dintre cele mai vizitate dintre acestea - "Brâncuşi. Sublimarea formei" - fiind organizată în 2019, la BOZAR. Eveniment-far al EUROPALIA ROMANIA, festival coordonat de Institutul Cultural Român alături de Europalia International, această expoziție a cuprins peste 25 de sculpturi expuse pe o suprafaţă de 1.500 mp, alături de alte 200 de obiecte, fotografii, documente.

Doina Lemny este autoarea unor lucrări de referință dedicate marelui sculptor român: Brancusi, an Artist without Frontiers, Bucharest, NoiMediaPrint, 2016; Correspondance Brancusi & Duchamp, Paris, Dilecta, 2017; Brancusi et Marthe ou l’histoire d’amour entre Tantan et Tonton, Lyon, Fage, 2017; Matisse-Pallady et La Blouse roumaine. Une amitié sous la censure (ediție bilingvă franceză-română), Lyon, Fage, 2019; Brancusi. La sublimation de la forme, Gand, Snoeck, 2019; Brancusi, Paris, Oxus, 2005 ; Brancusi & Gaudier-Brzeska : points de convergence și Henri Gaudier-Brzeska: Notes sur Liabeuf et Tolstoi, Paris, L’Échoppe, 2009; Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne, Lyon, Fage, 2011; Brancusi, au-delà de toutes les frontières, Lyon, Fage, 2012; Brancusi, coll. « Monographies », Paris, éditions du Centre Pompidou, 2012.

Ansamblul monumental de la Târgu Jiu reprezintă visul împlinit al lui Brâncuşi. Artistul proiectează, în regiunea sa natală, un monument legat de istoria României şi a Europei la începutul secolului XX, monument ce dobândește semnificația și valoarea unui loc de meditație asupra dragostei şi a morţii, altfel spus, asupra existenței însăși. Este moştenirea cea mai de preţ pe care sculptorul o lasă poporului român.” (Doina Lemny)

Recunoscut în întreaga lume ca părinte al sculpturii moderne, Constantin Brâncuși a devenit un simbol al creativității românești, atrăgând atenția asupra unui tezaur artistic, românesc și european, din care cultura contemporană continuă necontenit să se hrănească. Permanenta preocupare a expertului Doina Lemny de a-l prezenta și reprezenta pe omul și artistul Brâncuși se întâlnește cu dorința iubitorilor de artă care găsesc în creația lui, în aforismele sale, în modul său de a fi, o sursă permanentă de inspirație. Prin aceasta, Brâncuși devine aproapele nostru, artistul exemplar.

„Genialitatea lui Brâncuşi este dată tocmai de simplitatea operei sale. Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu reprezintă o sinteză a întregii sale creații, datorat unui cumul de experiențe creatoare ce l-au purtat pe sculptor pe un traseu iniţiatic încă de la debutul său în sculptură şi până la maturitate. Operele ce alcătuiesc ansamblul reflectă un spațiu de gândire și de creație unic, circumscris trecerii particularului în general şi a generalului în universal, printr-un efort singular de împlinire a omenescului în devenirea ca atare a Ființei înseși! În acest sens, cartea Doinei Lemny se înscrie în interiorul unui demers prin care ne propunem să valorificăm potențialul, spiritual și cultural, oferit de întreaga moștenire brâncușiană, Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu fiind dota noastră prin care ne proiectam în universalitate” (Doru Strîmbulescu, director al Centrului Național Constantin Brancuși și al Editurii Academice Brâncuși din Târgu Jiu).