Lansarea de carte şi concert Raluca Ştirbăţ la Universitatea de Muzică şi Artă Aplicată din Viena

Lansarea de carte si concert Raluca stirbat la  Universitatea de Muzica si Arta Aplicata din Viena

În data de 30 iunie, de la ora 18.30, la sala Franz Liszt a Universităţii de Muzică şi Artă Aplicată din Viena (Lothringerstraße 18, 3. Stock, 1030 Viena) are loc colocviul Forum România XX ce cuprinde lansarea volumului „George Enescu: Meisterwerke" (editura Frank & Timme, Berlin, 2015), ediția în limba germană a lucrării „Capodopere enesciene" de Pascal Bentoiu.Totodată, Raluca Ştirbăţ va interpreta o selecţie de lucrări ce fac parte din albumul „George Enescu - Integrala creaţiei pentru pian solo", o premieră discografică realizată la casa de discuri germană Hänssler Classic în 2015.  

Volumul „Capodopere enesciene" semnat de Pascal Bentoiu (1927-2016), unul dintre cei mai importanţi compozitori şi muzicologi români, a fost publicat la Bucureşti în anul 1984, fiind tradus pentru prima dată în limba germană de Larisa Schippel şi Julia Richter la iniţiativa şi cu sprijinul pianistei Raluca Ştirbăţ. Volumul prezintă toate lucrările lui Enescu în ordine cronoligiă, oferind şi imaginea evoluţiei personalităţii lui George Enescu. George Enescu: Meisterwerke" a apărut cu sprjinul Centrului Național al Cărții prin programul Translation und Publication Support.

Prezentarea de carte va fi completată de prelegeri, după cum urmează:

 

prof. dr. Christian Meyer vice rector al Universităţii de Muzică şi Artă Aplicată (MDW);

ao.prof. univ dr. Gerold Gruber Institutul pentru Analiza, Teoria şi Istoria Muzicii din cadrul MDW

dr. Thomas Aigner director al Colecţiei de Muzică din cadrul Bibliotecii Viena

prof. univ. dr. Larisa Schippel director al Centrului pentru Ştiinţa Traductologiei din cadrul Universităţii Viena

dr. Raluca Ştirbăţ preşedinte al Societăţii Internaţionale „George Enescu" din Viena

Raluca Ştirbăţ este născută la Iaşi şi după primul an de studiu la Academia de Muzică „George Enescu" din Iaşi este admisă la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, la clasa profesorului Jürg von Vintschger, unde îşi încheie studiile cu titlul de „Magister Artium". Raluca Ştirbăţ debutează la vârsta de zece ani pe scena Filarmonicii „Moldova" din Iaşi sub bagheta lui Ion Baciu. Susţine recitaluri şi concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din ţară (printre care orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti sau Orchestra simfonică şi de cameră a Radioteleviziunii române), aflate sub baghete de renume: Cristian Mandeal, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Ludovic Bacs ș.a. Urmează apariţii pe scene importante din Austria (Konzerthaus, Musikverein, Sala Mare Radio, Yamahasaal, Mozarteum Salzburg, Stefaniensaal Graz). Participă la festivaluri internaţionale de renume din Europa, America și Asia și realizează numeroase imprimări pentru casele de discuri Music minus one (SUA), Radio Zürich, VDE-Gallo și Radio Svizzera Italiana (Elveția), Hungaroton (Budapesta), Gramola și ORF (Austria). Este câștigătoarea premiilor I la numeroase concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale: „Sanremo Classico și Stefano Marizza" - Trieste (Italia), „Virtuosi per musica di pianoforte" - Cehia, marele trofeu „Lira de aur" al concursului „Ciprian Porumbescu" ş.a. Raluca Ştirbăţ înfiinţează în august 2011 la Viena Societatea Internaţională „George Enescu", iar pentru meritele artistice excepționale și pentru angajamentul social, Ministerul de Interne al Austriei i-a acordat titlul de „Mesager al integrării" (2013), iar Fundația Pro Patrimonio pe cel de membru de onoare (2014).

Evenimentul este organizat în colaborare cu Universitatea de Muzică şi Artă Aplicată din Viena (MDW), Biblioteca Viena, Centrul pentru Ştiinţa Traductologiei din cadrul Universităţii Viena, Societatea Internaţională „George Enescu" din Viena, Societatea Austro-Română și editura berlineză Frank&Timme.