Ion Storojenco (violoncel) şi David Hausknecht (pian) în recital la ICR Viena

În data de 12 iunie, de la ora 19.00, Institutul Cultural Român de la Vienaorganizează la sediul său dinArgentinierstraße 39,recitalul violoncelistului Ion Storojenco şi al pianistului David Hausknecht. Repertoriul cuprinde lucrări de Franz Schubert, Dmitri Șostakovici, Joseph Haydn, Paul Hindemith şi Robert Schumann.  Intrarea la eveniment este liberă.

Născut la Chisinău într-o familie de muzicieni, Ion Storojenco absolvă liceul de muzică din Cluj-Napoca. Îşi continuă studiile la Universitatea de Muzică si arte interpretative din Viena în clasele profesorilor Valentin Erben, Robert Nagy şi Reinhard Latzlko. Între 2013 si 2014 studiază la Conservatorul Superior din Paris şi în aceeaşi perioadă devine colaborator al Filarmonicii vieneze şi al orchestrei operei din Viena. În 2015 devine prim-violoncelist al orchestrei Badische Philharmonie Pforzheim, iar în februarie 2018 revine la Viena pentru a-şi continua studiile la Universitate pe profilul muzică de cameră. Pe parcursul carierei a evoluat în calitate de solist alături de Badische Philharmonie Pforzheim, Akademisches Orchesterverein Wien, Filarmonica „Transilvania“ din Cluj, filarmonica „Moldova“ din Iași, Filarmonica de Stat din Chișinău si alte orchestre din România. Printre distincțiile obţinute se află premiile la concursurile Gradus ad parnasum (Graz), Cello Competition Liezen sau Mihail Jora (București). Este invitat în calitate de colaborator al orchestrei filarmonicii, orchestrei simfonice, orchestrei radio si cea a operei din Viena.

Mai multe informaţii despre activitatea muzicianului: http://storojenco.wordpress.com/

Pianistul David Hausknecht s-a născut la Praga în 1992 şi a studiat muzica de la vârsta de 6 ani în orasul natal, iar mai târziu a studiat în paralel dirijat simfonic. În 2006 debutează ca solist în sala Rudolfinum din Praga alături de Filarmonica Naţională din Cehia, sub bagheta dirijorului Zdenek Macal. Pe parcursul studiului cooperează cu Orchestra de camera Praga (PFK). Din 2011 studiază la Universitatea de Muzică şi Arte interpretative din Viena (mdw) cu Lilya Zilberstein, Theresa Leopold, Christoph Eggner, Avedis Kouyoumdjian şi Stefan Mendl. În iunie 2016,David Hausknecht temină studiile universitare, fiind cel mai tânăr absolvent al catedrei de muzică de cameră. De atunci pianistul deţine funcţia de asistent pentru acompaniament vocal la mdw. A colaborat cu festivalurile ISA, Internationale Sommerakademie der MDW, a acompaniat concursul vocal Hilde Zadek în cadrul mdw, a participat la proiectul Youngstars for Youngsters Vienna, Kammermusikkonzerte der Jungen Schubertiade Wien, acompaniază regulat concerte în cadrul Gesellschaft für Musiktheater Wien şi coopereaza cu soliştii şi membrii cvartetului Rasumovky din Viena.