Lectură și dezbatere cu scriitoarea Iuliana Alexa la Noaptea Literaturii Europene de la Amsterdam, cu sprijinul ICR Bruxelles

Institutul Cultural Român de la Bruxelles susține participarea poetei și scriitoarei Iuliana Alexala Noaptea Literaturii Europene - Amsterdam, proiect organizat de EUNIC Netherlands, în data de 2 iunie 2023, la Centrul Cultural „De Balie”.

Noaptea Literaturii Europene (NLE) – punct culminant al calendarului EUNIC Netherlands – reunește, atât autori celebri, cât și talente literare promițătoare, din toată Europa.Scriitorii sunt invitați să abordeze o temă centrală în paneluri mici, conduse de un moderator: dezbateri, lectură, monologuri și note-cheie. ENLeste un spațiu pentru explorare, pentru înțelegerea diferențelor și recunoașterea asemănărilor, atât pentru autori, cât și pentru public, pentru a reimagina „europenitatea”.În fiecare an, Noaptea Literaturii Europene schițează un tablou impresionist, fragmentat și dinamic al peisajului literar european.

Ediția 2023 a NLE a fost inclusă în Forum on European Culture.

„Cea de-a patra ediție a acestui Forum se concentrează pe semnificația și viitorul democrației în Europa.De la războiul din Ucraina, a devenit din ce în ce mai clar că democrația nu mai este o dovadă abstractă, ci o construcție fragilă sub presiune.Cum abordează Europa evoluțiile tehnologice, istoria sa de colonialism, imperialism și influențe autocratice?Și dacă Europa vrea să fie o democrație, ce acțiuni sunt necesare?De Balie reunește artiști, activiști și intelectuali pentru a explora democrația ca o expresie culturală mai degrabă decât politică.” (comunicat organizatori)

Tema aleasă pentru 2023 este „Dystopia and Utopiaˮ și va fi dezbătută de scriitori și poeți reprezentând Belgia, Estonia, Germania, Italia, Lituania, Republica Cehă, România, Spania, Ucraina. Autorii vor citi texte în limbile materne respective, traducerea lor în limba engleză și, concomitent, vor fi proiectate traducerile în neerlandeză.După lectură, vor avea loc dezbateri care se vor desfășura în limba engleză.Seara se va încheia cu un spectacol și o reflecție de Aafke Romeijn (Olanda)

„Europa are o lungă tradiție de romancieri utopici și distopici.„Utopie” din secolul al XVI-lea de Thomas More sau „Brave New World” din secolul XX de Aldous Huxley.Dar ce viitor își imaginează autorii contemporani?Ar trebui literatura să ne alerteze, să ne felicite sau să ne inspire speranță? Prin discuții, recitaluri și schimburi, zece scriitori europeni explorează oglinzile utopice și distopice pentru societatea actuală.”(comunicat ELN)

Iuliana Alexa lucrează în prezent la Parlamentul European, în domeniul comunicării politice. Este absolventă a Facultății de Litere din București, promoția 2002, și a unui Masterat de Teoria Literaturii. Are în spate o carieră de peste 20 de ani în jurnalism și comunicare. Și-a început cariera în presa culturală, apoi a continuat în presa comercială. A condus o revistă de turism între 2005-2006, timp în care a realizat reportaje în Asia de Sud-Est, Africa, Europa și, între 2007 și 2019, a fost redactorul șef al prestigioasei reviste Psychologies România, perioadă în care a realizat multiple materiale despre sănătatea psihică, dar și interviuri cu prestigioși intelectuali români și din alte spații culturale. A fost trainer de comunicare și coach. Vorbește fluent engleză, franceză și spaniolă.

Iuliana Alexa a editat trei cărți de publicistică: „De ce am plecat din România” (Corint, 2021), „Creierul de Homo Sapiens – mod de întrebuințare” (ed. Eikon 2016), „Românii la psiholog” (ed. Trei, 2015), la care se adaugă „Baronul Beau și alte foitaje” (poezie, editura Eikon, 2020).

De Balie – Amsterdam, cel mai important loc al Țărilor de Jos pentru arte contemporane, politică și cultură, proiecții de film și prelegeri ale invitaților străini în seria ’De Balie Icons’, va găzdui ediția din 2023 a ELN. Moderator va fiIsabel Sheridan, realizatoare de programe și moderatoare la De Balie.Cu mare interes pentru cele mai recente evoluții din domeniul artei, culturii, tehnologiei și societății, ea creează programe pentru un public larg și variat. Isabel a studiat Sociologie și Științe Politice la Colegiul Universității din Amsterdam și la Universitatea din Copenhaga, înainte de a-și termina MA în Sociologie Culturală la Universitatea din Amsterdam.